Prezidentka Čaputová si uctila pamiatku zavraždených Kuciaka a Kušnírovej

Napriek tomu, že od smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynulo už šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom, útoky na občiansku spoločnosť a slová vlády tvrdej ruky. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová vo vyhlásení pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave, kde si uctila ich pamiatku.

21.02.2024 11:00 , aktualizované: 14:00
debata (87)
Prezidentka si uctila pamiatku zavraždenej dvojice
Video
Zdroj: ta3

Prezidentka podľa vlastných slov nezabúda na to, že títo dvaja mladí ľudia boli zavraždení pre novinársku prácu Jána Kuciaka, ktorý hľadal a odhaľoval pravdu a prinášal ju občanom. „Už šesť rokov chýbajú svojim rodinám a svojim blízkym a nám všetkým. Táto túžba je stále aktuálna aj dnes,“ povedala. Pripomenula, že bezprostredne po vražde Jána a Martiny dávala občianska spoločnosť jasne najavo svoju túžbu žiť v slušnom a spravodlivom Slovensku. „Táto túžba je stále aktuálna aj dnes a ja verím, že sa nám raz podarí ju naplniť,“ uzavrela Čaputová.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas...
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas...
+3Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a...

Predseda PS Michal Šimečka zdôraznil, že zlo v politike aj v spoločnosti treba vedieť včas odhaliť a zastaviť. Šimečka pripomenul, že dvoch mladých nevinných ľudí zavraždili iba preto, že nezištne a poctivo robili to, čomu verili. „Objednávatelia ich vraždy si mysleli, že sú beztrestní a môžu všetko,“ napísal na sociálnej sieti. „Je našou povinnosťou robiť maximum preto, aby sme takéto zlo v politike a spoločnosti vedeli včas odhaliť, zastaviť, premôcť,“ doplnil.

kuciak, kočner Čítajte viac Kauza Kuciak sa nekončí ani po šiestich rokoch. Ovplyvní ju rušenie ÚŠP? Rodičia sa s verdiktom nezmierili

KDH hovorí o neodpustiteľnej vražde, ktorá zmenila Slovensko. Výročie si v parlamente pripomenula aj poslankyňa a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. „Vládna koalícia pošliapala ich spomienku mafiánskou novelou zákona, kde mnohé skutky, o ktorých písal Ján Kuciak, budú premlčané,“ dodala. Výročie si na sociálnej sieti pripomenuli aj viacerí poslanci Národnej rady SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Iniciatíva Za slušné Slovensko informovala, že pri príležitosti výročia vraždy budú vo viacerých mestách na Slovensku aj v zahraničí spomienkové zhromaždenia. V Bratislave bude zhromaždenie na Námestí slobody o 17.00 h.

Krúpa: Kuciakovu odvahu a jeho odkaz sa Ficova vláda snaží „zamiesť pod koberec"

Poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) si uctili pamiatku 6. výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Sviečky položili k ich pamätníku nachádzajúcom sa na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave.

Poslanec Juraj Krúpa (SaS) v súvislosti s výročím pre médiá uviedol, že aktuálne prežívame ťažkú dobu. Tvrdí, že Kuciakovu odvahu a jeho odkaz sa súčasná vláda Roberta Fica (Smer) snaží „zamiesť pod koberec".

U Kuciakovcov pred rokom
Video
Zdroj: TV Pravda

„Niekedy mám dojem, akoby sme mali veľmi krátku pamäť a zabúdali na to, čo všetko s tým bolo spojené. Našou úlohou teraz je dosiahnuť, aby sa na Kuciakovu odvahu nezabudlo a by odkaz pokračoval ďalej," povedal poslanec.

Šutaj Eštok verí, že vražda Kuciaka a Kušnírovej bude vyšetrená

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) verí, že vražda novinára a jeho snúbenice bude vyšetrená. Pred rokovaním vlády pre médiá pripomenul, že i vtedajší premiér Peter Pellegrini (Hlas) to pri svojom nástupe do úradu určil ako jednu zo svojich priorít, s cieľom upokojiť spoločnosť po vražde. Šutaj Eštok tiež zdôraznil, že páchatelia vraždy sú v súčasnosti vo väzení. „Verím, že sa nám podarí nájsť aj objednávateľa, a že takýto čin sa už nikdy nestane," vyjadril sa.

Súdny proces - zhrnutie
Video
Zdroj: TV Pravda

Na otázku, aké kroky k tomuto cieľu boli podniknuté, Šutaj Eštok vyzdvihol prítomnosť orgánov činných v trestnom konaní. „Aj vy ako novinári, ak budete mať pocit, že si nemôžete vykonávať svoju prácu slobodne, že sa vám niekto vyhráža, tak my sme pripravení vám tú ochranu poskytnúť tak, aby sa niečo podobné nestalo," zdôraznil. Podotkol, že si váži prácu novinárov a zopakoval, že sú pripravení poskytnúť novinárom ochranu polície, ak ju budú kedykoľvek potrebovať.

