Fico chce uťať opozičné obštrukcie, o špeciálnej prokuratúre sa bude rokovať nonstop. V stredu vycestuje na Ukrajinu

Robert Fico odmieta ustúpiť od zámeru zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, nevylúčil drobné zmeny v návrhu zákona. Premiér a líder Smeru to uviedol v diskusii RTVS Sobotné dialógy. Zároveň potvrdil, že sa stretne s ukrajinským predsedom vlády, prinesie mu zoznam humanitárnej pomoci.

20.01.2024 16:47 , aktualizované: 21:45
debata (671)
Fico reaguje na vystúpenie Čaputovej: Bolo čisto politické a opozičné
Video

Predseda vlády avizoval, že o postupe v parlamente bude koalícia rokovať budúci týždeň. Chce navrhnúť, aby sa rokovalo nonstop. „Ak to bude, som pripravený každú noc na hodinu na dve tam prísť ako člen vlády,“ načrtol. Zopakoval, že vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v parlamente považuje za čisto opozičný prejav. V súvislosti s protivládnymi protestami skonštatoval, že rešpektuje ľudí a majú na to právo.

Fico, Pellegrini, parlament Čítajte viac Pristúpi Fico po prejave prezidentky k ústupkom? Možno ho k nim donútia Žilinka s Pellegrinim alebo eurofondy
Čaputová v NR SR kritizovala zámery vlády v trestnom práve
Video

Fico sa stretne so Šmyhaľom

Predseda vlády tiež potvrdil, že sa v stredu v Užhorode stretne s premiérom Ukrajiny Denysom Šmyhaľom. Avizoval, že mu nesie zoznam humanitárnej pomoci. Fico chce ukrajinskému premiérovi súčasne potvrdiť, že Ukrajina nebude dostávať od Slovenska žiadne zbrane.

Ukrajina, delostrelecto Čítajte viac Analytik: Politici ako Fico sa mýlia, ak hovoria, že vojnu zastaví, keď Ukrajine nedodáme zbrane

„Poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne iný názor, poviem mu, že pokiaľ ide o vstup do EÚ ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky a nie, že vstúpi do EÚ krajina, ktorá absolútne nespĺňa žiadne požiadavky," vyhlásil Fico.

Dodal, že ukrajinskému premiérovi povie aj to, že je proti tomu, aby Ukrajina vstúpila do NATO. „Poviem mu, že to budem vetovať a blokovať, lebo to je tak akurát základ tretej svetovej vojny a nič iné," uviedol Fico.

Fico a Stoltenberg o spolupráci v NATO a o Ukrajine
Video

Podľa vlastných slov je zvedavý na ukrajinskú predstavu riešenia konfliktu s Ruskom, pretože on sám riešenie nevidí. Napadnutie Ukrajiny označil Fico za porušenie medzinárodného práva, pretože nemožno len tak použiť vojenskú silu bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN, a súčasne nabádal na hľadanie cesty, „ako vojnu ukončiť, a nie ako ju ďalej prehlbovať“.

Fico je presvedčený, že je nutné Ukrajine povedať, že je jednou z najskorumpo­vanejších krajín na svete a nikto nevie, koľko z poskytovanej západnej pomoci sa stratí niekde v polovici cesty. A to je Ukrajina podľa Ficovho názoru od roku 2014 „pod totálnou kontrolou a vplyvom Spojených štátov“. „Ukrajina nie je suverénna, samostatná krajina, Ukrajina je pod absolútnym vplyvom Spojených štátov amerických – a v tomto robí EÚ obrovskú chybu, že si nechce nechať suverénny pohľad na Ukrajinu a súhlasí len s tým, čo hovoria USA,“ poznamenal.

Vojna sa podľa premiéra musí skončiť kompromisom, ktorý bude „veľmi bolestivý pre obe strany“. „Čo (Ukrajinci) čakajú? Že Rusi odídu z Donbasu a Luhanska, alebo že odídu z Krymu? Veď je to nereálne,“ vyhlásil. Vojensky podľa neho konflikt nemožno vyriešiť a jeho predlžovaním bude silnieť postavenie Ruska.

Ukrajina, húfnica Čítajte viac Zbrane na Ukrajinu idú pomaly. Brusel zisťuje, či ich štáty EÚ už naozaj nemajú

Ako predseda vlády pokračoval, ukrajinská strana nechce po stretnutí ani tlačovú konferenciu. No slovenský premiér avizoval, že vyhlásenie poskytne. „Ja si dokonca myslím, že by bolo správne, že sa dohodneme, že každá strana dá nejaké vyhlásenie. Mali by sme si tie vyhlásenia vymeniť predtým, ako ich zverejníme. Ja viem, s čím idem. Ja idem s humanitárnou pomocou," dodal Fico. Ako ďalej v relácii RTVS uviedol, v prípade komerčných dodávok zbraní nevidí prekážku. „Nech si zarobí na zbraniach, kto chce, čo chce. Keď nezarobia slovenské firmy, zarobia americké," uzavrel Fico.

Fico o pomoci Ukrajine: Kántria sa tam Slovania
Video

Škandalózne vyjadrenia, komentuje ukrajinská tlač

Denník Ukrajinska pravda označil Ficove výroky za „škandalózne“ a upozornil, že aj predtým slovenský premiér len opakoval tvrdenie ruskej propagandy, že vojna Ruska proti Ukrajine „nemá vojenské riešenie“ a že Západ „zakázal“ Kyjevu uzavrieť prímerie s Ruskom po vpáde ruských vojsk, pretože dúfal, že mu Ukrajina – po poskytnutí západných miliárd a zbraní – naservíruje zraneného ruského medveďa na tanieri.

Šimečka: Fico sa o Ukrajine vyjadruje bezcitne a vulgárne

Premiér Robert Fico (Smer) sa vyjadruje o Ukrajine bezcitne a vulgárne. Uviedol to na svojej sociálnej sieti predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka v reakcii na vyjadrenia Fica v relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Ľudia presne ako my, hneď za našimi hranicami, už dva roky čelia neskutočnému utrpeniu. Vraždeniu, znásilňovaniu, vypaľovaniu celých miest. Všetko len preto, lebo ako suverénna krajina prejavili túžbu žiť v EÚ," napísal Šimečka s tým, že jediné, na čo sa Fico zmôže, sú cynické reči o tom, ako neverí vojenskému riešeniu konfliktu, a preto nebude posielať zbrane na Ukrajinu. „A ešte túto trpiacu krajinu zhadzujúco označí za skorumpovanú, nie suverénnu a v područí iných mocností," dodal predseda PS s tým, že sa hanbí za takéhoto premiéra. Podľa Šimečku Ficovi chýba základná ľudská empatia. „Na Ukrajine sa dnes bojuje aj za Slovensko, ale Fica už záujmy vlastnej krajiny zjavne vôbec nezaujímajú, ide mu iba o politické prežitie, beztrestnosť a pomstu," uzavrel Šimečka.

671 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #novela Trestného zákona #vojna na Ukrajine #Denys Šmyhaľ