Začal sa súdny proces s konkurzným právnikom Kollárom. Odmieta, že by ovplyvňoval sudcu

Na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa v utorok začalo hlavné pojednávanie s podnikateľom a konkurzným právnikom Zoroslavom Kollárom. Spolu s ním sú obžalovaní bývalý sudca Richard Molnár a advokát Tomáš Kulák, pričom obžaloba sa týka trestných činov podplácania a zasahovania do nezávislosti súdu v spolupáchateľstve. Všetci traja na začiatku procesu odmietli možnosť uzavretia dohody o vine a treste a takisto svoju vinu.

13.02.2024 10:09 , aktualizované: 13:29
SR ŠTS Pezinok pojednávanie BAX Foto: , ,
Na snímke obžalovaní vpravo Zoroslav Kollár a vľavo Richard Molnár na súdnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 13. februára 2024.
debata (4)

Ich obhajcovia argumentovali tým, že obvinenia sú postavené len sa výpovedi spolupracujúcej osoby. Obžalobu považujú za nedôvodnú. Obžalovaný Molnár tvrdí, že v prípravnom konaní boli porušované práva na jeho obhajobu. Vypovedať chce až po výsluchu svedkov Vladimíra Sklenku a Miriam Repákovej.

Aj obžalovaní Kollár a Kulák vyhlásili, že chcú vypovedať až po výsluchu Sklenku. Svedok podľa nich v minulosti menil výpovede i v spolupráci s vyšetrovateľmi. Namiesto výsluchov obžalovaných na súde čítali ich výpoveď z prípravného konania.

Sudca prerušil hlavné pojednávanie do 12. marca. Predvolaní budú svedkovia Repáková a Sklenka. Stredajší (14. 2.) termín hlavného pojednávania súd zrušil. Hlavné pojednávanie bolo ešte v minulom roku odročené z dôvodu práceneschopnosti a ospravedlnení jedného obžalovaného a dvoch obhajcov.

Zoroslav Kollár Čítajte aj Korupcia a ovplyvňovanie súdov: Proces so Zoroslavom Kollárom sa nezačal, spoluobžalovaný neprišiel

Obžaloba konkrétne obsahuje 11 skutkov, pričom väčšina z nich sa týka bývalého sudcu Krajského súdu v Bratislave Richarda Molnára. Ten sa podľa obžaloby snažil ovplyvňovať rozhodnutia sudcu Okresného súdu Bratislava I Vladimíra Sklenku, viackrát mu za rozhodnutia podľa jeho inštrukcií predovšetkým v konkurzných sporoch a v sporoch o vyplatenie finančných pohľadávok sľúbil úplatok a v niekoľkých prípadoch mu aj odovzdal úplatky vo výške od 5 000 do 20 000 eur.

Pokiaľ ide o Zoroslava Kollára, ten sa podľa Úradu špeciálnej prokuratúry zúčastnil na jednom stretnutí s Molnárom a Sklenkom s cieľom ovplyvniť rozhodnutie sudcu Sklenku. Kulák zase podľa obžaloby pre Sklenku vypracoval jeden rozsudok. Obhajcovia trojice obžalovaných označili obžalobu za neprípustnú a nedôvodnú s tým, že ide predovšetkým o „kompilát výsluchov svedka Vladimíra Sklenku". Rovnako advokáti namietali, že ten je v obžalobe uvádzaný len ako V.S. čo je porušením práva obžalovaných na obhajobu.

Špecializovaný trestný súd už v máji 2022 uložil konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi peňažný trest 70-tisíc eur. Stalo sa tak v rámci schválenia dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným z trestných činov nepriamej korupcie a podplácania. Odsúdený vtedy pre médiá uviedol, že rozhodnutie priznať sa bolo jeho osobnou voľbou. „Opísal som skutky tak, ako sa stali,“ povedal a odmietol, že by bol kajúcnikom. „Nikoho som neudal,“ doplnil. Zároveň dodal, že má finančné prostriedky na zaplatenie peňažného trestu.

Korčok Čítajte aj Ako sa šíril hoax o Korčokovi ako agentovi ŠtB? Od anonymných trollov až po video Zoroslava Kollára

Právnik a podnikateľ sa orgánom činným v trestnom konaní priznal, že v auguste 2020 poskytol úplatok, aby zabezpečil, že nebude predmetom rozpracovania Slovenskou informačnou službou (SIS). Odovzdanie 40-tisíc eur sprostredkoval bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó. Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský prijatie úplatku odmieta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #podplácanie #ŠTS #Zoroslav Kollár #Akcia Víchrica #Richard Molnár