Prieskum o nenávisti na internete: Latentní rasisti sú aj ľudia, ktorí sa považujú za demokratov a liberálov

Sociálne siete sú známe tým, že poskytujú priestor na šírenie nenávisti a tá je často namierená voči menšinám. Je to všeobecne známy fakt, nikto však nezmeral v akej miere sa táto nenávisť na Slovensku prejavuje.

13.02.2024 06:00
debata (26)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Výskumníci z neziskovky Inštitút ľudských práv vlani počas troch mesiacov analyzovali vyše 50 tisíc diskusných príspevkov na sociálnych sieťach pod článkami a reportážami všetkých známych mienkotvorných médií. V rámci medzinárodného projektu „Boj proti kybernenávisti voči Rómom a Rómkam“ sa zamerali na príspevky smerujúce práve k tejto menšine.

Výsledok? Z komentárov diskutérov o Rómoch bola drvivá väčšina negatívnych a viac ako polovica priamo nenávistných, čo sa stupňovalo s prichádzajúcimi parlamentnými voľbami. Najviac nenávisti voči Rómom na internete však bolo v októbri, teda až po voľbách, čo prieskumníkov z inštitútu aj trochu prekvapilo.

Kde pramení toľko nenávisti voči Rómom v našej spoločnosti a čo s tým? Vypočujte si podcast denníka Pravda s Lýdiou Kokavcovou a Petrom Weisenbacherom z Inštitútu ľudských práv.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #rasizmus #Počúvajte Pravdu #nenávistné komentáre #hate speech