Meteorológovia varujú pred silným vetrom, v Tatrách môže dosiahnuť rýchlosť víchrice až orkánu

Vo Vysokých Tatrách dnes platí výstraha tretieho stupňa pred vetrom. Vo vysokých polohách nad približne 1 800 metrov sa miestami môže vyskytnúť až mohutná víchrica či orkán. Mimoriadne silný vietor dosiahne krátkodobo rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu, priemernú rýchlosť do 120 kilometrov za hodinu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

25.01.2024 08:10 , aktualizované: 08:34
Vysoké Tatry Foto: ,
Pohľad na zasnežené Vysoké Tatry 27. decembra 2023.
debata

Ide podľa neho o extrémne vysokú rýchlosť vetra, ktorá predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku či horolezectvo. Výstraha daného stupňa platí do 12.00 h. Fúkať však má až do rána nasledujúceho dňa.

Veterno má byť počas dnešného dňa aj pod Tatrami, v okrese Poprad platí výstraha druhého stupňa pred vetrom do 15.00 h. Podľa meteorológov môže ojedinele vietor dosiahnuť rýchlosť do 70 kilometrov za hodinu, prípadne krátkodobo, v nárazoch, 85 a 105 kilometrov za hodinu.

„Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ uviedol SHMÚ. Vietor by mal postupne ustáť až v piatok. V tejto súvislosti sa v okrese očakáva lokálne aj tvorba snehových jazykov.

Teploty vrcholia, potom to už pôjde dolu kopcom
Video
Zdroj: TV Pravda

Portál iMeteo.sk upozornil ešte v stredu večer, že v skorých ranných hodinách sa na Slovensko priženie víchrica Jitka, ktorá prinesie veľké problémy. Padať podľa neho môžu stromy a hrozia stredne materiálne škody.

„Odporúčame vám, aby ste zvážili lyžovačku a akýkoľvek pohyb v oblasti hôr, kde sa očakávajú poryvy vetra od 100 do 150 kilometrov za hodinu. Neodporúčame ani cestovať cez horské priechody, kde môže byť silný vietor taktiež veľmi nebezpečný,“ uviedol portál.

Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom platia podľa SHMÚ aj pre okresy Liptovský Mikuláš a Brezno.

Vietor na horách možno očakávať aj v ďalších okresoch na severe Slovenska, druhostupňová výstraha tam platí až do piatkového (26. 1.) rána. Na hrebeňoch hôr môže vietor miestami dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu, respektíve priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Výstraha pred vetrom druhého stupňa platí počas dňa pre väčšinu okresov Nitrianskeho, Trnavského a Bratislavského kraja, ale aj okresy Brezno, Kežmarok a Poprad. Pre zvyšné okresy západného Slovenska platí prvostupňová výstraha.

Na severe Slovenska, najmä v Žilinskom a Prešovskom kraji, sa môžu tvoriť snehové jazyky, výnimočne aj záveje. V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Čadca a Žilina môže v polohách nad 600 metrov nasnežiť desať až 15 centimetrov nového snehu.

Na východe Slovenska platia štvrtok ráno výstrahy pred poľadovicou a hmlou.

Výstraha pred povodňami druhého stupňa platí pre Michalovce. Povodne hrozia aj v Trebišove, vydali preň výstrahu prvého stupňa.

Na snímke zľadovatená kapota auta zaparkovaného...
Na snímke žena sa snaží prejsť po zľadovatenom...
+3Na snímke žena sa snaží prejsť po zľadovatenom...
debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Vysoké Tatry #víchrica