Novela Trestného zákona je schválená. Prezidentka sa pokúsi zabrániť jej účinnosti (online)

Koalícia si schválila rozsiahlu vládnu novelu Trestného zákona. Od 20. marca sa zruší Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), znížia sa aj niektoré trestné sadzby, a to od 15. marca. Za novelu hlasovalo 78 zo 78 prítomných poslancov vládnej koalície. Opoziční poslanci ako aj pri predchádzajúcich hlasovaniach o novele vytiahli hlasovacie karty a neprezentovali sa. Národná rada SR zároveň prijala novelu zrýchlene, keďže zákonodarcovia uplynulý mesiac schválili návrh na skrátené legislatívne konanie.

08.02.2024 11:14 , aktualizované: 23:00
NR SR, parlament, trestná novela Foto: ,
Opoziční poslanci s transparentami počas hlasovania na 9. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2024.
debata (653)

23:00 Mimovládne organizácie Transparency International Slovensko (TIS) a Nadácia Zastavme korupciu kritizujú schválenie novely Trestného zákona.

„Koaliční poslanci schválili novelu Trestného zákona, ktorá závažným spôsobom oslabí bezpečnosť občanov Slovenska a zatraktívni korupčnú a inú majetkovú trestnú činnosť,“ upozornila nadácia na sociálnej sieti.

Opozícia varuje, že nová legislatíva sa týka aj znásilnenia. Skrátenie premlčacej doby vyvolalo pobúrenie
Video

TIS predpokladá, že po štvrtkovom schválení novely bude nasledovať veto prezidentky, jeho prelamovanie v parlamente a aj podnety na Ústavný súd SR. „Napriek tomu sa Slovensko dnes ocitlo už veľmi blízko k revolúcii v trestnej politike, ktorej dosahy možno ťažko predpovedať. V posledných hodinách rozpravy to najlepšie ukázala aj emotívna diskusia o skracovaní premlčacej doby za znásilnenie či možnom premlčaní vraždy Daniela Tupého,“ zdôraznila organizácia.

Vyzvala politickú reprezentáciu, aby dnešnú podobu novely ešte pred jej účinnosťou zastavila a vrátila sa k štandardnému legislatívnemu procesu a odbornej diskusii. TIS má obavy z dosahu zmien na kvalitu právneho štátu, jeho schopnosť potrestať páchateľov živých káuz i možnosti potierať korupciu.

22:45 „Dnešok ukázal, že tejto vládnej koalícii je v záujme ich beztrestnosti úplne jedno, aké ďalšie obete bude tento zákon mať," skonštatovala poslankyňa PS Zuzana Števulová na margo záveru rozpravy k novele, v rámci ktorého poslanci diskutovali o znižovaní premlčacích lehôt v prípade znásilnenia, ktoré novela tiež prináša.

22:40 Bol to desivý deň v parlamente, na záver niekoľkomesačného procesu, skonštatoval predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Za desivú označil i samotnú novelu, ktorá podľa neho ohrozuje bezpečnosť a majetok ľudí na Slovensku. Podľa Šimečku totiž vychádza v ústrety páchateľom trestných činov. Poznamenal, že všetci vedeli, že vládna koalícia spraví všetko pre to, aby „dostali na slobodu svojich ľudí", no priznal, že sám neočakával, že „to urobia takým brutálnym spôsobom, znásilnením parlamentných procedúr". Pripomenul, že predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) „usekol" aj debatu v treťom čítaní.

„Chcem povedať, že ten proces sa nekončí," zdôraznil predseda PS a za svoj politický subjekt, ale aj za iné strany sa vyjadril, že budú pokračovať vo verejnom tlaku a v protestoch. Šimečka tiež predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová bude novelu vetovať, bude opäť prerokovaná v pléne a následne sa plánujú obrátiť i na Ústavný súd SR. Kritizoval tiež nepripravenosť procesu, je toho názoru, že to skončilo veľkým chaosom, ba priam blamážou pre vládnu koalíciu.

Hlasovanie o novele Trestného zákona.
Hlasovanie o novele Trestného zákona.
+24Poslanci Národnej rady schválili novele...

22:14 Schválením trestnej novely Národná rada podľa poslanca KDH Františka Majerského prerazila dno. Hnutie kritizuje najmä skrátenie lehoty premlčacích dôb pri násilných sexuálnych trestných činoch. Deklaruje, že urobí všetko preto, aby aspoň túto časť novely zvrátilo.

„Dnešným rozhodnutím sme totálne prerazili dno a národná rada spadla úplne na koniec dna. Takýto pocit hanby sme ešte nezažili,“ uviedol Majerský. Poslanec Ján Horecký (KDH) podotkol, že pre KDH v tomto prípade nejde o žiadny politický zápas, ale o životy ľudí. „Bojíme sa ochromenia činnosti polície aj s tým, že ani ženy, ani zdravie, ani život, ani majetok ľudí nebude dostatočne chránený týmto štátom,“ uviedol.

