Mikloško považuje celoplošnú reguláciu mobilov na základných a stredných školách za nevyhnutnú

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje za nevyhnutné pristúpiť k celoplošnej regulácii mobilov v základných a stredných školách.

06.02.2024 16:55
Jozef Mikloško Foto: ,
Komisár pre deti Jozef Mikloško
debata (7)

Zlepšila by sa tým podľa neho výučba aj ochrana detí, napríklad pred kyberšikanou. Doterajšiu formu, ktorá prenecháva reguláciu mobilov na jednotlivé školy, považuje za nedostatočnú a nesystémovú. Vyzýva preto kompetentné orgány, aby téme venovali viac pozornosti.

Video
Dievča vypilo v škole Savo. Šikana to jednoznačne nebola, tvrdí riaditeľka
Robert Fico, Gašpar, Kaliňák, para, kaliňák, lindtner, boris susko Čítajte viac Susko nevidí dôvod definovať šikanovanie ako trestný čin

Mikloško apeluje na právnu reguláciu používania mobilov v základných a stredných školách. „Je potrebné vymedziť právny rámec a stanoviť jasné pravidlá prostredníctvom vyhlášky alebo zákona, platnými celoplošne na území celej Slovenskej republiky. Jasné pravidlá by pomohli aj jednotlivým školám,“ vysvetlil.

Priblížil, že ÚKPD pozoruje jednoznačne negatívny vplyv mobilných telefónov na telesný a psychický vývoj detí. Preto chcú, aby boli slovenské deti viac v bezpečí.

„Registrujeme nielen nárast šikany, ale aj duševných porúch a vážnych psychických problémov detí a mladých ľudí, problémy so socializáciou, prospechom aj učením. Je potrebné uvedomiť si, že mobily, ako aj ďalšie digitálne zariadenia sú droga, s ktorou sa deti musia naučiť správne zaobchádzať. A my ako spoločnosť za to nesieme priamu zodpovednosť,“ uviedol.

Video
Kyberšikana je trestný čin. Čo môžu robiť obete a čo hrozí rodičom neplnoletého páchateľa?
Základná škola Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch Čítajte viac Starší žiaci bili mladších, zatvárali ich a držali za nohy von oknom. Bratislavská škola rieši problém so šikanou

ÚKPD vyzýva verejnosť pri príležitosti utorkového Svetového dňa bez mobilov k vyjadreniu svojho názoru a podpore tejto reulácie. Túto iniciatívu môžu ľudia podporiť počas celého dňa na webovej stránke ÚKPD.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #stredné školy #základné školy #Jozef Mikloško #komisár pre deti #mobilné telefóny