Vražda je zneužívaná na politické účely, zhodli sa Susko a Kamenický

Téma vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice je zneužívaná na politické účely. Zhodli sa na tom minister spravodlivosti Boris Susko a šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (obaja Smer).

„Každá smrť mladého človeka je tragickou udalosťou a aj toto bolo. Bývalá vláda aj všetky ostatné robili maximum pre vyšetrenie vraždy. Všetci by si mali uctiť ich smrť, ale nerobme z toho veľkú politickú tému,“ skonštatoval Kamenický. Susko poukázal na to, že právne predpisy na Slovensku sú nastavené tak, aby ochránili všetky osoby na Slovensku vrátane novinárov.

„Je smutné, že to po šiestich rokoch nie je vyšetrené,“ poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Dodal, že je to smutná vizitka Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry.

Matovič: Ľuďom je „Kuciakova obeta" ukradnutá, vyjadrili to v parlamentných voľbách

Poslanci okolo Igora Matoviča (hnutie Slovensko) si uctili pamiatku 6. výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej. Veniec a sviečky položili pri ich pamätníku v Bratislave. Matovič pre médiá uviedol, že ľuďom je ukradnutá „Kuciakova obeta", čo vyjadrili aj v parlamentných voľbách uplynulý rok. Dodáva, že okrem ľudí zabudli na Kuciakov odkaz aj viacerí novinári. „Novinár by mal vždy hľadať pravdu, nemal by sa tváriť, že je jej majiteľom a nemal by manipulovať s ľuďmi," povedal.

Matovičovi sa zdá, že mnohí ľudia na Slovensku zabudli na to, čo Kuciak a Kušnírová obetovali preto, aby sme žili v krajine, ktorej „nevládne mafia". „Kuciak celý svoj profesionálny život venoval odhaľovaniu zločinov vtedajšej vládnej moci, vlády Roberta Fica (Smer). Na faktoch a argumentoch postavil svoje odhalenia o tom, ako títo ľudia zneužívali svoju moc na to, aby sa obohacovali na úkor obyčajných ľudí," povedal Matovič.

Súčasne adresoval predsedovi vlády Ficovi výzvu, aby „konečne" povedal, kto je objednávateľom vraždy novinára a jeho snúbenice. Matovič pripomenul, že Fico pred istým časom uviedol, že meno objednávateľa pozná. „Verejne na proteste v Nitre v roku 2022 pred davom pár tisíc ľudí povedal, že celé Slovensko sa bude veľmi čudovať, keď povedia Slovensku, kto je skutočným objednávateľom vraždy," tvrdí Matovič. Druhú výzvu poslanec adresoval novinárom, aby prestali uplatňovať princíp „falošnej kolegiality voči ľuďom, ktorí sa novinárskej brandži spreneverujú".

Pamätník na mieste vraždy Jána Kuciaka chce kraj začať stavať ešte v tomto roku

Trnavský samosprávny kraj pokračuje v prípravách na vytvorenie pietneho miesta na mieste vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. S výstavbou Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači v okrese Galanta plánuje po získaní všetkých povolení a po verejnom obstarávaní začať ešte v tomto roku, informoval Úrad Trnavského samosprávneho kra­ja.

„Pamätník bude symbolom pocitu nerovnováhy a trvalej zmeny. Bude pripomínať nechcené udalosti z minulosti a ponúkne priestor na reflexiu, pohľad do budúcna. No jeho symbolika má svoje miesto v spoločnosti aj dnes, pretože význam slobody slova a jej zneužívania je aktuálny doma i vo svete,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič. V župnom rozpočte je na pamätník vyčlenených dokopy 500-tisíc eur, v tomto roku sa z tejto čiastky ráta s výdavkami na úrovni 200-tisíc eur.

kuciak, 5 rokov, výročie Čítajte viac Šesť rokov od vraždy Kuciaka: Zhromaždenia budú v 32 mestách

V decembri 2021 vyhlásila župa výtvarno-architektonickú súťaž, v ktorej porota vyberala z takmer tridsiatich návrhov zo Slovenska i zahraničia. Výsledky súťaže boli vyhlásené v máji 2022, pričom víťazný návrh s názvom Záhrada pochádza od Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka. Víťazný návrh pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Na želanie pozostalých boli pred rokom zbúrané všetky objekty na pozemku vo Veľkej Mači, kde si Jána Kuciak s Martinou Kušnírovou prerábali starší rodinný dom.

Jozef Kuciak Čítajte viac Otec Jána Kuciaka k 6. výročiu vraždy: Nemám dobrý pocit. Obávam sa, že všetko začne odznova

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili pred šiestimi rokmi v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Za tento čin boli právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček, jeho komplic Tomáš Szabó a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka