Zástupcovia mimovládok protestujú proti zrušeniu dotácií pre projekty v oblasti ľudských práv

Výkonný výbor Komory mimovládnych neziskových organizácií protestuje proti zrušeniu dotačnej výzvy na podporu mimovládnych projektov v oblasti ľudských práv. Predseda komory Marcel Zajac avizoval, že na najbližšom rokovaní Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie bude komora žiadať od kompetentných vysvetlenie.

20.02.2024 15:25
Marcel Zajac Foto: ,
Predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií v Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac.
debata (30)

Predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií v Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac uviedol, že je neštandardné, aby ministerstvo vyhlásilo výzvu na predkladanie projektov, definovalo témy, nechalo pripraviť podklady, vyzbieralo projekty a deň pred vypočutím uchádzačov výzvu zrušilo.

„Na najbližšom rokovaní Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie, teda poradného orgánu vlády, ktorý má na starosti spoluprácu štátu a občianskej spoločnosti, túto tému nepochybne otvoríme a budeme žiadať od kompetentných vysvetlenie,” informoval Zajac a dodal, že ochrana ľudských práv patrí medzi účely, ktoré aj vo svojej legislatíve štát zaraďuje k verejne prospešným účelom.

Susko Čítajte viac Ľudské práva bokom? Susko zrušil 800-tisícovú výzvu, mimovládka hovorí o škandále

„Aktivity mimovládnych neziskových organizácií realizované v tejto oblasti patria teda aj podľa štátu k tým ušľachtilým činnostiam občianskej spoločnosti,“ priblížil predseda komory a pripomenul, že výzvy na ochranu ľudských práv štát bez väčších problémov organizoval posledných 20 rokov. „Medzi podporenými neboli iba mimovládne organizácie ale aj vedecké a vzdelávacie inštitúcie, školy, organizácie spadajúce pod samosprávu,“ priblížil Zajac, ktorý sa nestotožňuje s argumentáciou, že ide o zastavenie dotácií pre liberálne mimovládne organizácie.

„Nie je to pravda. Z tejto dotačnej výzvy boli v minulosti financované organizácie ako Univerzita Komenského, viaceré ženské organizácie, organizácie našich zdravotne i mentálne postihnutých spoluobčanov, ale aj organizácie, ktoré by sme pokojne mohli označiť ako konzervatívne,“ spresnil Zajac s tým, že ochrana ľudských práv sa týka všetkých, pričom výzva plne odrážala názorovú pestrosť. „O to väčšia škoda je, ak ju ministerstvo zrušilo bez akejkoľvek adekvátnej náhrady,” uzavrel Zajac.

Ide o pravdu, Boris Susko Čítajte aj Susko v Ide o pravdu: Nemáme filozofiu zavrieť každého do basy. Opozícia zachraňuje Lipšica

Ministerstvo spravodlivosti zrušilo aktuálnu výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 vo výške 769 500 eur. Finančné prostriedky z tejto schémy plánuje presunúť na pomoc najzraniteľnejším obetiam násilia a ochranu ich ľudských práv. „V tejto súvislosti prebieha komunikácia, cieľom ktorej by malo byť zriadenie pracovnej skupiny, zloženej z odborníkov na danú problematiku. O tomto zámere a prípadnom vypísaní novej výzvy budeme informovať,“ informoval rezort.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #ľudské práva #mimovládne organizácie