Blanár v Ide o pravdu: Vybavili sme predĺženie čerpania eurofondov. Na Ukrajine privítame akékoľvek mierové riešenie

Sme jasný a dôveryhodný partner NATO, záväzky si plníme, ale máme právo na svoje vlastné názory a rozhodnutia, uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár v relácii Ide o pravdu. Článok 5 NATO o kolektívnej obrane, keď ostatné členské štáty sú zaviazané pomôcť napadnutej krajine aliancie, považuje Blanár za najväčší benefit nášho členstva v NATO a deklaroval, že Slovensko dodrží všetky svoje záväzky.

07.02.2024 11:00
debata (54)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Juraja Blanára v relácii Ide o pravdu
Video
Zdroj: TV Pravda

Slovenská vláda sa rozhodla, že Ukrajine nebude dodávať zbrane z armádnych skladov, súkromné kontrakty slovenských zbrojoviek môžu pokračovať.

"NATO oficiálne nemá s konfliktom na Ukrajine nič spoločné. Všetko je to len bilaterálna záležitosť členských krajín. NATO nič nedodáva, žiadne zbrane… Je to bilaterálna záležitosť a my to rešpektujeme. Ak sa spojenci rozhodli, že budú dodávať zbrane a myslia si, že tento konflikt má vojenské riešenie, my to rešpektujeme. Rovnako ale očakávame, aby spojenci rešpektovali, že my sme skončili s dodávaním zbraní z vládnej úrovne, zo skladov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Myslíme si, že to nemá vojenské riešenie,” uviedol a dodal, že preto slovenská vláda volá po inom riešení na Ukrajine – mierovom a podporí každý mierový plán, nezáleží na tom, kto ho predloží.

Podľa Blanára Slovensko dosiahlo pri rokovaní s EÚ možnosť flexibilnejšie čerpať peniaze z eurofondov končiaceho sa programového obdobia. „Môžeme zúčtovať všetky projekty, ktoré ešte boli naštartované do konca minulého roka a môžeme ich zúčtovať v podstate v priebehu budúceho roka, čo by sme nemohli, pretože všetko zúčtovanie, keby sa to nebolo zmenilo, sme museli urobiť, tuším, do marca tohto roka“.

Prečo sa Slovensko nepripojilo k odsúdeniu kórejských dodávok zbraní do Ruska? Ako vidí situáciu na Ukrajine, ako jej Slovensko pomôže? Čo hovorí o rezolúcii Európskeho parlamentu, ktorá kritizovala Slovensko? Čo podľa neho vyrokoval Viktor Orbán na poslednom summite EÚ? Ako bude fungovať V4, keď sú v nej rozličné názory? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Blanár #Ide o pravdu