Ohrozená výstavba nemocnice v Martine. Jej skelet chce Dolinková stihnúť postaviť do roku 2026, bránia jej v tom pozemky

Už o dva roky by sa mala pri Martine finalizovať hrubá stavba novej univerzitnej nemocnice. No nemocnica sa mala začať stavať ešte v roku 2019 a otvorená mala byť do troch rokov, no dodnes sa štátu nepodarilo nájsť zhotoviteľa stavby, či vysporiadať pozemky.

31.01.2024 11:13
debata (1)

Banská Bystrica, Bratislava, Martin – tieto tri mestá sú na Slovensku najbližšie k postaveniu novej nemocnice. Z plánu obnovy mala byť pôvodne v Martine postavená komplet nová moderná nemocnica za 330 miliónov eur. No vzhľadom na omeškania úradnícka vláda rozhodla, že nemocnicu nepostavia kompletnú ale skúsia stihnúť aspoň hrubú stavbu, pričom dovybavenie nemocnice bude musieť byť financované z iných zdrojov.

Aký bol pôvodný plán pre Univerzitnú nemocnicu svätého Martina v Martine?

  • Počet lôžok: 660
  • Počet operačných sál: 19
  • Obdobie realizácie: jún 2022 – jún 2026
  • Koľko bude stáť nemocnica: 330 miliónov eur bez DPH
  • Stavebné náklady: 235 miliónov eur bez DPH
  • Medicínske technológie a vnútorné vybavenie: 81 miliónov bez DPH

ZDROJ: MZ SR

Univerzitná nemocnica v Martine.
Moderná Nemocnica svätého Martina má vyrásť do...
+4Moderná Nemocnica svätého Martina má vyrásť do...
Univerzitná nemocnica sv. Martina Čítajte viac Dá sa postaviť sedem nemocníc za štyri roky? Tá v Martine už mala byť otvorená

Hádam už na jar

Výkopové práce by mali podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas) začať na jar, no jedným dychom priznáva, že štát nemá vysporiadané pozemky, na ktorých sa bude stavať. Časť zeme patrí Univerzite Komenského a časť menším súkromným vlastníkom. ”Nedovolím aby sme peniaze ktoré sme dostali nevyužili a museli vracať spať do Bruselu,” zdôraznila Dolinková.

“Na jar chceme minimálne kopať, no aj tento termín je ohrozený,” upozornila a sľúbila, že týždeň, čo týždeň bude kontrolovať priebeh stavby. “Nebudeme robiť to, čo Heger a to, čo Palkovič a tvrdiť, že sa všetko stíha. Upozorňujeme na všetko, čo nefunguje, čo nám bývalý manažment zanechal,” ozrejmila. Priznáva, že pôvodné verejné obstarávanie skončilo fiaskom, pričom žiaden uchádzač o projekt neprejavil záujem. Opakovaný tender na výstavbu nemocnice stále nie je vyhodnotený, pričom UNM ako obstarávateľ viackrát posunul termín na predkladanie ponúk.

Ako rástli nemocnice na Slovensku?

Slovensko skúsenosti s výstavbou nemocníc vo svojej samostatnosti nemá. Od 60. do 80. rokov minulého storočia sanedostatočné kapacity lôžok riešili veľkoplošné nemocnice.

Fotogaléria
Budovu Krajinskej všeobecnej nemocnice postavil...
Župan Leopold Pálfy 4. 10. 1824 prevzal budovu...
+2Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice je...

O výstavbe nemocnice v Martine rozhodol ešte Peter Pellegrini v roku 2018 a neskôr sa objavili peniaze z plánu obnovy a Univerzitná nemocnica Martin uspela so svojím pripraveným projektom.

Termínom, dokedy majú byť peniaze preinvestované, je rok 2026. Štát mal pri výstavbe martinskej nemocnice pôvodne ambiciózne plány. Prvý pacient mal do nemocnice vkročiť začiatkom roka 2026. Na tento termín boli nadviazané európske peniaze. Náklady na jej výstavbu mali byť 330 miliónov eur, vďaka ktorým by vzniklo 660 novýchlôžok. Suma sa však vzhľadom na meškanie znížila zhruba na polovicu a pacienti namiesto novej nemocnice, dostanú len steny a stĺpy.

Štát má však veľmi nelichotivú históriu pri výstavbe nemocníc a porovnanie, finančná skupina Penta začala stavať súkromnú nemocnicu Bory ešte v roku 2018. Jej výstavba trvala päť rokov a prvého pacienta privítali na jar 2023.

Vizualizácia Univerzitnej nemocnice Martin

Víťazný návrh novej nemocnice. Autori: Ing. arch. Tomáš Auxt, Ing. arch. Peter Kožuško. Spolupráca: Ing. arch. Mgr. art. Peter Hudač, PhD., Ing.arch. Martin Šimon, Bc. Miloš Diežka, Ing. arch. Pavlína Kolcunová, Bc. Natália Vajdečková, Ing. Lukáš Zachar

Fotogaléria
Skutočná výstavba nového zdravotníckeho...
Skutočná výstavba nového zdravotníckeho...
+4„Univerzitná nemocnica sv. Martina bude...

Ani pozemky, ani kanalizácia

Každý racionálne zmýšľajúci stavebník má podľa riaditeľa nemocnice Univerzitenej nemocnice Martin Petra Durnného mať stavebné povolenia, vysporiadné pozemky, napojenie na kanalizačné siete. “Nič z tohto nemáme splnené v tejto chvíli,” podotkol nový riaditeľ Durný a dodal, že bývalé vedenie bude musieť prijať osobnú zodpovednosť, za to, že pozemky nevysporiadali.

“Niektorí vlastníci odmietajú akékoľvek vysporiadanie a niektorí zase nerealisticky vysoké ceny,” priblížil problémy stavby.

Projekt novej martinskej nemocnice sa v novembri 2022 dočkal aj oficiálneho poklepania základného kameňa. Trvalo to štyri roky, odkedy vláda výstavbu schválila. Nová nemocnica má byť špičkou nielen na Slovensku, ale aj v celej V4. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) pri poklepávanní stavebného kameňa odmietal debaty o tom, či sa nové nemocnice stihnú postaviť. Hovoril o „maľovaní čertov na stenu“. Veril, že keď mu Slovensko vyčlenené peniaze. „Už nás nemôže nič zastaviť,“ dodal. Mýlil sa.

Peniaze nemali pri výstavbe nových nemocníc na Slovensku hrať žiadnu rolu. Z plánu obnovy malo prísť do zdravotníctva približne 1,3 miliardy eur bez DPH a len na výstavbu nových nemocníc je určených zhruba 900 miliónov eur. Z tejto sumy mali zhltnúť 611 miliónov eur dva projekty – výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine. Projekt Rázsoch už zlyhal a ministerka Dolinková sa obáva, že podobný scenár čaká aj martinskú stavbu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Rázsochy #Univerzitná nemocnica v Martine