Matečná sa stala treťou štátnou tajomníčkou na envirorezorte. Opozícia to kritizuje

Treťou štátnou tajomníčkou na Ministerstve životného prostredia sa stala bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Rozhodla o tom vláda na utorkovom zasadnutí. Matečnú ominovala SNS. Opozičné strany KDH aj Progresívne Slovensko jej menovanie kritizujú.

06.02.2024 10:00 , aktualizované: 12:22
matečná Foto: ,
Exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
debata (18)

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) je s nomináciou Matečnej stotožnený. „Za posledné tri roky o nej všetci písali a vyšetrovali, ale nič na ňu nenašli,“ poznamenal Taraba v súvislosti s kauzou Dobytkár. Doplnil, že Matečná má čistý výpis z registra trestov, v kauze nie je obvinená ani obžalovaná.

Opozícia reaguje na Matečnú
Video
Zdroj: ta3
danko Čítajte viac Matečná bola s prácou obžalovaných z kauzy Dobytkár spokojná. Danko: Neviem, čo tu robím

Tretí štátny tajomník na envirorezorte je podľa Tarabu potrebný, pretože má asi 50 percent eurofondov na Slovensku a životné prostredie je jednou z najväčších agend Európskej únie.

Minister investícií Richard Raši (Hlas) na margo vymenovania Matečnej uviedol, že ide o politické rozhodnutie a politickú nomináciu, ktorá je adekvátna. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) tvrdí, že koalícia nomináciu SNS rešpektuje a nevidí v tom žiadny problém.

Video
Kauza Dobytkár: Kvietik na súde "bombarduje" kľúčového svedka Kodadu množstvom otázok (Archívne video)

„Matečná viedla agrorezort a má dostatok skúseností, ktoré môže uplatniť v štátnej správe, a od prvého dňa bude vedieť, čo má robiť a ako má postupovať v práci,“ povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas).

Spájanie Matečnej s kauzou Dobytkár stopku pri menovaní podľa Sakovej nevystavuje. „Skoro každý minister tu bol spojený s nejakou kauzou, keďže predchádzajúca vláda chcela očierniť prakticky každého z vtedajšej opozície,“ dodala.

ministerstvo zivotneho prostredia Čítajte viac Taraba sa chce zbaviť šéfa inšpekcie životného prostredia, Jenčo je však chráneným oznamovateľom. Na jeho miesto vraj mieri Matečná

KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej

Menovanie Gabriely Matečnej za tretiu štátnu tajomníčku ministerstva životného prostredia pôsobí ako ďalšia politická trafika. Uviedlo to opozičné KDH. Jej nominácia s históriou protiprírodných postojov vzbudzuje podľa opozičnej poslankyne Tamary Stohlovej (PS) obavy, že záujmy životného prostredia pôjdu na ministerstve ešte viac do úzadia.

Ide podľa poslanca KDH Mariána Čaučíka o návrat do časov, keď na vysoké pozície v štáte bola najlepšou kvalifikáciou stranícka príslušnosť. „Vymenovať Gabrielu Matečnú za štátnu tajomníčku je zlý signál, ktorý vysiela vláda SR. Pôsobenie Matečnej na poste ministerky pôdohospodárstva sprevádzali viaceré škandály, ako napríklad kauza Dobytkár alebo problémy s vyplácaním peňazí z Pôdohospodárskej platobnej agentúry,“ povedal Čaučík.

Doplnil, že je to v priamom rozpore so sľubmi vlády o profesionálnom riadení krajiny, neprispieva to tiež k budovaniu dôvery verejnosti.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) týmto podľa Stohlovej dokonáva premenu rezortu na všetko iné, len nie na ministerstvo životného prostredia.

„Na rezorte už dvaja štátni tajomníci pôsobia. Jeden z nich Štefan Kuffa má podľa organizačnej štruktúry ministerstva na starosti jedinú vec – Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Na ministerstve ho tak zjavne zaparkovali po nezhodách na rezorte kultúry,“ poukázala Stohlová.

Poslankyňa tiež pripomenula, že za úradovania Matečnej na ministerstve pôdohospodárstva sa odohrala kauza Dobytkár a je prepojená s obžalovaným oligarchom Martinom Kvietikom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo životného prostredia #Gabriela Matečná #Tomáš Taraba