Spolu s poslancom Martinom Šmilňákom (KDH) skritizovali, že sa o skracovaní premlčacích dôb pri znásilnení dozvedeli až vo štvrtok ráno. „Verím tomu, že sa to ťažko počúva všetkým, ktorí tam sedia a sú z koalície, lebo som presvedčená o tom, že nevedeli, že toto sa tam nachádza,“ dodala poslankyňa hnutia Martina Holečková. Šmilňák zároveň deklaroval, že hnutie urobí všetko preto, aby túto časť novely zvrátili.

22:05 Koaličný Smer bude na schválenie novely reagovať na piatkovej tlačovej konferencii aj za účasti ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer).

21:52 Koaličný poslanec sa vysmial opozičnej poslankyni Martine Holečkovej (KDH) do tváre. Poslankyňa to uviedla s plačom po schválení novely Trestného zákona v parlamente. „Mne sa veľmi ťažko hľadajú vhodné slová. Poslanec koalície ide po schodoch, a povie mi, že aký emotívny výstup a smeje sa mi do tváre. To sa budú do tváre smiať aj ženám, ktoré boli znásilnené? Toto je odkaz, ktorý chceme z parlamentu poslať obetiam? Takto hlboko sme klesli," uviedla Holečková s tým, že rozpravu v parlamente zarezali, pretože to nemohli počúvať. „Verím tomu, že sa to zle počúva všetkým, čo sú z koalície, lebo som presvedčená o tom, že nevedeli, že toto sa tam nachádza, a že toto idú urobiť," dodala Holečková.

Poslanec Ján Horecký (KDH) dodal, že sa stalo presne to, na čo upozorňovali, a to, aby sa nešlo do skráteného legislatívneho konania. „Aby sme sa včera, ja osobne až dnes, dozvedeli o skrátení premlčacej lehoty pri znásilnení a pri násilných sexuálnych činoch, jednoducho zákon ešte ani nevošiel do platnosti a už nám vybuchujú do tváre kauzy," uviedol Horecký a dodal, že toto pre nich nie je žiadna politická hra ani politický zápas, ale dotýka sa to priamo životov ľudí. „Zdôvodnili sme v rámci svojich príspevkov to, že ani polícia nemôže zvládnuť rekvalifikáciu tisícich trestných činov na priestupky, prečiny a podobne. Bojíme sa ochromenia činnosti polície s tým, že ani ženy, ani zdravie, ani život, ani majetok nebude týmto štátom dostatočne chránený," uzavrel Horecký.

21:37 Dnešným dňom na Slovensku zavraždili spravodlivosť, uviedol v reakcii poslanec parlamentu a líder hnutia Slovensko Igor Matovič. „Počítame s tým, že prezidentka zákon vráti späť, ale videli ste to aj dnes, oni tam hodinu a pol sedeli nachystaní, kedy Pellegrini dá príkaz na to, že zarežú rozpravu,“ podotkol Matovič. Zdôraznil, že rozhodujúce hlasy, ktoré pomohli k schváleniu legislatívy, boli od poslancov Hlasu.

Poslanci schválením novely Trestného zákona podľa Matoviča „napľuli do očí“ znásilneným ženám, znásilneným a zneužívaným deťom. Skrátenie premlčacích lehôt považuje líder hnutia Slovensko za vrchol arogancie.

Zľava: Poslanec NR SR za hnutie Slovensko Igor... Foto: TASR, Milan Illík
matovič, pellegrini Zľava: Poslanec NR SR za hnutie Slovensko Igor Matovič, predseda NR SR Peter Pellegrini a podpredseda NR SR Peter Žiga počas hlasovania v rámci rokovania 9. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 8. február 2024.

21:25 Prezidentka Zuzana Čaputová zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby schválená novela Trestného zákona vôbec nenadobudla účinnosť. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení hlavy štátu, prijatie novely je zlou správou pre Slovensko.

„Považujem za neakceptovateľné, aby sa takéto závažné zmeny v trestnej politike štátu diali bez riadneho legislatívneho procesu. Náš právny poriadok pripúšťa skrátené legislatívne konanie iba ako výnimočný nástroj, a to len za podmienky, že je prítomný aspoň jeden z dôvodov uvedený zákonom. Som presvedčená, že v tomto prípade žiadny takýto dôvod neexistoval,“ uviedla hlava štátu v stanovisku.

SR NRSR prezidentka Trestný zákon vystúpenie BAX Čítajte viac Čaputová predstúpila pred poslancov: Vyhrať voľby neznamená môcť robiť všetko, odkázala Ficovej vláde

Mrzí ju, že koaliční poslanci nevypočuli hlasy verejnosti a odbornej obce a nestiahli materiál z rokovania. Novela v oblasti trestného práva pripravená bez odbornej oponentúry môže podľa jej slov spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou.

Prezidentka upozornila na to, že návrh sa na poslednú chvíľu menil rozsiahlymi pozmeňujúcimi návrhmi, aj tesne pred jeho schvaľovaním v parlamente. „Na jeho príprave sa podieľali a za zmeny hlasovali aj poslanci, ktorým táto novela zlepší ich procesné postavenie v prebiehajúcich trestných konaniach, čo rovnako považujem za neprípustné,“ uzavrela.

fico Čítajte viac Poslanci schválili novelu Trestného zákona. Politológ: je to návrat do noci, ktorá stvorila Fica

21:16 Schválená trestná novela je eróziou právneho štátu. Konštatuje to mimoparlamentná strana Demokrati s tým, že schválené zmeny negatívne ovplyvnia bežných ľudí, ale aj slušných policajtov, ktorí odhalia korupciu, a v neposlednom rade znamenajú kolaps slovenskej prokuratúry.

