Riadenie pandémie preveria pod taktovkou Kotlára, v minulosti covid spochybňoval

Poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS) sa stal splnomocnencom vlády SR pre pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19. Kabinet vo štvrtok schválil jeho menovanie. Zároveň prijal aj štatút splnomocnenca.

18.01.2024 11:22 , aktualizované: 13:05
debata (247)
Vláda menovala Petra Kotlára za splnomocnenca pre preverenie riadenia pandémie
Video

„Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy zamerané na posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou COVID-19 v rokoch 2020 – 2022,“ vysvetlil predseda vlády Robert Fico (Smer), ktorý návrh na rokovanie predložil.

V predkladacej správe menovanie splnomocnenca zdôvodnil procesom manažovania pandémie, ktoré podľa Fica charakterizovalo zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd. „Počas obdobia dvoch rokov pandémie sa tvorba protipandemických opatrení, ako aj kontrola ich zákonnosti vymkla štandardnej kontrole: prebiehala mimo riadnych legislatívnych procesov a mimo riadnej súdnej kontroly,“ uviedol v materiáli.

Kotlárovou úlohou bude preto tiež zaistiť, aby sa „podobné zlyhania štátu“ už neopakovali.

Splnomocnenec bude podľa štatútu poradný orgán vlády a svoju činnosť má s vládou koordinovať.

Kotlár: Prešetrenie manažmentu covidovej doby je objednávkou spoločnosti

Prešetrenie manažmentu covidovej doby nie je politickou objednávkou, ale objednávkou spoločnosti. Vyhlásil to nový splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. „Cieľom nie je hľadať vinníkov, ale pripraviť sa na možnú ďalšiu pandémiu,“ vysvetlil. Pravidelne chce prinášať správy z prešetrovania.

Slovensko podľa Kotlára počas pandémie krvácalo „ľudsky aj ekonomicky“. „Preto sme sa rozhodli, že zavedieme isté opatrenia, prešetríme toto obdobie, navrhneme správne postupy a poukážeme aj na štruktúry, ktoré by mali niesť plnú zodpovednosť za predchádzajúce vedenie,“ priblížil Kotlár, ktorý je zároveň poslancom Národnej rady SR za SNS.

ustanovujúca schôdza, Peter Kotlár, SNS Čítajte viac Zlyhal štát počas pandémie? Poslanec Kotlár sľúbil, že preverí 'politické vraždy' a manažment covidu

Úlohou splnomocnenca bude podľa jeho slov spoločne s odborným tímom vedcov, lekárov a právnikov prešetrovať postupy a využívanie zdrojov počas pandémie. „Poukážeme na všetky otázky, ktoré si bežný občan z toho obdobia pamätá, a na ktoré sme opakovane upozorňovali, ako boli porušovanie ľudských práv, nežiaduce účinky vakcín…“ načrtol. Zdôraznil potrebu nových postupov, najmä v diagnostike.

Každá oblasť prešetrovania bude mať podľa neho vlastný tím. O menách chce informovať až po výsledkoch vyšetrovania. Snahou podľa neho bude aj stretnutie s aktérmi „covidovej doby“ vo verejnej diskusii. Poprosil médiá, aby spravili spoločenskú nápravu vo vzťahu k prezentácii a propagovaniu aj kritických pohľadov na to, ako sa doba riešila.

Krajčí: Nám by sa mali poďakovať a rehabilitovať nás
Video
Zdroj: TA3

Vyzdvihol, že na Slovensku vychádza na rozdiel od iných štátov Európskej únie snaha prešetriť manažment pandémie z koalície. Niekoľko štátov mu podľa jeho slov prisľúbilo pomoc. Načrtol tiež medzirezortnú spoluprácu a kooperáciu s orgánmi, ako sú Najvyšší kontrolný úrad či Finančná správa. Pokiaľ sa preukáže v priebehu troch mesiacov, že pandémia nebola manažovaná správne, avizuje aj vyjadrenie smerom k štruktúram, ako je Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

'Na tento telefonát budeš spomínať s úsmevom alebo so slzami.' Matovič o telefonáte Naďovi, z ktorého vyplynulo celoplošné testovanie (október 2020)
Video

KDH: Kotlár nespĺňa odborné ani morálne požiadavky na vyšetrovanie pandémie

Poslanec Kotlár (SNS) nespĺňa odborné ani morálne požiadavky na vyšetrovanie pandémie ochorenia COVID-19, reagovalo opozičné KDH. Kotlára označilo za konšpirátora.

Kresťanskí demokrati poukázali na to, že v súčasnosti by sa niektoré veci pri manažmente pandémie robili inak, no v nepripravenej krajine v roku 2020 sa podľa nich spravilo pre pacientov maximum. Zároveň súhlasia, aby sa Slovensko ku pandémii vrátilo, no má vyvodiť závery, ktoré ho pripravia na krízové situácie podobného druhu v budúcnosti.

Od kabinetu Roberta Fica očakávajú aj prípadných kompetentných splnomocnencov. „Slovensko nepotrebuje na vyšetrovanie pandémie pána Kotlára, ktorý ide skúmať prítomnosť nanočastíc či mikročipov vo vakcínach. Slovensko potrebuje rozbor pandémie a poučenie sa z nej, aby bolo čo najdôkladnejšie pripravené na nové krízy a nové výzvy pri ochrane obyvateľstva,“ dodal poslanec Národnej rady (NR) SR František Majerský (KDH).

PS hovorí o politickej trafike pre národniarov

S menovaním Kotlára nesúhlasí ani poslanec Oskar Dvořák (PS). Považuje to za politickú trafiku pre SNS, ktorá poslúži len na to, aby Kotlár aj naďalej šíril dezinformácie.

„Kotlár chce prešetrovať zloženie vakcín a so svojou ‚sadou mladého chemika‘ chce konkurovať etablovaným inštitúciám, ako sú Štátny ústav pre kontrolu liečiv alebo Európska lieková agentúra, ktoré už vakcíny preverili a povedali, že sú v poriadku. Taktiež chce preveriť manažment pandémie, ktorého vyšetrovanie už však v súčasnosti prebieha v gescii Generálnej prokuratúry SR,“ skonštatoval Dvořák.

247 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Peter Kotlár