Prví španielski vojaci sú už na Slovensku, v lete prevezmú velenie jednotky NATO

Na Slovensko tento víkend pricestovali prví španielski vojaci. V lete majú prevziať od Českej republiky velenie jednotky NATO v Slovenskej republike.

21.01.2024 11:48
španielski vojaci / španielska armáda /... Foto:
debata (29)

Z mnohonárodnej bojovej skupiny sa má stať mnohonárodná brigáda. Zmena v štruktúre velenia je pokračovaním posilňovania východného krídla Aliancie. Ozbrojené sily SR o tom informovali na sociálnej sieti.

Video
Nemecké tanky na Slovensku chránia východné krídlo NATO

„Hlavnou úlohou prvej skupiny španielskych vojakov na Slovensku bude zabezpečiť hladký priebeh v transformácii velenia mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku,“ uviedla slovenská armáda. Do júla sa očakáva postupný príchod celého španielskeho velenia.

Ministerstvo obrany SR priblížilo, že Španielsko by malo na Slovensko vyslať približne 700 vojakov s bojovou aj zabezpečovacou technikou.

„V súčasnosti prebieha finalizácia ďalších zmien v mnohonárodnej bojovej skupine, ktoré sú predmetom rokovaní s ďalšími členskými krajinami NATO. O pôsobení mnohonárodnej bojovej skupiny bude MO SR ďalej verejnosť informovať,“ skonštatoval rezort v stanovisku.

sánchez Čítajte viac Španielsko vyšle na Lešť 700 vojakov. Bude to jeho najväčšia zahraničná misia
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Španielsko #NATO #armáda