Svetové fórum dvíha prst pred voľbami na Slovensku: Kybervýstraha pre celý svet

Narušenie demokracie pomocou umelej inteligencie počas minuloročných septembrových parlamentných volieb na Slovensku slúži ako varovný príklad pre nadchádzajúce voľby na celom svete. Svetové ekonomické fórum (WEF) na to opätovne upozornilo v tohtoročnej správe o globálnej kyberbezpečnosti.

22.01.2024 10:32
debata (26)

Búrka dezinformácií, aká vypukla pred slovenskými septembrovými voľbami, narúša podľa WEF podstatu demokracie. Na sociálnych sieťach sa Slovenskom šírila zvuková nahrávka, ktorá údajne zachytila rozhovor politika a zástupcu médií o plánoch na manipuláciu volieb vrátane kupovania hlasov. Hoci bola rýchlo označená za deepfake, falošnú zvukovú nahrávku vytvorenú pomocou umelej inteligencie, spôsobila vážne škody.

Tomáš Drucker, testovanie, PISA Čítajte viac Školstvo je našou národnou tragédiou a nezlepšia ho iba peniaze či lepší učitelia. Čo nám chýba, aby sme ho posunuli dopredu?

„Tento incident slúži ako mrazivé svedectvo o rastúcich hrozbách počas volieb, kedy sa umelá inteligencia stáva mocným nástrojom manipulácie,“ varovalo WEF aj vo vlaňajšom novembrovom dokumente o voľbách a umelej inteligencii.

V roku 2024 sa uskutočnia voľby vo viac ako 45 krajinách. Voliči budú rozhodovať o tom, kto bude riadiť ekonomiky produkujúce polovicu svetového hrubého domáceho produktu. WEF prízvukuje, že v období masívneho využívania generatívnej umelej inteligencie si medzinárodné spoločenstvo musí vziať ponaučenie zo Slovenska a prehodnotiť nástroje na ochranu demokracie.

Čaputová: Slovensko čelí dezinformáciám o voľbách
Video
26 debata chyba
Viac na túto tému: #dezinformácia #parlamentné voľby 2023