Susko v Ide o pravdu: Nemáme filozofiu zavrieť každého do basy. Opozícia zachraňuje Lipšica

Nerobíme nič neštandardné, upravujeme trestné sadzby na úroveň, ktorú majú okolité moderné demokratické krajiny, povedal minister spravodlivosti Boris Susko v relácii Ide o pravdu.

26.01.2024 11:00
debata (149)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Borisa Suska. Debata bola zaznamenaná v stredu 24. 1. 2024, medzitým koaličná väčšina ukončila rozpravu v parlamente o skrátenom legislatívnom konaní a posunula novelu trestného zákona do prvého a druhého čítania.
Video

"Nemáme filozofiu, že treba každého za každú cenu zavrieť do basy. Čo z toho má poškodený, keď sa mu nenahradí škoda. Štát na takéhoto páchateľa, ktorý bude odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody, ešte bude doplácať. Jeden väzeň nás stojí ročne asi 21-tisíc eur, čiže pri treste 10 až 15 rokov to je 210-tisíc eur a viac,” uviedol Susko.

Podľa neho má byť prioritou nahradiť škodu poškodenému až potom nasleduje trest. „Či už to bude finančný trest, ktorého výšku sme zdvihli až na tri milióny eur, alebo to bude trest povinnej práce, prípadne domáceho väzenia, najmä pri prvopáchateľoch si myslím, že toto bude plniť viac prevýchovnú funkciu ako samotné trestanie,“ dodal minister.

Diskusia, že máme drakonické tresty, sa začala už v roku 2006 a prebieha kontinuálne, povedal Susko. Tresty boli nastavené Danielom Lipšicom neprimerane vysoko, tvrdí minister a uvádza, že „keby plnili takéto drakonické trestné sadzby svoj účel, tak dnes by sme tu nemali kriminalitu“.

Očakáva, že obštrukcia poslancov opozície bude pokračovať. „Ich jediným cieľom je zachrániť Daniela Lipšica,“ podotýka a tvrdí, že koalícia je pripravená na konštruktívnu diskusiu a počúvať relevantné návrhy opozície.

Prečo bolo potrebné podľa ministra rokovať o trestných kódexoch v skrátenom legislatívnom konaní? Prečo treba zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry? Čo hovorí na pripomienky prezidentky a ďalších kritikov zmien v trestnom zákone? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Boris Susko