Vláda stiahla návrh novely o ochrane oznamovateľov, na zámere trvá

Vláda v stredu vzala späť návrh novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

21.02.2024 11:37 , aktualizované: 13:55
debata

Argumentuje zmenou skutkových okolností a situácie, na ktoré návrh reagoval. Naďalej trvá na zámere novely, plánuje ju predložiť v riadnom legislatívnom procese spolu s ďalšími zmenami. O návrhu mal rokovať parlament na aktuálnej schôdzi.

Robert Fico / Ladislav Kamenický / Čítajte viac Miliarda z Bruselu pre Slovensko sa zasekla na novele Trestného zákona. Je to výstražný prst pre vládu či strašenie opozície?

„Predmetný vládny návrh zákona spolu s predmetným návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie boli schválené vládou Slovenskej republiky 6. decembra 2023, pričom reagovali na pretrvávajúce problémy spojené s nadmerným využívaním, respektíve zneužívaním inštitútu chráneného oznamovateľa,“ pripomenul predkladateľ.

Prezidentka Čaputová: Trestnú novelu som musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím
Video
Dlugošová: Vládne návrhy sú hrozbou pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti
Video
Archívne video

Z pôvodného návrhu vyplývalo, že ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa už nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa v novele navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa.

petícia, mimovládne organizácia, Peter Pellegrini, NR SR, parný valec, ÚŠP, právny štát, Zastavme korupciu Čítajte viac Pellegrini dostal parný valec a petíciu s vyše 38-tisíc podpismi. Mimovládky žiadajú, aby zastavil valcovanie legislatívneho procesu

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) podľa vlastných slov navrhol, aby zákon prešiel širšou odbornou debatou, a preto ho vracajú späť do medzirezortného pripomienkového konania. Predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová ho tiež upozornila na to, že v roku 2020 bola síce prijatá transpozícia smernice, ale nie dobre. „Preto sme sa rozhodli, že budeme reagovať aj na jej pripomienku a zákon vrátime do medzirezortného pripomienkového konania, aby sa viaceré subjekty k tomu vyjadriť a prijali sme takú legislatívu, ktorá bude 100-percentná,“ poznamenal Šutaj Eštok.

Šimečka: Vláda stiahla novelu aj vďaka nášmu tlaku

Tvrdý opozičný odpor v parlamente spolu s tlakom z námestí má zmysel a aj vďaka tomuto tlaku stihla vláda novelu zákona o ochrane oznamovateľov. Povedal to líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. „Na brutálne problémy, ktoré by takáto likvidácia inštitútu oznamovateľov spôsobila, upozornili aj európske inštitúcie. Niekedy sa zdá, že Ficov valec našu krajinu nemilosrdne valcuje, ale nie je to úplne tak. Sme v tom spolu, sme aktívni a odhodlaní, a do každého jedného zápasu pôjdeme naplno. A prídu aj výsledky,“ uviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o ochrane oznamovateľov korupcie