Progresívne Slovensko pripravilo na Ústavný súd podnet na preskúmanie novely Trestného zákona

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) pripravilo na Ústavný súd (ÚS) SR podnet na preskúmanie novely Trestného zákona. Žiada rovnako ako prezidentka Zuzana Čaputová pozastavenie jej účinnosti, informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia PS.

19.02.2024 15:39
debata (28)
Prezidentka Čaputová: Trestnú novelu som musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím
Video

Novela nemôže podľa podpredsedu parlamentu Michala Šimečku vstúpiť do účinnosti ani na jediný deň, inak napácha nezvratné škody pre spoločnosť. Hnutie má k dispozícií potrebných 30 poslancov na podanie podnetu. „Opozičné podanie podnetu má zmysel práve preto, lebo budúci prezident bude mať možnosť aktuálne prezidentkine podanie stiahnuť. Takto zabezpečíme, že Ústavný súd o novele rozhodne, nech sa budúcim prezidentom stane ktokoľvek,“ vysvetlil Šimečka. PS zároveň ponúka ďalším opozičným stranám možnosť pridať sa k ich podnetu.

fico, čaputová Čítajte viac Začína sa hra o čas. Koalícia môže Ústavnému súdu skrátiť čas na rozhodnutie o novele Trestného zákona. Prezidentka riskuje, priznáva politológ

Šimečka považuje za absurdné, že vládna koalícia žiada prezidentku, aby novelu vetovala. „Otvorene potvrdzujú, že schválili zlý zákon len preto, aby zaručili beztrestnosť sebe a svojim ľuďom. Nezáleží im na Slovensku,“ podotkol s tým, že ÚS ako jediný môže rozhodnúť o ústavnosti novely a o procese jej schvaľovania.

Fico: Vťahuje prezidentka Ústavný súd do politického súboja?
Video

V slovenskej histórii podľa podpredsedníčky PS a poslankyne Lucie Plavákovej neexistoval zákon, pri ktorom by dôvody na pozastavenie jeho účinnosti boli také naliehavé a vypuklé, ako sú v prípade Trestného zákona. Poukázala na to, že dosahy na odhaľovanie a stíhanie trestných činov budú nezvratné a budú mať aj retroaktívne účinky.

Čaputová, prezidentka Čítajte viac Politológ: Fico de facto priznal, že koalícia niečo pokazila. Čaputová aj opozícia mu však skočili na lep

Novela, ktorú schválili poslanci parlamentu, počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezidentka v minulý týždeň informovala, že podá novelu Trestného zákona na ÚS. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým súd nerozhodne.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #novela Trestného zákona #Progresívne Slovensko