Poslanci ukončili pondelkové rokovanie, dominovali mu vystúpenia opozície

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili pondelkové rokovanie 6. schôdze krátko po 20.00 h. Počas celého dňa debatovali o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. V rozprave vystúpili len opoziční poslanci. Do diskusie je písomne prihlásených približne ešte 50 rečníkov. Následne sa môžu do debaty hlásiť aj ústne.

08.01.2024 09:38 , aktualizované: 20:20
NR Sr, parlament Foto: ,
6. schôdza Národnej rady SR. 8. január 2024.
debata (57)

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) informoval, že minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) ako predkladateľ plánuje vystúpiť v utorok (9. 1.). Diskusia k návrhu bude pokračovať od utorka od 9.00 h.

Peter Pellegrini / Andrej Danko / Čítajte viac Kompetenčný zákon sa vracia do NR SR: Koalícia ho chce uprednostniť, opozícia blokovať. Utne Pellegrini ďalšiu rozpravu?

Grendel: Novela pomáha páchateľom, nie obetiam

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je nehoráznosť, novela Trestného zákona pomôže viac páchateľom ako obetiam. Vyhlásil to v pléne poslanec NR SR Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí).

Grendel vidí v pretláčaní novelizácie v zrýchlenom režime záujem vládnej koalície o pomstu a o pomoc „svojim ľuďom“ podozrivým z páchania ekonomických trestných činov a korupcie. Negatívne vníma aj návrhy na znižovanie trestov za majetkovú trestnú činnosť. Novelizáciu označil za morálnu a justičnú vlastizradu. Tvrdí, že v skrátenom konaní ide vláda zničiť spravodlivosť a ohroziť bezpečnosť Slovenska. Zmeny plynúce z novely označil za pozvánku na uplácanie a branie úplatkov.

Pripomenul aj výhrady Európskej komisie k procesu prijímania zmien. Poukázal aj na viaceré stanoviská odborníkov či rady prokurátorov, ktoré hovoria o možnom negatívnom vplyve presunu agendy ÚŠP na krajské prokuratúry na rýchlosť konaní a o oslabení boja proti závažnej kriminalite.

Rokovanie o zmenách v zrýchlenom režime kritizoval aj Branislav Vančo (PS). Pripomenul, že rokovanie v zrýchlenom režime je podľa zákona povolené v závažných prípadoch, keď sú ohrozené ľudské práva či pri hrozbe hospodárskych škôd a podobne. Práve predložená novelizácia podľa neho ohrozuje ľudské práva a bezpečnosť, a jej schválenie by spôsobilo hospodárske škody. Obdobne to vníma aj Marián Čaučík (KDH).

SR rozpočet24 NRSR návrh schválenie BAX Čítajte viac Rozprava k ÚŠP sa začne 8. januára, prihlásilo sa nevídaných 59 poslancov. Susko žiada zrýchlené konanie

S Grendelom a Vančom súhlasí aj Mária Kolíková (SaS). „Mení sa úplné nastavenie toho, čo spadá pod závažné trestné činy, na ktoré je naviazané ďalšie množstvo úprav a ustanovení, ktoré súvisia s možnosťou vôbec odstíhať závažné trestné činy,“ podotkla. Obáva sa zníženia efektivity vyšetrovania závažnej trestnej činnosti. Martina Holečková (KDH) upozornila aj na riziko, že Slovensko príde o možnosť čerpania eurofondov.

Podľa Plavákovej bola novela predložená bez odbornej diskusie

Skrátené legislatívne konanie sa využíva pri mimoriadnych prípadoch, no vládna koalícia ho využíva vo väčšine doposiaľ podaných návrhov, v diskusii v pléne to uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko). Dodala, že návrh bol pripravený bez verejnej odbornej diskusie a vláda v tomto smere neplní vlastné programové vyhlásenie.

Plaváková pripomenula, že k SLK možno pristúpiť za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody. Dodala, že vláda predložila doposiaľ z 21 návrhov 15 v skrátenom konaní. Tieto návrhy by mal podľa nej preskúmať Ústavný súd (ÚS) SR.

Protest opozície proti rušeniu ÚŠP v Bratislave
Video

Súčasná vládna koalícia sa podľa nej v programovom vyhlásení vlády (PVV) tvárila, že zlú prax SLK z minulosti chce napraviť, no svoj program neplní. Píše totiž, že „uskutočňovaniu kľúčových rozhodnutí bude predchádzať konkrétna forma verejných konzultácií“. O návrhu novely Trestného zákona podľa nej diskutovali len „trestnoprávni priatelia koalície“. Vláda tiež podľa PVV sľubovala zvýšiť participáciu verejnosti pri prijímaní zákonov a iných právnych predpisov. Dodala, že predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas) sa v minulosti viackrát negatívne vyjadril k SLK.

