Španielsko vyšle na Lešť 700 vojakov. Bude to jeho najväčšia zahraničná misia

Španielsko pošle v rámci kontingentu Severoatlantickej aliancie na Slovensko približne 700 vojakov, čo bude predstavovať najväčšiu španielsku vojenskú misiu v zahraničí. Údaj o počte vyslaných vojakov oznámil v stredu po skončení summitu NATO vo Vilniuse predseda španielskej vlády Pedro Sánchez.

12.07.2023 21:25
sánchez Foto: ,
Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez.
debata (15)

Informuje o tom TASR na základe správy agentúry EFE.

Španielsko bude zároveň veliť tejto bojovej skupine na Slovensku. V súčasnosti je veliacou krajinou útvaru NATO na Lešti Česká republika.

Ako pokračuje španielska agentúra, jej zdroje na ministerstve obrany v Madride uvádzajú, že španielsky kontingent by mal byť na Slovensku pripravený plniť svoje úlohy v druhom polroku 2024. So sebou by si mal vziať tanky či obrnené vozidlá.

Čaputová, Stoltenberg Čítajte viac NATO už má plán na odstrašenie Ruska. Na Slovensku bude viac vojakov

Slovenský minister obrany Martin Sklenár v utorok avizoval, že španielski vojaci by mali prísť na Slovensko túto jeseň na cvičenie, počas ktorého si určia technické podrobnosti svojho pôsobenia.

Madrid okrem toho vyšle ďalších 250 vojakov do Rumunska, ktorí sa pridajú k 40 členom španielskych ozbrojených síl obsluhujúcim mobilný radar monitorujúci tamojší vzdušný priestor.

Odstrašil summit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?
Video
Zdroj: TV Pravda
Volodymyr Zelenskyj / Jens Stoltenberg / Čítajte viac Povzbudilo NATO Rusov do vojny? Vypočujte si, čo priniesol summit vo Vilniuse
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Španielsko #vojaci #NATO