“Štát, ktorý je benevolentný k trestnej činnosti, korupcii, ale aj menším priestupkom sa stáva spolupáchateľom týchto skutkov. Poslanci, ktorí hlasovali za tieto negatívne zmeny na seba preberajú plnú zodpovednosť za zvýšenú kriminalitu v uliciach,“ skonštatoval bývalý poslanec parlamentu Juraj Šeliga s tým, že Trestný zákon, respektíve tresty majú mať aj odstrašujúcu funkciu, aby si páchatelia dvakrát rozmysleli, či budú konať protiprávne. Takisto upozornil, že odhlasované zrušenie špeciálnej prokuratúry bude mať za následok kolaps vo vyšetrovaniach najväčších káuz histórie Slovenska a umožní plnú kontrolu nad prípadmi generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi.

Prezidentka Zuzana Čaputová podľa Šeligu novelu vráti do parlamentu, no predpokladá, že poslanci prelomia jej veto.

21:08 Koalícia si prijatím novely Trestného zákona v parlamente schválila amnestiu pre svojich ľudí. Uviedla to poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) s tým, že je to hanebné. Verí, že Ústavný súd (ÚS) SR bude mať dosť dôvodov na to, aby účinnosť zákona zastavil pred tým, ako „vyjde na svetlo“.

„Dopad tejto zásadnej zmeny Trestného zákona nebude len v kauzách, ktoré má špeciálna prokuratúra, ale bude naprieč celým Slovensko,“ poznamenala. Poukázala na to, že novela sa netýka len majetkových trestných činov, ale aj iných. Poslankyňa zároveň odmietla argument predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas), že by sa odklonili od pravidiel diskusie v treťom čítaní.

20:53 Koaličná strana Hlas víta schválenie novely Trestného zákona, ktorá podľa nej približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám. Informovala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Za najdôležitejší prínos novely považuje strana dôraz na odškodnenie obetí trestných činov a prevýchovnú úlohu justície. „Novela zároveň dáva oveľa väčší priestor nezávislým súdom na objektívne posúdenie každého individuálneho prípadu. Trestné činy proti životu a zdraviu musia byť prísnejšie trestané ako ekonomické a iné trestné činy,“ podotkla hovorkyňa.

Priblížila, že skrátenie premlčacích lehôt sa týka viacerých trestných činov a vychádza z trestných sadzieb za tieto činy. „Ak by sa v niektorých konkrétnych prípadoch ukázalo, že skrátenie premlčacej lehoty má negatívny dopad na vyšetrovanie týchto skutkov, je strana Hlas pripravená prísť s úpravou príslušného ustanovenia Trestného zákona,“ podotkla Ducká. Strana odmieta, že by novela mala úmysel znemožniť vyšetrenie niektorých mimoriadne závažných trestných činov.

20:36 Očakáva sa, že novelu prezidentka Zuzana Čaputová nepodpíše a vráti do parlamentu. Ak prezidentka vetuje zákon, Národná rada bude musieť zasadnúť a prerokovávať ho tak, aby ho schválila.

20:28 Parlament napokon schválil novelu Trestného zákona. Za novelu hlasovalo 78 zo 78 prítomných poslancov vládnej koalície. Opoziční poslanci ako aj pri predchádzajúcich hlasovaniach o novele vytiahli hlasovacie karty a neprezentovali sa.

Poslanci Národnej rady schválili novele... Foto: TASR, Jaroslav Novák
novela trestná, NR SR Poslanci Národnej rady schválili novele Trestného zákona. 8.2.2024

20:25 Peter Pellegrini uzavrel rozpravu v treťom čítaní skôr, ako stihli vystúpiť všetci prihlásení poslanci. Rozpravu koalícia ukončila aj napriek tomu, že si pred tromi hodinami odsúhlasila, že diskusia bude prebiehať až do prerokovania bodu a následne sa uskutoční hlasovanie. Do rozpravy bolo prihlásených ešte približne 50 poslancov, ktorí tak nemohli vystúpiť. Debata v treťom čítaní trvala dve hodiny.

20:20 Na Gašpara svojou faktickou poznámkou reagovala aj poslankyňa Zuzana Števulová (PS). Tvrdila, že sa diví spravodajcovi, že mal odvahu vystúpiť v pléne. Števulová na zmeny v premlčacích lehotách upozornila ešte v utorok priamo v pléne parlamentu. „Málo ľudí si to všimlo, dúfala som, že si to všimne minister spravodlivosti Boris Susko alebo vy a zareagujete na to. Nie, nestalo sa,“ povedala. Dodala, že v stredu prišla osobne za ministrom Suskom, ktorého požiadala, aby sa na navrhované zmeny pozrel.

