Hellebrandt neinformoval nemocnicu o svojej diagnóze. Vyvodil som zodpovednosť, uviedol. Odkiaľ vedel Fico o trestnom oznámení, pýta sa Šimečka

Tomáš Hellebrandt z Progresívneho Slovenska sa k 6. februáru vzdal mandátu poslanca NR SR. Urobil tak z osobných dôvodov. Vysvetlil, že pochybil, keď žilinskú nemocnicu neinformoval o svojej diagnóze. Premiér Robert Fico (Smer) na sociálnej sieti uviedol, že nemocnica na Hellebrandta podala trestné oznámenie. Líder PS Michal Šimečka hovorí o možno zneužití právomocí verejného činiteľa a pýta sa, odkiaľ premiér túto informáciu, pokiaľ je pravdivá, mal, keď ani samotný Hellebrandt o tom nevedel.

08.02.2024 10:44 , aktualizované: 14:35
debata (1384)
Video
Tomáš Hellebrandt o dôvodoch svojho odchodu z rezortu financií (Archívne video)

Bývalý poslanec parlamentu Hellebrandt na sociálnej sieti uviedol, že ho mrzí chyba, ktorú spravil. „Kvôli tejto chybe som sa rozhodol vyvodiť politickú zodpovednosť a vzdal som sa mandátu poslanca NR SR," napísal. „Pri mojom pobyte v žilinskej nemocnici som lekárov neupovedomil o mojej zdravotnej diagnóze. Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene," napísal Hellebrandt.

PS: Predstavili experta pre sociálnu oblasť, Tomáš Hellebrandt, Michal Šimečka Čítajte viac Hoax o smrti kandidáta PS. Šíri ho aj známy dezinformátor: Neverte fašistom, odkazuje politik

Ďalej uviedol, že s ochorením žije už vyše 15 rokov, berie lieky a pravidelne chodí v zahraničí na kontroly a liečbu. „Vďaka tomu nie som infekčný a nepredstavujem žiadne ohrozenie pre lekársky personál ani iných ľudí, s ktorými som v styku. Keďže nepredstavujem ohrozenie pre verejné zdravie, netušil som, že moju diagnózu musím niekde aktívne hlásiť. Akokoľvek, neznalosť práva neospravedlňuje a je iba mojou chybou, že som sa neoboznámil so slovenskými pravidlami pred tým, ako som sa sem vrátil,“ dodal s tým, že podľa právnej analýzy nespáchal trestný čin, ale správny delikt.

„Svojej chyby som si vedomý a preto som odstúpil. Som presvedčený, že na politikov musia platiť prísnejšie merítka," napísal Hellebrandt.

PS reaguje na hoax
Video
Zdroj: FB/Progresívne Slovensko

Dodal, že sám o trestnom oznámení zo strany žilinskej nemocnice nebol informovaný. „Je zarážajúce, že takouto informáciou, ak je pravdivá, disponuje premiér Robert Fico a rád by som sa ho spýtal, z akého zdroja a z akého titulu ju má k dispozícii. Je zrejmé, že moje pochybenie bude Robert Fico zneužívať na boj proti demokratickej opozícii a na odpútanie pozornosti od svojich vlastných prešľapov a veľkej skupiny trestne stíhaných politikov z radov koalície, ktorí sa naďalej držia svojich stoličiek," uviedol.

Čo sa týka trestného oznámenia, podľa slov lídra PS Šimečku sa o tom progresívci dozvedeli až z verejného vyjadrenia premiéra Fica. „Čo ma veľmi znepokojuje – odkiaľ má predseda vlády takúto informáciu? Ako ňou disponuje?“ povedal Šimečka s tým, že to vyvoláva podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Predseda vlády v stredu (7. 2.) na sociálnej sieti uviedol, že PS by malo vysvetliť dôvody vzdania sa mandátu poslanca z hnutia. Uviesť by podľa neho hnutie malo, či to „súvisí s incidentom v nemocnici, pre ktorý na neho nemocnica podala trestné oznámenie“.

Do podateľne Okresnej prokuratúry Žilina bolo dňa 30.01.2024 doručené trestné oznámenie podané FNsP Žilina. Vec sa nachádza v štádiu predprípravného konania, vzhľadom k čomu nie je nateraz možné poskytnúť bližšie informácie, uviedol pre Pravdu Martin Kokles z Krajskej prokuratúry Žilina.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková tvrdí, že k štvrtku neevidujú oznámenie pre podozrenie z takéhoto skutku. „Polícia ku konkrétnym osobám informácie neposkytuje. Informácie poskytujeme k prípadom, a to len v takom rozsahu, ako to umožňuje stav konkrétnej vyšetrovanej, objasňovanej, respektíve preverovanej veci,“ podotkla Šefčíková.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina sa podľa jej hovorkyne Zuzany Fialovej nebude k prípadu vyjadrovať.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Michal Šimečka #Tomáš Hellebrandt