Danko pri nehode zdemoloval semafor, odhalila ho olejová stopa. Trafil som stĺp, no a čo, reagoval

Podpredseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko mal v noci zo štvrtka na piatok nehodu na jednej z križovatiek v bratislavskej Dúbravke na Saratovskej ulici. Na policajtov nepočkal a z miesta odišiel. Šéf národniarov sa k nehode priznal, podľa svojich slov dostal šmyk. Opozícia avizuje jeho odvolávanie, ak nevyvodí zodpovednosť sám.

12.01.2024 10:37 , aktualizované: 14:10
debata (926)
Miesto nehody v bratislavskej Dúbravke, kde Andrej Danko narazil do semaforu
Video
Zdroj: TV Pravda

Súhrn udalostí

  • Andrej Danko mal vo štvrtok v noci nehodu
  • magistrátu ju nahlásila polícia, pracovníčka SNS ju nahlásila magistrátu až v piatok ráno pred deviatou
  • polícia nehodu vyšetruje, otázne je, či z miesta nehody mohol, alebo nesmel odísť
  • polícia neinformovala o tom, či sa podrobil dychovej skúške na prítomnosť alkohol
  • opozícia žiada Danka, aby odstúpil z funkcie podpredsedu NR SR, prekáža im, že z miesta nehody ušiel
  • premiér Robert Fico sa ho zastal
  • Peter Pellegrini pripustil, že ak sa ukáže, že pochybil, mal by vyvodiť zodpovednosť

Danko sedel za volantom auta, ktoré podľa informácií portálu Startitup.sk narazilo do semaforu. Svetelná križovatka bola nefunkčná, spojazdnili ju v piatok doobeda. Portál zároveň informoval, že Danko nehodu bezprostredne neohlásil na polícii a s nabúraným autom odišiel preč. Polícia ho neskôr našla aj na základe olejovej škvrny, ktorá viedla do politikovej garáže.

Danko mal nehodu, zničil semafor

Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko na policajtov údajne nepočkal a z miesta odišiel.

Fotogaléria
Miesto nehody v bratislavskej Dúbravke, kde...
Miesto nehody v bratislavskej Dúbravke, kde...
+5Miesto nehody v bratislavskej Dúbravke, kde...

Redaktorom portálu Danko potvrdil, že bol účastníkom nehody a udalosť okomentoval slovami: „Trafil som stĺp, no a čo, všetko zaplatím, som poistený, nie je to žiaden problém. Všetko je ohlásené na polícii". Zároveň odmietol reagovať na otázku, či z miesta nehody ušiel ešte pred ohlásením nehody na polícii. Podľa informácií televízie JOJ24 Danko na mieste nechal svoju ŠPZ.

Incident potvrdil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). „Policajný prezident ma ráno informoval, že sa stala nehoda podpredsedovi národnej rady. Nedošlo k žiadnemu ohrozeniu ani života, ani zdravia iných obyvateľov, ani nejakej škode na majetku,“ uviedol Šutaj Eštok.

Nikto sa nezranil, potvrdil minister vnútra Šutaj Eštok
Video

Danko: Dostal som šmyk, priznávam

Danko sa k nehode vyjadril v piatok aj na sociálnej sieti Facebook. „Tak ako každý smrteľník, aj ja môžem mať dopravnú nehodu. Stalo sa mi to. Priznávam sa, dostal som večer šmyk, čo asi nie je nič nezvyčajné. Narazil som do stĺpa, ohlásil som to poisťovni, oznámil som to magistrátu. Ak treba ešte niečo urobiť, všetko splním,“ povedal.

S políciou je súčinný. „Verím, že sa s tým polícia vysporiada a keby nie, tak som si vedomý svojej zodpovednosti,“ hovorí vo videu na sociálnej sieti. „Asi so stĺpom by som ťažko spisoval poistnú udalosť. Nech už si každý urobí svoj názor,“ dodal a zopakoval, že sa k nehode hlási a stĺp poškodil. „Určite ho zaplatím, ak bude treba.“

Danko: Stĺp zaplatím, ak bude treba
Video
Zdroj: Andrej Danko/facebook

Polícia objasňuje okolnosti nehody

“Môžeme potvrdiť, že došlo dnes v nočných hodinách k udalosti v cestnej premávke na križovatke ulíc Repašského – Saratovská. Okolnosti predmetnej udalosti v súčasnosti objasňujeme,” uviedol pre Pravdu tlačový odbor Prezídia policajného zboru.

Keďže sa podpredseda parlamentu a šéf Slovenskej národnej strany Andrej Danko v čase príchodu polície na miesto nehody, pri ktorej narazil do semaforu, nenachádzal, policajti s ním nemohli vykonať dychovú skúšku. Vyplýva to zo stanoviska polície na sociálnej sieti.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Máte video z nehody Andreja Danka? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

„Po príchode hliadky dopravnej polície sa vodič ani motorové vozidlo na mieste nenachádzali. Z uvedeného dôvodu nebolo v čase príchodu hliadky polície na miesto zrejmé, kto bol jej účastníkom a rovnako nemohlo dôjsť ani k vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu vodiča,“ uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. Doplnil, že objasňovaním presných príčin, ako aj okolností, za ktorých k nárazu auta do stĺpu svetelnej dopravnej signalizácie pre chodcov došlo, sa v súčasnosti zaoberajú policajti odboru dopravných nehôd Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave.