„Za ani nie 24 hodín ste si tu pripravili toto úbohé vysvetlenie o tom, že zrazu je znižovanie premlčacích lehôt vaším cieľom, lebo tak je to v Rakúsku, Nemecku, hocikde. Vy ste to nevedeli do stredy, kým som za vami neprišla a spolu sme diskutovali, ako to ešte zvrátiť. Naschvál som to nehovorila verejne, aby som vám dala v druhom čítaní možnosť toto zmeniť. Vy ste to nevyužili, je vám hanba,“ povedala. Po jej faktickej poznámke si vyslúžila standing ovation.

20:11 Predseda hnutia Progresívne Slovensko a podpredseda parlamentu Michal Šimečka je zhrozený z niektorých výrokov počas rozpravy v Národnej rade SR k znižovaniu premlčacej lehoty pri trestnom čine znásilnenia. „Znižovať premlčaciu dobu pri trestnom čine znásilnenia s primitívnymi výrokmi o tom, že veď v Amerike si to ženy vymýšľajú, je neuveriteľne hanebné. Poslanec Glück zo Smeru a celá táto koaličná partia Fica, Danka a Pellegriniho dnes prerazila ďalšie dno,“ konštatoval Šimečka v stanovisku. Dodal, že „na hulváta“ pretláčajú hrozné zákony, ktoré prinášajú slobodu pre korupčníkov, zlodejov a násilníkov.

Poslanec strany Smer Richard Glück hájil návrh na skrátenie premlčacej lehoty v prípade znásilnenia tým, že apeloval na poslancov, aby sa pozreli, čo sa deje vo svete a v Amerike, kde si nejaká žena po 17 rokoch spomenie, že bola znásilnená, čo podľa poslanca Glücka rozpúta vydieranie, mediálny lynč i neúčelné trestné konania.

20:04 S faktickou poznámkou sa na Gašparove vystúpenie prihlásil poslanec Igor Matovič (Slovensko), ktorý nazval Gašpara primitívom. „Vy viete niečo o tom, čo žena cíti? Vy viete niečo o tom, čo znásilnený 10-ročný chlapec nejakým úchylákom zo Smeru v reeduakčnom centre Čistý deň cíti? Však ten človek je zranený na celý život. Vy ste si povedali, že ste rovnejší Boha, že môžete robiť čokoľvek. Vy sa Bohu rúhate tým, čo robíte,“ reagoval na skrátenie premlčacích dôb pri znásilnení v novele Trestného zákona.

19:59 V rozprave v treťom čítaní k novele Trestného zákona okrem opozičných poslancov vystúpil aj spravodajca a koaličný poslanec Tibor Gašpar (Smer). Uviedol, že trestné sadzby sa na Slovensku prispôsobujú okolitým krajinám. „Nikto trestné sadzby návrhmi nemení a nie je pravda, že znižujeme trestné sadzby pri trestných činoch proti životu a zdraviu,“ povedal. Gašpar sa vyjadril aj k premlčacím lehotám pri trestnom čine znásilnenia, ktoré koalícia znižuje z 20 rokov na 10 rokov. Tvrdí, že ak je obeťou osoba mladšia ako 18 rokov, premlčacia doba je 15 rokov, doteraz táto doba bola 20 rokov.

19:20 Ľudia vo štvrtok opäť vyšli do ulíc po celom Slovensku i v zahraničí, aby protestovali proti krokom vlády.

Protest / Demonštrácia / Čítajte viac Ľudia protestovali proti vláde po celom Slovensku i v zahraničí

Aktualizované 18:15 Snaha predĺžiť rokovanie pokračuje. Opoziční poslanci sa hlásia s početnými faktickými poznámkami.

Aktualizované 18:10 Poslanci sa v úvode rozpravy v treťom čítaní venujú najmä skráteniu premlčacej doby v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletej osoby. Táto úprava ich pohoršila.

Aktualizované 18:01 Krátko pred šiestou koalícia schválila novelu v druhom čítaní a otvorilo sa tretie čítanie, do ktorého sa prihlásilo sa viac ako 50 poslancov. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini navrhol procedurálnym návrhom nočné rokovanie, ktoré ukončí hlasovanie o návrhu ako celku. Koalícia to schválila 78 hlasmi. Poslanci tak budú rokovať v noci a návrh sa môže schváliť aj nad ránom. Po skončení tretieho čítania má nasledovať hlasovanie o treťom čítaní aj o návrhu ako celku.

Šnúra vyše 300 hlasovaní o bodoch z Galkovho návrhu sa skončila
Video
Zdroj: TV Pravda, NR SR

Aktualizované 17:21 Z pozmeňujúceho návrhu Petra Polláka je možné hlasovať len o jednom bode, doteraz to nebolo možné ani pri jednom pozmeňujúcom návrhu. Bod, rovnako ako ani námietky, neschválili.

Aktualizované 17:12 Poslanci pristúpili k hlasovaniu o pozmeňujúcich návrhoch, z ktorých zatiaľ neprešiel ani jeden. O návrhoch podľa Gašpara nie je možné hlasovať, keďže sa vzájomne vylučujú so schválenou správou zo strany koalície alebo o nich už hlasovali.

Aktualizované 16:42 Hlasovanie o pozmeňujúcom návrhu Ľubomíra Galka sa skončilo, poslanci majú hygienickú prestávku.

