Demokrati kritizujú usmernenie pre NAKA. Šeliga hovorí o šikane vyšetrovateľov, polícia o režimovom opatrení

Mimoparlamentná strana Demokrati upozornila na usmernenie, podľa ktorého sa musí každý policajt Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zdržujúci sa po pracovnej dobe v budove prezídia hlásiť určenému funkcionárovi. Člen strany Juraj Šeliga hovorí o účelovom nariadení a šikane vyšetrovateľov. Polícia tvrdí, že ide o režimové opatrenie vydané v súlade s nariadením ministra vnútra z júna 2022.

07.02.2024 10:32
NAKA Foto: ,
Ilustračné foto
debata (20)

„Nepoznám inštitúciu v súkromnom sektore, kde sa podriadený nahlasuje priamo generálnemu riaditeľovi osobne, keď chce ísť do práce. Nehovoriac o tom, že na NAKA je stála služba policajtov, ktorá monitoruje všetky príchody, a policajti majú služobné preukazy,“ komentoval Šeliga.

Video
Fico o zásahoch NAKA: Je to štátny prevrat (Archívne video)

Usmernenie má podľa neho smerovať k tomu, aby bola celá bratislavská NAKA pod absolútnou kontrolou a závažné informácie o vyšetrovaniach sa dostávali priamo na najvyššie miesta.

Prezídium Policajného zboru vysvetľuje, že dôvodom prijatia usmernenia bolo zabezpečenie jednotného postupu v oblasti fyzickej ochrany objektov Ministerstva vnútra.

„Ide o režimové opatrenia na režimových pracoviskách, teda súbor činností na obmedzenie nežiaduceho pohybu osôb alebo dopravných prostriedkov v objekte a na zamedzenie vniknutia alebo pokusu o vniknutie do chráneného objektu alebo priestoru alebo inej nežiaducej činnosti osôb v objekte, v ktorom sa nachádzajú rôzne predmety, ktoré je potrebné chrániť,“ priblížil odbor komunikácie a prevencie.

Usmernenie bolo podľa prezídia vydané na základe pokynu policajného prezidenta, aby sa zjednala náprava v prípade zistených nedostatkov v súvislosti s nedodržiavaním nariadenia Ministerstva vnútra SR účinného od júna 2022.

šutaj eštok, solák Čítajte viac NAKA prejde reorganizáciou, potvrdil Šutaj Eštok. Vznikla, aby chytala vlkov, nie myši, podotkol Spišiak
20 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #demokrati #NAKA