Opozícia prinútila Fica ustúpiť, tvrdí Šimečka. Ohlásila ďalšie protesty

Protesty opozície proti návrhu novely Trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, budú pokračovať aj po sviatkoch. Najbližšie protesty budú v Bratislave na Námestí SNP a v ďalších slovenských mestách vo štvrtok 11. januára o 18:00. Oznámili to lídri strán Progresívne Slovensko (PS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Sloboda a Solidarita (SaS).

05.01.2024 13:00 , aktualizované: 13:37
debata (714)
Protivládny protest v Bratislave
Video

Dôvody na protesty podľa opozície, sú aj zmeny v polícii. Nový policajný prezident Ľubomír Solák stihol už potajme vymeniť šiestich z ôsmich krajských šéfov, informuje denník SME. Podľa informácií z portálu si ich zavolal na stretnutie, kde im oznámil, že s nimi chce ukončiť spoluprácu. Pokiaľ by to neurobili dobrovoľne, tak minister vnútra Matúš Šutaj Eštok by ich mohol bez uvedenia dôvodu preložiť.

Jedným z námestníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) sa údajne má stať Marián Zetocha, bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA. Tvrdí to exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati). „Podľa mojich informácií bude jedným z námestníkov Marián Zetocha, bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA, známy najmä pre obvinenie v kauze Očistec a z blízkeho prepojenia s Norbertom Bödörom,“ uviedol dnes Naď na sociálnej sieti.

Zdôraznil, že práve za pôsobenia Zetochu a ďalších dnes obvinených policajtov malo dochádzať napríklad k nezákonnej lustrácii novinárov, nehovoriac o podozreniach zo zosnovania mafiánskej skupiny na najvyšších miestach NAKA. „Tento človek má dostávať utajované spisy a citlivé informácie? A to, samozrejme, nie je všetko. Na SIS sa chystajú ďalší Bödorovi ľudia, a to rovno na najvyššie riaditeľské pozície. Človek figurujúci v šiestich najväčších kauzách histórie Slovenska si postupne obsadzuje ľudí na najvyššie a zároveň mimoriadne citlivé posty,“ napísal Naď.

Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.
Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.
+6Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.

Zároveň dodal, že za normálnych okolností musia záujemcovia o tieto pozície podstúpiť prísne bezpečnostné preverenie a nevie si predstaviť, ako by ľudia ako Zetocha mohli dostať previerku najvyššieho stupňa. „Ak sa naplní tento scenár, máme dôvod obávať sa, že je to Bödör, ktorý má na špagáte predsedu vlády SR,“ uzavrel Naď.

„Robert Fico zaznamenal prvú prehru, keď chcel dať zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry ako darček svojim oligarchom už pred Vianocami. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však prinútili ustúpiť, čo vôbec nečakal. Náš tlak v parlamente a na námestiach však musí pokračovať,“ povedal predseda PS Michal Šimečka. Ako ďalej dodal, cieľom protestov je promafiánsky balíček nielen spomaliť, ale úplne zastaviť. Zrušenie 20 rokov fungujúcej inštitúcie a zásadné zníženie trestov za korupciu je podľa neho neprípustné a spoločnosť aj politici sa tomu musia jasne postaviť na odpor. „Musíme tiež zabrániť tomu, aby v dvoch tohtoročných voľbách vyhrali zástupcovia vládnej koalície, pretože nemôžu mať všetko,” vyhlásil Šimečka.

Protest proti vláde Roberta Fica pred Úradom...
Protest proti vláde Roberta Fica pred Úradom...
+8Protest proti vláde Roberta Fica pred Úradom...

Predseda KDH Milan Majerský dodal, že vládna koalícia od prvého dňa po voľbách namiesto zlepšovania zdravotníctva, školstva, stavania diaľnic či rozvíjania regiónov láme spravodlivosť cez koleno, znižuje tresty za korupciu a ruší špeciálnu prokuratúru. „Chyby a nedostatky sa dajú opraviť odbornou diskusiou, to však strany Smer, Hlas a SNS nechcú. Oni chcú pomáhať svojim blízkym, aby neboli trestne stíhaní – a tomu musíme zabrániť,“ zdôraznil.

Podľa slov lídra SaS Richarda Sulíka „ide do tuhého“, keďže v najbližších dňoch ich v parlamente čaká rozprava o zrušení špeciálnej prokuratúry. „Bude veľmi záležať na tom, či ubránime na Slovensku právny štát alebo sa z nás opäť stane čierna diera Európy a kolónia Ruska. Ak si Robert Fico a jeho poskokovia mysleli, že nás po sviatkoch umlčia, tak sú na omyle. V protestoch budeme pokračovať,“ povedal Sulík. Ako ďalej dodal, čím viac ľudí vyjde do ulíc, tým jasnejšie si začne Peter Pellegrini (Hlas-SD) uvedomovať, že mu protesty nepomáhajú v jeho ambícií stať sa prezidentom.

protivládne protesty Čítajte aj Na protivládne protesty prišli tisícky ľudí, najviac v hlavnom meste

Bližšie informácie o protestoch a ďalšom postupe v parlamente oznámia predstavitelia strán PS, KDH a SaS v pondelok.

714 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #opozícia #demonštrácia #protivládne protesty #Progresívne Slovensko #SASKA