Video
Maroš Žilinka s prejavom v parlamente

Aktualizované 16:17 Poslanci parlamentu počas hlasovania o pozmeňujúcich návrhoch predložených k novele Trestného zákona schválili aj niekoľko bodov z pozmeňujúceho návrhu poslanca Ľubomíra Galka (klub Slovensko). Ten neskôr pre médiá vysvetlil, že išlo len o technickú vec.

Galko navrhoval, aby sa z novely vypustilo približne 360 bodov, parlament navyše požiadal o to, aby sa o každom hlasovalo samostatne. Poslanec uviedol, že koalícia musela hlasovať za vypustenie týchto bodov, pretože potom by nemohla hlasovať o pozmeňujúcom návrhu, ktorý predložil poslanec Tibor Gašpar (Smer).

Galko tvrdí, že niektorí poslanci vládnej koalície vôbec netušia, o čom sa hlasuje. „Keď sme im v rozprave povedali, čo vlastne odhlasujú, ak to odhlasujú, tak niektorým pomaly odpadla sánka.“ Podľa Galka bolo vidno, že niektorým poslancom nie je úplne jedno, čo odhlasujú. Galko však dodal, že stranícka disciplína je tak vysoká, že si nedovolia vzpriečiť sa vedeniu jednotlivých koaličných strán. Galko by v prípade Maroša Žilinku ocenil, keby oveľa akčnejšie vstúpil do procesu v súvislosti s novelou Trestného zákona.

Video
Ľubomír Galko: Niektorí poslanci vládnej koalície vôbec netušia, o čom sa hlasuje

Aktualizované 15:15 Poslanci pokračujú v hlasovaní.

Aktualizované 14:47 Maroš Žilinka čelí v parlamente otázke, aby povedal, čo bolo obsahom listu Pellegrinimu, v ktorom uviedol výhrady k novele trestných kódexov. „Ubezpečujem vás, že generálny prokurátor SR nie je šlenom žiadnej podzemnej skupiny, s nikým sa nestretávam a nikomu neposielam tajné listy. Musím sa ohradiť aj voči zaťahovaniu GP SR do politického boja,“ povedal s tým, že nevytvára žiadnu „politickú hmlu“ na zakrytie krokov koalície, ako to uviedla Kolíková. Odmieta aj to, že paragraf 363 nevyužíva na zachraňovanie niekoho.

Foto: Adriána Belej Majerčínová, Pravda
žilinka

Žilinka uviedol, že nevie, ktoré jeho pripomienky boli zapracované a akceptované a aké nie. „Je na vedení NR SR, do akej miery informoval predseda NR SR o mojom liste,“ uviedol. Nebol súčasťou žiadnej pracovnej skupiny, ani tej, ktorá na čele s Gašparom pripravovala pozmeňujúci návrh.

Aktualizované 14:16 Absolútna dôvera Gašparovi

Poslanec Smeru Dušan Jarjabek na margo toho, či sa vyzná v hlasovaní uviedol, že plne dôverujú spravodajcovi, ktorým je Tibor Gašpar. „On bol ten, ktorý sa tým zaoberal včera neskoro do noci aj s týmom legislatívcov. Dostali sme na klube informácie a pánovi Gašparovi dôverujem. V tomto hlasovaní je dôležité vedieť, ktorý návrh vybíja ktorý návrh. Je toho veľa, niekto si to musel pospájať do skupiniek. Je to nesmierne ťažké hlasovanie, ale bez dôvery to nejde,“ uviedol. S úsmevom dodal, že ak by si Gašpar poranil prst, zrejme by sa zrušilo hlasovania. Ani poslanci sa podľa Jarjabka nevedeli dopátrať k tomu, ktorý Galkov bod bol schválený. Stránka NR SR je preťažená. „Všetko je to po dohode s legislatívcami, aby sa dalo hlasovať o iných pozmeňovákoch. ja osobne si tie hlasovania detailne pozriem až potom, čo bude pauza a až potom budem vedieť, o čom pozmeňováky boli,“ dodal.

Poslanec Smeru Jarjabek uviedol, že pri hlasovaní dôverujú Gašparovi
Video
Zdroj: TV Pravda/Andrej Pecník

Aktualizované 14:11 Poslanec za SaS Alojz Hlina kritizuje dianie v parlamente. „Sú to hry. Dnes som sa s hrúzou dozvedel, že znižujeme premlčacie doby pri znásilnenia a sexuálneho zneužitia mladistvých. Celý čas hovorili, že sa to týka len majetkových trestných činov, nie násilných. To je obrovský posun. To musíme zastaviť,“ uviedol s tým. Hlasovanie podľa neho treba vydržať. „Ten čas možno bude dobrý na to, aby to niekomu doplo,“ dodal.

Alojz Hlina kritizuje, že sa zmeny týkajú aj násilných trestných činov
Video
Zdroj: TV Pravda/Andrej Pecník

Aktualizované 13:59 Krátko pred Hodinou otázok prišiel do sály generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Hlasovanie o novele Trestného bude pokračovať... Foto: Pravda, Adriána Belej Majerčínová
fico Hlasovanie o novele Trestného bude pokračovať až po Hodine otázok. Do parlamentu preto prišiel aj premiér Robert Fico (Smer).