Kolíková označila zrýchlené rokovanie o trestnom zákone za hazard

Hazardujeme s bezpečnosťou krajiny. Vyhlásila to Mária Kolíková (SaS) v pléne NR SR počas diskusie o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele trestného zákona. V zrýchlenom režime sa tak podľa jej slov bez riadnej diskusie pretláčajú kľúčové zmeny v trestnej politike a rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry bez diskusie s odborníkmi.

„Tu sa dejú vážne veci. Naraz sa menia kľúčové veci, na ktorých je postavený celý Trestný zákon. A zaujímavé je, že sa mení len to, čo je v prospech páchateľov trestnej činnosti,“ tvrdí Kolíková. Pozerať sa podľa nej treba nielen na nastavenie trestov, ale celého procesu. Ten považuje v súčasnosti za ťažkopádny, čo môže sťažovať aj postavenie páchateľov pred súd. To podľa nej treba aktuálne riešiť.

Zdôraznila, že takýto vážny legislatívny text by nemal prichádzať bez diskusie s odborníkmi a dotknutými subjektmi. Argumenty vlády na takéto zásadné zmeny označila za „rozprávky starej matere“. Pýta sa, prečo radšej vláda nevyužila pripravený zámer novelizácie, ktorá prešla aj medzirezortným pripomienkovým konaním a osvojili si ho i predošlí ministri spravodlivosti.

šimečka, opozícia Čítajte viac Vláda zmenami podporuje gaunerov, SR sa stane rajom pre kriminálnikov, tvrdí opozícia a zvoláva ďalšie protesty

Kolíková odmieta aj argumenty predkladateľa, že novelizácia má náš trestný systém priblížiť zahraničiu a európskym štandardom. Upozornila, že pri navrhovaných zmenách sa budú môcť bohatí a skorumpovaní ľudia vykúpiť z trestov. „Celá právna úprava je postavená tak, že vytvára tlak na sudcu, aby najprv zvážil podmienečný trest, ak to nie je možné, tak peňažný trest, a ak to nie je možné, domáce väzenie. A toto je bez ohľadu na to, o aký závažný trestný čin ide. A to je bezprecedentné,“ povedala. Je podľa nej v poriadku zvažovať alternatívne tresty, ale nie pri akomkoľvek trestnom čine.

Ako príklad uviedla, že pri praní špinavých peňazí by v súčasnosti páchateľovi nad hranicou 130 000 eur hrozil trest 12 až 20 rokov odňatia slobody. Po novom by mu podľa jej slov pri hranici nad 750 000 hrozil trest tri až desať rokov, a to s možnosťou podmienky či peňažného trestu.

Po odsúhlasení skráteného konania by mali poslanci rokovať o novele v prvom a následne aj v druhom čítaní. Nasledovať by mal návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalšie rokovanie o tejto novele v prvom a druhom čítaní. Na programe schôdze je ešte viac ako 20 bodov, medzi nimi aj poslanecké návrhy zákonov.

Vetovaný kompetenčný zákon zatiaľ nie je na programe

Do programu aktuálnej schôdze Národnej rady SR zatiaľ nezaradili novelu kompetenčného zákona, ktorú vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Predseda parlamentu Pellegrini avizoval, že o termíne by mohli hovoriť na poslaneckom grémiu v stredu (10. 1.).

Prezidentka mala výhrady k viacerým jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu. V rámci kompetenčného zákona malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

Po prerokovaní novely kompetenčného zákona by mali zákonodarcovia rozhodnúť aj o novele zákona o odplatách v civilnom letectve.

Igor Matovič, Robert Fico, Michal Šimečka Čítajte viac Pellegrini uťal obštrukcie, rozprava sa skončila. Fico hovorí o sabotáži, podľa Šimečku prehral

Návrh na voľbu predsedu štátnej komisie pre voľby by mali poslanci prerokovať v stredu o 16.00 h, tajné hlasovanie by malo byť následne o 17.00 h.

Pellegrini zároveň priblížil, že aj v januári budú poslanci rokovať o hodinu dlhšie, a to do 20.00 h. Zákonodarcovia už v decembri odsúhlasili zmeny rokovacích časov na tejto schôdzi, v piatky by mali rokovať do 16.00 h. Skrátili aj obedovú prestávku.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová vetovala tzv. kompetenčný zákon, má k nemu viacero výhrad
57 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Úrad špeciálnej prokuratúry #ÚŠP