Mikasa nahradí Červeňová. Novou hlavnou hygieničkou sa stane členka Hlasu

Novou hlavnou hygieničkou sa od štvrtka stane Tatiana Červeňová. Vo funkcii nahradí Jána Mikasa. Uviedla to šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas), ktorá o zmenách rozhodla.

14.02.2024 10:15 , aktualizované: 10:31
tatiana červeňová, dolinková Foto:
Nová hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová (vpravo) a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. 14.2.2024
debata (27)

„Verím, že prinesieme nový impulz do chodu a fungovania úradu verejného zdravotníctva. Je to nielen odborník vysokokvalifikovaný na výkon tejto funkcie, ale aj osoba s veľkými manažérskymi skúsenosťami. Takže verím, že chod úradu nadobudne znova tú kredibilitu, ktorú možno počas ťažkých rokov pandémie stratil. Respektíve, že sa obnoví dôvera tejto inštitúcie, ktorá je často spochybňovaná,“ povedala ministerka.

peter pellegrini Čítajte viac Hlavný hygienik Mikas končí, potvrdil Pellegrini. Nahradiť ho má žena s dlhoročnou praxou

Podotkla, že rezort sa výmenou vo funkcii zaoberal dlhšie. To, že na odchod Mikasa vyzvala koaličná strana SNS, považuje Dolinková za zhodu náhod. „Vzhľadom na to, že na Slovensku je iba pár kvalifikovaných odborníkov v oblasti verejného zdravotníctva, výber nového hlavného hygienika nebol jednoduchý. O tom, že ide skutočne o profesionálnu výmenu, svedčí aj fakt, že sám doterajší hlavný hygienik Mikas ocenil kvalifikačné znalosti a prax svojej nástupníčky,“ dodala.

Červeňová je mestskou poslankyňou v Martine a krajskou v žilinskej župe. V oboch prípadoch získala mandát s podporou Hlasu, v ktorom pôsobí aj ministerka Dolinková.

hlavný hygienik SR Ján Mikas Čítajte viac SNS žiada Mikasa, aby pre pandémiu odstúpil. Nebránim sa prešetrovaniu, reagoval hlavný hygienik

Ján Mikas berie na vedomie rozhodnutie o svojom odvolaní z funkcie hlavného hygienika SR. Jeho nástupkyňa Červeňová podľa neho má odborné kvality a drží jej palce, viedol odbor komunikácie ÚVZ SR.

„Ministerke Zuzane Dolinkovej ďakujem za doterajšiu spoluprácu a jej rozhodnutie beriem na vedomie. Pani doktorka Tatiana Červeňová má odborné kvality a dlhé roky pôsobí vo verejnom zdravotníctve. Držím jej palce,“ uviedol Mikas v stanovisku.

Mikas vo funkcii pôsobil od roku 2016. Hlavný hygienik zodpovedá za činnosť Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý je rozpočtovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva SR.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva #Ministerstvo zdravotníctva SR #Tatiana Červeňová