Aktualizované 13:54 Nasleduje Hodina otázok, po ktorej bude pokračovať hlasovanie.

Aktualizované 13:42 Tretie čítanie sa vraj neotvorí, Pellegrini je pripravený

Poslanec SNS Roman Michelko uviedol, že je stotožnený s novelou trestných kódexov aj s tým, ako, aj ako často, ju v pléne obhajoval minister Susko. „O tomto zákone o trestných kódexoch sa už hovorilo toľko, že človek, ktorý nemá absolútny mediálny detox, tak musí o tom vedieť takmer všetko. So základnými princípmi som stotožnený. Drakonické zákony texaského typu, ktoré tu zaviedol Lipšic, treba zmeniť,“ uviedol v NR SR s tým, že v rozprave vystúpi až vtedy, keď prezidentka vráti zákon a vtedy predloží svoje argumenty.

Poslanec SNS Michelko o priebehu hlasovania
Video
Zdroj: TV Pravda/Andrej Pecník

„Nechcel som zvyšovať obštrukciu,“ uviedol. Priebeh hlasovania je podľa neho „zúfalý pokus“ opozície naťahovať schválenie novely. „Budeme tu do šiestej, do siedmej, je to jedno,“ dodal s tým, že predpokladá, že by mali skončiť do piatej. „Som presvedčený, že tretie čítanie sa neotvorí, predsedajúci schôdze je na to pripravený a nemieni to tolerovať,“ uviedol Michelko na margo hlasovania. Aktuálne je predsedajúcim schôdze Pellegrini.

Aktualizované 13:30 Poslanci pokračujú po krátke pauze v hlasovaní. Parlament zatiaľ 87 hlasmi prijal jediný bod pozmeňujúceho návrhu opozičného poslanca hnutia Slovensko Galka. Za boli niektorí poslanci Smeru, Hlasu aj SNS. „Palec hore“ ukázal svojím poslancom aj Gašpar. Schválený bod sa týka podmienok domáceho väzenia. Nasleduje ešte vyše 170 bodov z Galkovho pozmeňováku, o ktorom majú hlasovať.

Aktualizované 13:00 Dopoludnia prišla pred parlament skupinka protestujúcich, kričali protivládne heslá a súčasný kabinet označili za mafiu.

Skupinka protestujúcich pred parlamentom
Video

Aktualizované 12:21 „Čaká nás maratón, okolo 300 hlasovaní. Páni poslanci a poslankyne, niekde v strede urobím hygienickú prestávku 15 minút, aby ste sa mohli občerstviť,“ uviedol Pellegrini. Poslanci aktuálne hlasujú o rozsiahlom pozmeňujúcom návrhu poslanca Galka.

Atmosféra v parlamente počas hlasovania o pozmeňujúcich návrhoch
Video
Zdroj: TV Pravda/Andrej Pecník

Aktualizované 12:16 Hlasovanie trvá dlho aj preto, lebo sa hlasuje o jednotlivých bodoch pozmeňovacích návrhov, nie o návrhoch ako o celkoch.

Aktualizované 11:17 O pozmeňujúcom návrhu Gábora Grendela nemožno hlasovať, lebo jeho podpis na návrhu chýbal, upozornil Pellegrini. Z návrhov Kolíkovej a Matoviča bolo vylúčených niekoľko bodov, ktoré sú v rozpore s bodmi spoločnej správy, ktorú už koalícia schválila.

Rokovanie NR SR o novele trestného balíka. Foto: Ivan Majerský, Pravda
danko,pellegrini, trestná novela, nr sr, parlament Rokovanie NR SR o novele trestného balíka.

Aktualizované 11:14 Koalícia neschválila návrh Ondreja Dostála, aby sa nepokračovalo v rokovaní o novele trestných kódexov a neschválili ani to, aby sa návrh vrátil na dopracovanie.

Aktualizované 11:00 Koalícia neschválila ani jeden procedurálny návrh, ktorý predložila opozícia. Predkladatelia žiadali, aby sa o ich bodoch v pozmeňovacích návrhoch hlasovalo o každom zvlášť. Koalícia zamietla aj to, aby Susko vysvetlil zníženú premlčaciu dobu pri znásilnení. Hlasovať sa bude aj počas obednej pauzy až do hodiny otázok, ak dovtedy neukončia hlasovanie, pokračovať sa bude po nej.

Parlament má nových poslancov vrátane Glücka, ktorý udrel Matoviča
Video
Zdroj: TASR

Aktualizované 10:53 Kolíková upozornila, že pri znásilnení sa skracuje premlčacia doba z 20 rokov na 10. Poslanec SaS Alojz Hlina žiada, aby Gašpar predstúpil a vysvetlil, či to naozaj tak je.

Hlasovanie o novele Trestného zákona.
Hlasovanie o novele Trestného zákona.
+24Poslanci Národnej rady schválili novele...

