Vláda zmenami podporuje gaunerov, SR sa stane rajom pre kriminálnikov, tvrdí opozícia a zvoláva ďalšie protesty

Vláda Roberta Fica (Smer) navrhovanými legislatívnymi zmenami podporuje všetkých gaunerov a Slovensko sa po ich schválení stane rajom pre mafiánov a kriminálnikov. Tvrdia to opozičné strany Progresívne Slovensko (PS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Sloboda a Solidarita (SaS).

08.01.2024 13:05
šimečka, opozícia Foto: ,
debata (46)

„Pokiaľ vám niekto vykradne byt a ukradne vám veci za 35-tisíc, tak dostane len podmienku, to je neakceptovateľné. Ohrozí to bezpečnosť nás všetkých, našich detí, našich starých rodičov a dáva to voľné ruky kriminálnikom,“ upozornila Martina Holečková z KDH.

Protest opozície proti vláde v Bratislave
Video
Zdroj: TV Pravda

Výšku škôd, za ktoré sú trestné postihy, totiž koalícia navrhuje výrazne zvýšiť. Väčšia škoda sa má zvýšiť z 2 660 eur až na 35-tisíc eur, značná škoda z 26 660 eur na 350 000 eur a veľká škoda zo 133 000 eur na 700 000 eur. Podľa opozície to znamená zvýšenú motiváciu pre kriminálnikov, keďže im budú hroziť nižšie tresty. Vyzýva preto občanov, aby sa zúčastnili na protestoch na námestiach, ktoré budú vo štvrtok o 18.00 hod v trinástich mestách na Slovensku, a dali najavo, že nechcú tieto zmeny.

Podpredseda SaS Branislav Gröhling zdôraznil, že nechcú žiť v krajine, kde zločinci budú behať po slobode a slušní ľudia sa budú báť. „Vláda absolútne na hulváta podporuje kriminalitu a krádeže. Ak dnes niekto ukradne auto v hodnote 35-tisíc eur, hrozí mu trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Po novom, keď prejde návrh, tak to bude nula alebo dva roky. Vybaví sa to jednoduchou podmienkou a zlodeji nepôjdu do basy,“ zdôraznil. Zároveň vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby pri vládnom presadzovaní zmien v Trestnom zákone nezostával ticho a ozval sa.

Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.
Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.
+6Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.

Opozícia zdôrazňuje, že vláde nejde o budúcnosť Slovenska a riešenie problémov ľudí, ale zaoberá sa prioritne beztrestnosťou seba, „našich ľudí“ a maximálnou koncentráciou svojej moci. Koalícia sa podľa šéfa Progresívneho Slovenska Michala Šimečku najviac bojí masívneho verejného tlaku. „Čím viac ľudí vyjde do ulíc, tým si Peter Pellegrini (Hlas-SD) začne jasnejšie uvedomovať, že protesty mu nepomáhajú v ambícii stať sa prezidentom. Tento človek naozaj nie je vhodný stať sa prezidentom. Spolu s Smerom a SNS nemôžu ovládnuť všetky ústavné funkcie v krajine,“ prízvukoval.

protest, šimečka Čítajte viac Opozícia prinútila Fica ustúpiť, tvrdí Šimečka. Ohlásila ďalšie protesty

Postup opozície v parlamente bude podľa Šimečku podobný tomu, ktorý mala v decembri. Pôjde o obštrukciu, no nebude nezmyselná, ale inteligentná, vecná a konštruktívna, tvrdí. „Budú to všetko vecné príspevky k téme. Áno, bude to dlhé, ale to preto, že táto téma je natoľko závažná, že si to zaslúži,“ povedal na margo vysokého počtu prihlásených opozičných poslancov v rozprave k návrhu vládnej novely Trestného zákona.

Opozičný protest proti rušeniu Úradu Špeciálnej...
Opozičný protest proti rušeniu Úradu Špeciálnej...
+6Opozičný protest proti rušeniu Úradu Špeciálnej...
46 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #opozícia #Progresívne Slovensko #SASKA