O post predsedu strany SaS sa bude uchádzať Gröhling i Viskupič

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a exminister školstva Branislav Gröhling bude kandidovať za predsedu strany. Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že zásadné rozhodnutie urobil vo štvrtok.

05.01.2024 14:29 , aktualizované: 17:50
Branislav Gröhling, Marián Viskupič Foto:
Branislav Gröhling a Marián Viskupič na koláži snímok.
debata (16)

O post šéfa liberálov sa bude uchádzať i podpredseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič. Potvrdil to pre TASR.

Člen republikovej rady SaS to kolegom v rámci internej komunikácie oznámil už 31. decembra. „Mojou hlavnou motiváciou je, aby aj po odchode Richarda Sulíka z postu predsedu bola SaS jasne pravicová a liberálna strana so silnými hodnotami jednotlivca,“ napísal pre TASR. Zdôraznil tiež nevyhnutnosť zachovať DNA strany v ekonomickej oblasti. „Teda presadzovanie štíhleho, efektívne fungujúceho štátu, nízkych daní a s tým súvisiacu ekonomickú slobodu tvorcov hodnôt,“ uviedol Viskupič.

Sulík sa vzdá funkcie predsedu SaS
Video
Richard Sulík končí ako predseda strany SaS. Na najbližšom kongrese strany 23. marca 2024 sa postu vzdá. Uchádzať sa chce o novú funkciu čestného predsedu strany. Kandidovať bude do eurovolieb.

Aktuálny líder strany SaS Richard Sulík sa rozhodol nekandidovať za predsedu strany na najbližšom straníckom kongrese, ktorý bude 23. marca 2024. Sulík sa tak s postom predsedu strany rozlúči po 15 rokoch. Republikovej rade a následne na kongrese strany Sulík navrhne zmeniť stanovy strany tak, aby vznikla nová funkcia čestného predsedu, o ktorú sa plánuje uchádzať.

„Čestný predseda nebude mať žiadne rozhodovacie právomoci, nebude môcť byť členom republikovej rady, bude mať iba dozornú funkciu. Z tejto pozície, ak by som sa ním stal, plánujem podporovať nového predsedu,“ vyhlásil.

Sulík bude kandidovať do eurovolieb. O post šéfa strany sa môže uchádzať iba člen SaS.

richard sulík Čítajte viac Sulík mal zajačie úmysly už dávnejšie, nový šéf liberálov bude z nižšej ligy, myslí si politológ
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Branislav Gröhling #marián viskupič #SASKA