Aktualizované 10:46 Remišová požaduje, aby Pellegrini vytlačil a rozdal poslancom oba Gašparove pozmeňovacie návrhy a o každom jednom bode dal hlasovať zvlášť. Gašparov návrh má 12 strán a obsahuje 48 bodov. Jozef Pročko (hnutie Slovensko) požaduje, aby mohol každý vystúpiť s návrhom, keďže niektorým nebolo umožnené vystúpiť v rozprave. Dubéci žiada, aby bolo hlasovanie presunuté na 17:00.

Aktualizované 10:43 „Mali sme tu v predchádzajúcom volebnom období obdobie vlády, ktorá nevládla,“ kritizuje Gašpar s tým, že bývalá vláda rozvrátila právny štát. Poslanec Smeru prezentuje stanovisko za tri koaličné poslanecké kluby. „Bol najvyšší čas, aby sme pristúpili k novelizácii trestných kódexov, lebo by sme zachovali v krajine stav právnej neistoty,“ dodal.

Situácia v parlamente
Video
Zdroj: TV Pravda/Ivan Majerský

Aktualizované 10:35 „Hlasovanie tak ako je pripravené považujeme za chaotické a zmätočné,“ uviedol Dubéci. Opozícia požiadala o odklad hlasovania, no Pellegrini s tým nesúhlasil. „Spôsob hlasovania nezodpovedná dôležitosti dokumentu, ktorý budeme prijímať,“ dodal. Pellegrini uviedol, že žiadny chaos neočakávajú, keďže informácie boli zverejnené na webe vrátane pozmeňovacieho návrhu.

„Toto je zlý zákon pre Slovensko,“ hovorí Kolíková. „Neviete, o čom idete hlasovať. Trikrát sa tu menili podmienky pre premlčanie. Nejde o to, že sme v politickom boji, ide o to, že tieto zmeny poškodia ľudí, nepomôžu im.“

Aktualizované 10:16 Branislav Grögling požiadal na základe dohody štyroch poslaneckých klubov o zvolanie grémia. Vymenoval strany PS, SaS, KDH a OĽaNO, na čo ho predseda parlamentu Peter Pellegrini upozornil, že OĽaNO neexistuje, koalícia tlieskala. „Zlodej ostane zlodejom, OĽaNO OĽaNO-m,“ kričal Jozef Pročko. Nasleduje 15-minútová prestávka, na poradu klubov.

Čo sa dialo včera?

Opozícii sa síce podarilo posunúť účinnosť zákona, a teda aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o dva mesiace, úplné stiahnutie novely však bolo skôr snom, než reálnym cieľom. Výhrady k novelám trestných kódexov mal aj šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroš Žilinka, no koalícia ich nakoniec neakceptovala. Na poslednú chvíľu ešte poslanec Smeru Gašpar oznámil, že novela sa bude meniť.

Šimečka kritizuje koalíciu za postup pri novele trestných kódexov
Video
Zdroj: TV Pravda

Ešte pred hlasovaním parlament vymenoval dvoch nových poslancov – Richarda Glücka, ktorý sa preslávil bitkou s Igorom Matovičom a nahradil poslanca Smeru Martina Nemkyho, a Richarda Dubovického, ktorý nahradil Tomáša Hellebrandta z Progresívneho Slovenska.

V závere rozpravy predniesol pozmeňujúci návrh Gašpar a potom vystúpil predkladateľ návrhu minister spravodlivosti Boris Susko. Zákon podľa neho bude mať dva termíny nadobudnutia účinnosti. Na termíne rušenia ÚŠP sa nič nemení. „Asi tam bude dvojúčinnosť – jedna bude k 15. marcu a druhá, myslím, o päť dní neskôr,“ povedal. Pellegrini v rozhovore pre Joj uviedol, že by sa mohli zapracovať niektoré výhrady Európskej komisie.

Opozícia vyzvala Žilinku, aby zverejnil list Pellegrinimu s jeho výhradami
Video
Zdroj: TASR/Martina Kriková

Koalícia kritizovala, že napriek tomu, že predniesli svoje argumenty, opozícia ich nebrala do úvahy. „Som presvedčený, že naša komunikácia by nemala žiadny zmysel,“ odôvodňoval s tým, že Gašpar podľa neho predložil množstvo argumentov, faktov a príkladov, ktoré opozícia ignorovala. „Naše argumenty nepadli na úrodnú pôdu. Poslankyne nerešpektovali náš názor,“ prečítal z papiera.

Poslankyňa Zuzana Mesterová uviedla, že si Gašpar zlepil „legislatívneho Frankensteina“ pre seba. Bývalý policajný prezident sa k trestnej veci, v ktorej je obžalovaný, bude vyjadrovať pred súdom, nie v parlamente.

tibor gašpar Čítajte viac Koalícia si razí cestu k trestnej novele, odobrili Gašparove zmeny. Otvorí to aj obchody zlodejom, upozorňujú predajcovia

Zákon však prejde napriek obštrukciám opozície. „Zákon prejde, či sa to niekomu páči, alebo nepáči. Aká bude jeho záverečná podoba, uvidíme zajtra,“ povedal Dušan Jarjabek (Smer). Zmeny v novele podľa Suska reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán, vrátane úpravy jednotlivých výšok škôd, ako o nich diskutoval parlament. Fico dodal, že v pozmeňujúcom návrhu sú zahrnuté aj ústupky opozície, tá ich však považuje len za „kozmetické“. Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zopakoval, že požadujú, aby bol návrh stiahnutý a prešiel normálnym medzirezortným pripomienkovým konaním a diskusiou v odborných kruhoch.

Čaputová je presvedčená, že predkladatelia nevedia o dosahoch Trestného zákona
Video
Zdroj: ta3

Podľa Žilinku nebudú príliš nízke tresty za korupciu odstrašujúce. Mária Kolíková (SaS) to vníma tak, že Žilinka vytvára politickú hmlu na podporu vládnej koalície. „Moje odborné a vecné legislatívne pripomienky boli uplatnené oficiálnym spôsobom a na mieste, ktoré zodpovedajú štádiu legislatívneho konania. Je však vo výlučnej kompetencii poslancov Národnej rady SR, či a v akom rozsahu moje pripomienky zohľadnia,“ reagoval neskôr šéf GP.

Aký bude postup?

Gašparov a ani Žilinkov pozmeňujúci návrh neboli jediné, ktoré sa v NR SR vyskytli. Hlasovanie bude dlhé aj kvôli 47 ďalším pozmeňujúcim návrhom. Každý poslanec má podľa poslanca Smeru Jarjabka právo predložiť pozmeňujúci návrh. Bude záležať na spravodajcovi zákona, ako bude postupovať, aby zefektívnil hlasovanie. Po tom, čo poslanci odložili hlasovanie zo stredy podvečer na štvrtok dopoludnia, je takmer isté, že novela prejde. Aj keď tomu bude predchádzať dlhé hlasovanie a účinnosť zákona sa z 15. januára presunula na 15. marca po opozičnej obštrukcii. Čo sa bude diať ďalej?

1. Po druhom čítaní nasleduje tretie čítanie. V kuloároch sa hovorí o tom, že preto, aby opozícia oddialila schválenie zákona, sa zrejme prihlási aj v treťom čítaní. Zatiaľ však nie je jasné, na čom sa dohodnú v koalícii. Ak by chceli obmedziť aj tretie čítanie, z rokovacieho poriadku vyplýva, že dĺžka času na rozpravu nemôže byť kratšia ako 12 hodín, čím by sa diskusia o trestnom balíčku opäť predĺžila. Vytýčený čas sa rozdelí pomerne medzi všetky strany podľa počtu ich poslancov. V prvom čítaní obmedzil šéf NR SR poslancom čas na 20 hodín, v druhom na 62. Nebýva však časté, aby sa o zákone debatovalo aj v treťom čítaní. Poslanci zvyčajne po hlasovaní o druhom čítaní, prejdú k hlasovaniu o treťom čítaní a následne o zákone ako celku.

2. Ak by sa v treťom čítaní, v ktorom sa poslanci podľa rokovacieho poriadku vyjadrujú k zákonu ako celku, neprihlásili žiadni poslanci, parlamentu pristúpi k hlasovaniu v treťom čítaní ihneď a zákon by ako celok mohol byť schválený už vo štvrtok.

3. Po schválení zákona má prezidentka Zuzana Čaputová pätnásť dní na to, aby zákon podpísala. Ak ho nepodpíše, zákon sa vracia do parlamentu a poslanci o ňom budú rokovať a schvaľovať ho znova. Aj keď prezidentka zákon nepodpíše, koalícia veto prelomí podobne, ako pri kompetenčnom zákone.

4. Na účinnosť zákona to však vplyv nemá. Malo by len v prípade, ak by Čaputová napadla aj účinnosť zákona. Ďalším krokom zo strany prezidentky je napadnutie novely na Ústavnom súde, čo takmer s istotou spraví. Snahu opozície napadnúť novelu trestných kódexov ešte predtým, než vyjde v zbierke zákonov, prezidentka nekomentovala. Hovorí, že podanie na Ústavný súd nie je iba politickým krokom. Na to, aby sa mohla účinne obrátiť na ústavných sudcov, potrebuje najskôr využiť všetky svoje ústavné právomoci, ktorým je právo vetovať zákon. „Ak jej veto poslanci prelomia, svoj ďalší postup oznámi ešte predtým, ako sa zákon stane účinným, teda v čase, ktorý má určený na podpis zákona,“ informoval Prezidentský palác. Podanie na Ústavný súd plánuje aj opozícia. Ústavný súd má na posúdenie 60 dní. Okrem toho SaS po iniciatíve Márie Kolíkovej podali aj ústavnú sťažnosť kvôli obmedzeniu práv poslancov.

5. Dôvodom, prečo by mohlo odďaľovanie vyhovovať aj koalícii je, že prípadné veto prezidentky a následne prípadne podanie na Ústavný súd, ktorým by napadla aj účinnosť zákona, sa čo najviac lehotami priblíži k 15. marcu. Ústavný súd by mal v tom prípade na posúdenie zákona niekoľko dní. Záleží od toho, kedy by prebehlo hlasovanie.

© Autorské práva vyhradené

653 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #novela #Tibor Gašpar #novela Trestného zákona #Úrad špeciálnej prokuratúry #Zuzana Čaputová