Ako upozorňuje polícia na svojej webovej stránke, škodovou udalosťou sa rozumie udalosť v cestnej premávke, pri ktorej nebola usmrtená ani zranená osoba, nebola znefunkčnená cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie alebo neunikli nebezpečné veci. Za všeobecne prospešné sa považuje dopravná značka, ale aj semafor. Ak teda bol pokazený, polícia uznáva udalosť za dopravnú nehodu. Ďalším príznakom, podľa ktorého sa líši škodová udalosť od nehody, je výška spôsobenej ujmy. Ak prevyšuje 3 990 eur, už naraz treba riešiť ako nehodu a splniť všetky zákonom stanovene predpisy.

Iris Kopcsayova portret Čítajte viac Normálny ľudský príbeh alebo dôvod na odstúpenie?

Magistrát o incidente prvá informovala polícia

Magistrát tvrdí, že ho o havárii informovala prvá polícia. Danko však povedal, že nehodu ohlásil poisťovni, oznámil magistrátu a dal súčinnosť polícii. „O dopravnej nehode, v dôsledku ktorej došlo k poškodeniu semaforu na Saratovskej v MČ Dúbravka, sme boli ako správca predmetnej komunikácie informovaní včera o 23.27 h políciou. Na základe toho sme hneď ráno začali s výmenou poškodeného stožiara a semafora, ktorý bol doobeda už opäť plne funkčný. Vzniknutú škodu odhadujeme na 2 500 eur, ktorú si uplatníme u príslušnej poisťovne osoby, ktorá poškodenie majetku spôsobila,“ uviedol Magistrát hlavného mesta.

Ako dodal, „pracovníčka SNS kontaktovala magistrátny dispečing v uvedenej veci ráno 12.1.2024 o 8.44 h telefonicky. Informovali sme ju, kam je možné elektronicky zaslať údaje potrebné pre nahlásenie škodovej udalosti na majetku mesta.“

Ide o právo: Povinnosti pri dopravnej nehode
Video
O povinnostiach a právach účastníkov dopravnej nehody, aj o tom, či a kedy volať políciu hovorí v relácii Ide o právo Patrik Budke z advokátskej kancelárie MPH - odvysielané 27. 11. 2020.

Opozícia vyzvala Danka na odstúpenie

Opozičné strany vyzvali šéfa SNS a podpredsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka, aby vyvodil zodpovednosť v súvislosti s dopravnou nehodou, ktorú spôsobil v noci v bratislavskej Dúbravke. KDH i SaS ho priamo vyzvali odstúpiť z funkcie. Ak tak neurobí, opozícia chce budúci týždeň vyzbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze k jeho odvolávaniu. Opozícia žiada Danka, aby okolnosti nehody riadne vysvetlil a aby povedal, či bol pod vplyvom alkoholu.

Šimečka: Každý vodič vie, že po nehode má ostať na mieste, aj aby sa vylúčili podozrenia na alkohol
Video
Zdroj: TASR
Andrej Danko Čítajte viac Opozícii prekáža, že Danko odišiel z miesta činu: Mal by odstúpiť. Fico sa ho zastal, Pellegrini pripúšťa vyvodenie zodpovednosti

Dychová skúška nemusela byť vykonaná, tvrdí analytik

Vodič v takejto situácii má dve možnosti, vysvetľuje pre Pravdu dopravný analytik Jozef Drahovský, ktorý vychádza z medializovaných informácií. Prvá je nahlásiť spôsobenú škodu priamo správcovi cesty, v tomto prípade magistrátu mesta alebo mestskej časti, aby sa vybavili formálne náležitosti náhrady. Druhá je zavolať políciu, ktorá následne bude kontaktovať majiteľa semaforu, teda správcu cesty. “Ak by osoba, ktorej majetok bol poškodený nebola kontaktovaná, a pri jej nezastihnuteľnosti by to nebolo nahlásené na polícii a vodič by z miesta nehody odišiel, tak sa to považuje za útek z miesta nehody zo všetkými právnymi následkami,” upozorňuje odborník.

Dodáva, že keďže nedošlo k zraneniu osôb, náraz na semafor za nepovažuje za nehodu, ale za škodovú udalosť. “Keďže nešlo o dopravnú nehodu, tak polícia nemusela byť volaná a teda nemusela byť vykonaná ani dychová skúška,” tvrdí dopravný analytik. Škodu podľa neho má pokryť povinne zmluvne poistenie (PZP). “Pre takéto prípady sa uzatvára PZP, ktorým poisťovňa nahrádza školy ostatným účastníkom dopravnej nehody alebo škodovej udalosti. Vrátane poškodenia cestnej infraštruktúry, dopravného značenia a podobne,” zhrnul dopravný analytik.

Andrej Danko Čítajte viac Andrej Danko rozbil nielen semafor, ale aj internet: Toto sú najlepšie vtipy o šéfovi národniarov
926 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #dopravná nehoda #Andrej Danko #Dankova nehoda