Hasiči a horskí záchranári dostanú takmer dvesto nových vozidiel. Prvé im už rezort odovzdal

Vozový park hasičov a horských záchranárov doplní 195 nových vozidiel. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a prvá štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská časť terénnych vozidiel a pickup automobilov v piatok odovzdali Hasičskému a záchrannému zboru (HaZZ) a Horskej záchrannej službe (HZS).

12.01.2024 15:25
eštok, hasiči, vozidlá, hazz Foto:
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok počas symbolického odovzdávania nových vozidiel pre hasičov a horských záchranárov v priestoroch Ministerstva vnútra SR v Bratislave. 12. január 2024.
debata

Šéf rezortu ocenil, že moderná technika umožní hasičom v krátkom čase absolvovať výjazdy v tom najnedostupnejšom prostredí. „V tomto trende budeme určite pokračovať. Spolu s novovymenovaným hasičským prezidentom ma čaká debata o tom, ktorým smerom pôjdeme pri doplňovaní všetkej modernej techniky,“ načrtol s tým, že témou je napríklad obstaranie menších dronov či štandardná obmena hasičskej techniky.

Zároveň poznamenal, že hasičom, záchranárom i policajtom chýba aj bežná výstroj, ako sú prilby či odevy. Avizoval zdynamizovanie verejného obstarávania. Kurilovská načrtla, že v prípade horských záchranárov je problém nielen v technike, ale aj v budovách.

zväčšiť Obstarané nové vozidlá, ktoré odovzdal... Foto: TASR, Martin Baumann
hazz, nové vozidlá, hasiči Obstarané nové vozidlá, ktoré odovzdal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok príslušníkom HaZZ a HZS pri plnení ich služobných úloh. 12. januára 2024

Prezident HaZZ Adrián Mifkovič priblížil, že vozidlá budú slúžiť pre riadiacich dôstojníkov a prepravu materiálu. Ich potrebu pocítili podľa jeho slov napríklad počas utečeneckej krízy.

Riaditeľ horských záchranárov Martin Matúšek skonštatoval, že konečne môžu vyradiť starú techniku a získať modernejšie, teda aj ekologickejšie vozidlá. „Toto nám umožní výrazne lepšie sa venovať našej práci a nie riešiť iba opravovne a servis,“ dodal.

Vozidlá boli zakúpené prostredníctvom dvoch projektov financovaných z operačného programu Kvalita životného prostredia. Zo 195 obstaraných kusov novej techniky v piatok odovzdali hasičom 21 osobných áut, ďalších desať bolo určených pre horských záchranárov. Autá sa podľa MV SR prerozdeľujú postupne tak, ako sú rezortu dodávané.

Hasič / Požiarnik / Čítajte aj Slovenskí hasiči už bojujú s Francúzmi proti povodniam. Prečerpali 70-tisíc metrov kubických vody
debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #ministerstvo vnútra #horská záchranná služba #HaZZ