Ústavný súd sa ohradil voči Ficovým slovám o čulej komunikácii s prezidentkou

Ústavný súd SR vo svojom stanovisku jednoznačne odmietol, že by s niekým komunikoval mimo zákonných procesných postupov. Reagoval tým na výroky premiéra Roberta Fica (Smer) o tom, že prezidentka Zuzana Čaputová vraj zavádza verejnosť tvrdením, že v posledných dňoch neexistovala čulá komunikácia medzi prezidentskou kanceláriou a ústavným súdom.

19.02.2024 15:13
debata (66)
Prezidentka Čaputová: Trestnú novelu som musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím
Video

Ústavný súd v poslednom období zaznamenal viaceré bezprecedentné vyjadrenia predstaviteľov verejnej moci, „ktorými je bez akéhokoľvek reálneho základu spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť Ústavného súdu a jeho sudcov“, informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

„Ústavný súd ubezpečuje všetkých, že o veciach, o ktorých sa na Ústavnom súde koná, alebo o veciach, ktoré na Ústavný súd budú ešte len podané, nekomunikuje mimo zákonných procesných postupov s nikým,“ uviedla.

fico, čaputová Čítajte viac Začína sa hra o čas. Koalícia môže Ústavnému súdu skrátiť čas na rozhodnutie o novele Trestného zákona. Prezidentka riskuje, priznáva politológ

ÚS deklaroval, že sa nielen svojou rozhodovacou činnosťou, ale aj komunikáciou svojich rozhodnutí a postupov snaží vštepovať všetkým adresátom rozhodnutí dôveru v inštitúcie a v ich rozhodovanie, a to isté očakáva aj od ostatných orgánov verejnej moci alebo osôb, ktoré formujú verejnú mienku.

Fico: Vťahuje prezidentka Ústavný súd do politického súboja?
Video

„Nezávislosť ústavného súdnictva je od počiatku rešpektovaná ako jeho výsostné ústavné prerogatívum a základný pilier jeho existencie. Je to hodnota, z ktorej Ústavný súd súčasne čerpá svoju legitimitu nielen smerom k iným ústavným orgánom, ale aj k adresátom právnych noriem vo všeobecnosti,“ uviedla Ferencová.

Čaputová, prezidentka Čítajte viac Politológ: Fico de facto priznal, že koalícia niečo pokazila. Čaputová aj opozícia mu však skočili na lep

ÚS od všetkých aktérov politického priestoru nástojčivo žiada, aby s verejnosťou komunikovali takým uvážlivým spôsobom, ktorý nebude bez dôvodu vystavovať neprimeraným rizikám jeho systémovú inštitucionálnu nezávislosť ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti a nebude ho nenáležite vťahovať do otvoreného politického súboja.

Robert Fico Čítajte viac Fico sa pýta: Vťahuje prezidentka Ústavný súd do politického súboja? Vie už dopredu výsledok?
66 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd