Rusi pomáhali Dankovi s vízami. V liste veľvyslancovi vyzdvihli jeho prínos pre Kremeľ

Ruské ministerstvo priemyslu pomáhalo v roku 2022 šéfovi SNS Andrejovi Dankovi s vízami.

18.01.2024 11:53
andrej danko, sns Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko.
debata (15)

V podpornom liste adresovanom ruskému veľvyslancovi na Slovensku Igorovi Bratčikovovi zástupca rezortu Alexej Gruzdev vyzdvihol Dankov prínos pre Rusko a žiadal pre neho víza na viacnásobný vstup do krajiny, informovali aktuality.sk, ktoré by platili aspoň rok.

Danko pri nehode zdemoloval semafor, odhalila ho olejová stopa. Z miesta nehody odišiel
Video

Kópiu oficiálneho listu z 19. septembra 2022 má redakcia k dispozícii. V tom čase sa Ukrajina bránila ruskému agresorovi už sedem mesiacov. Podľa novín však nie je známe, či Dankovi víza napokon dali a či vďaka nim aj vycestoval v čase vojny do Ruska.

Súčasťou textu je aj vyzdvihnutie aktivít šéfa SNS v prospech vzťahov s Ruskom. „Aktívne prispel k rozvoju obchodného dialógu medzi podnikateľmi Ruska a Slovenska, a to aj v rámci organizácie rusko-slovenského podnikateľského fóra v Moskve v júli 2019, v rámci ktorého sa prezentovalo 20 slovenských firiem,“ napísal v liste Gruzdev.

V závere uvádza, že Andrej Danko aktívne spolupracuje s ruskou stranou a poskytuje jej služby. „V súčasnosti naďalej udržiava blízke vzťahy s našou krajinou, poskytuje právne a konzultačné služby a zúčastňuje sa na rôznych kongresoch a podnikateľských podujatiach rôznych formátov,“ píše sa v liste veľvyslancovi Bratčikovovi.

Igor Bratčikov / Robert Fico / Čítajte viac Fico sa stretol s veľvyslancami USA a Ruska. Kritizoval americkú a únijnú stratégiu voči Ukrajine

Analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba pre oortál Aktuality.sk vysvetli, že občania tretích krajín zvyčajne dostanú jednorazové víza na konkrétnu cestu do Ruska, prípadne opakovane na každú cestu. „Výnimku z vyššie uvedeného pravidla predstavujú cudzinci, ktorí majú rodinné väzby na občanov Ruskej federácie, podnikatelia, ktorí podnikajú na území Ruskej federácie, resp. zástupcovia iných organizácií, ktoré majú dlhodobú spoluprácu s partnermi z Ruskej federácie a vedia ju doložiť zmluvami s ruskými organizáciami,“ uviedol pre portál.

Viktor Orbán Čítajte viac Demeš: Odtrhnuté územia? Orbán sa odtrhol od reality v čase, keď chce Putin prekresľovať mapy

Riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová v reakcii pre Aktuality uviedla, že „Pán Danko zarobil v období 2005–2016 predmetnú sumu ako advokát (8 miliónov eur o ktorých Andrej Danko hovoril v diskusnej relácií O 5 minút 12, pozn. redakcie). K ostatným Vašim otázkam sa pre neobjektívnosť Vášho portálu nebudeme vyjadrovať. Nikdy však v živote od žiadnej firmy z Ruskej federácie neobdržal ani cent.“

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #vojna na Ukrajine