Debata o novele Trestného zákona pokračovala v pléne už štvrtý deň

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili 15. rokovací deň 6. schôdze Národnej rady (NR) SR. Dňu opäť dominovala diskusia o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Prihlásených je ešte viacero poslancov.

11.01.2024 10:40 , aktualizované: 20:10
debata (15)

V piatok (12. 1.) ráno by mali zákonodarcovia začať diskusiu o novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Trvať by mala 12 hodín. Návrh, ktorý hovorí aj o zriadení nového ministerstva cestovného ruchu a športu, prezidentka vetovala s viacerými výhradami k jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu.

Poslanci otvorili stredajší rokovací deň diskusiou o návrhu na voľbu predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, o ktorom sa začalo rokovať v stredu.

Niekoľko poslancov k tomuto bodu ešte vystúpilo s faktickou poznámkou na vystúpenie poslanca Ondreja Dostála (SaS). O predsedovi štátnej komisie sa bude v tajnom hlasovaní rozhodovať v utorok 16. januára. Po prerokovaní tohto návrhu sa parlament vrátil k rokovaniu o skrátenom legislatívnom konaní k vládnej novele Trestného zákona. Tá má za cieľ zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry a znížiť tresty za korupciu a drogy. Prihlásených je písomne ešte zhruba 30 rečníkov.

Matúš Šutaj Eštok, Robert Fico, ministerstvo vnútra Čítajte viac Po ÚŠP je na rade NAKA. Bude sa rušiť? Šutaj Eštok má niekoľko verzií, Fico už nič neskrýva

Diskusii doteraz dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Kritizovali spôsob prijímania novely. Apelujú na riadnu diskusiu a predloženie novely do medzirezortného pripomienkového konania. Opozícia nepovažuje podmienky na skrátené legislatívne konanie za splnené. Upozorňuje aj na riziká znižovania trestných sadzieb pri majetkovej trestnej činnosti či na hrozbu straty eurofondov. Odmieta aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Z koalície vystúpil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer). Odmieta argumenty opozície. Znižovanie trestných sadzieb má podľa neho posilniť možnosti ukladania alternatívnych trestov. Rovnako odmietol tvrdenia, že po novelizácii nebude za korupčné a majetkové trestné činy hroziť páchateľom trest odňatia slobody. Táto možnosť sudcom podľa neho ostane. Trvá aj na dôvodnosti skráteného legislatívneho konania.

Poslanci o návrhu rokujú od pondelka 8. januára, debatujú najmä opoziční poslanci, ktorých sa do rozpravy písomne prihlásilo približne 60. Neskôr sa budú môcť do rozpravy prihlásiť aj ústne.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Trestný zákon #novela Trestného zákona