Slovenskí hasiči už bojujú s Francúzmi proti povodniam. Prečerpali 70-tisíc metrov kubických vody

Slovenskí hasiči majú za sebou prvý deň nasadenia vo Francúzsku, kde pomáhajú pri povodniach na severozápadnom pobreží krajiny. Tím dorazil na hasičskú stanicu v St. Omer vo štvrtok o 15:45, kde absolvoval krátku poradu zameranú na oboznámenie sa so situáciou a miestom nasadenia Slovenského modulu HCP (High Capacity Pumping), teda modulu veľkokapacitného odčerpávania.

05.01.2024 12:38
debata (8)
Odchod slovenských hasičov do Francúzska
Video
Zdroj: Robert Hüttner / TV Pravda

Približne o 18:40 začali hasiči plniť úlohy spojené s prečerpávaním vody z miestneho vodného toku do blízkeho odvodňovacieho kanála, ktorý ústi do mora a pomáha tak odvádzať nadbytočnú vodu.

Slovensko posiela do Francúzska hasičov

Hasiči idú do oblastí postihnutých povodňami na 14 dní a v prípade potreby sú pripravení na rotáciu.

Fotogaléria
Hasiči, ktorí budú pomáhať pri povodniach na...
Hasiči, ktorí budú pomáhať pri povodniach na...
+9Hasiči, ktorí budú pomáhať pri povodniach na...

Okrem prečerpávania vody pracoval slovenský tím aj na zriadení prevádzkovej základne v poskytnutých priestoroch športovej haly v neďalekej obci. Od začiatku nasadenia slovenského modulu HCP bolo prečerpaných 70-tisíc metrov kubických vody. Tím bol rozdelený do štvorčlenných skupín, ktoré po vystriedaní pracujú od včerajšieho večera nepretržite,“ informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Bianka Královičová.

Hasič / Požiarnik / Čítajte aj Bez moderných uniforiem, no pripravení pomôcť. Hasiči vyrazili za povodňami vo Francúzsku

Do Francúzska odcestovalo 25 hasičov so 16 kusmi hasičskej techniky. Pôsobiť tam budú 14 dní, v prípade potreby sú pripravení na rotáciu. Modul vysokokapacitného odčerpávania, ktorý prevádzkujú slovenskí hasiči, je vysoko špecializovaný modul, ktorý je schopný minútovo prečerpať 50-tisíc litrov vody a je jeden z najmodernejších v Európe.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Francúzsko #povodne #HaZZ