V Bratislave i Košiciach spomínali na Kuciaka tisíce ľudí. Rodičia žiadajú od Fica meno vraha

V Bratislave sa pri príležitosti 6. výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Námestí slobody konalo spomienkové zhromaždenie Za slušné Slovensko. Zhromaždenie bolo v štyridsiatke slovenských miest, ako napr. Košiciach, Lučenci, Námestove, Piešťanoch či Prešove, ale aj v zahraničí, kde zhromaždenie zorganizovali v nórskom Osle, českom Brne a Zlíne, francúzskom Paríži či kanadskom Vancouveri. Podľa medializovaných informácií sa bratislavského zhromaždenia zúčastnilo asi sedemtisíc ľudí.

21.02.2024 17:50 , aktualizované: 21:25
SR Bratislava Kuciak Kušnírová vražda výročie... Foto: ,
Protestujúci počas hymny na zhromaždení iniciatívy Za slušné Slovensko na 6. výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Bratislave 21. februára 2024.
debata (321)
Nezabúdame. Spomienkové zhromaždenia za Jána a Martinu
Video

Účastníkom zhromaždenia sa ako prví prihovorili rodičia zavraždených mladých ľudí. Otec zosnulého novinára Jozef Kuciak sa všetkým poďakoval za pomoc v boji za spravodlivosť. Ako ďalej pokračoval, zarazili ho udalosti posledných dní. Dodal, že arogancia súčasnej vládnej moci nemá hraníc a zároveň sa pýta, kde je spravodlivosť. Davu sa prihovorila aj mama zavraždenej archeologičky Zlatica Kušnírová. Počas jej prejavu ľudia na námestí skandovali „Fico do basy". V závere rodičia vyzvali predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby im prišiel osobne povedať, kto je vrahom ich detí. Kušnírová to uviedla na margo Ficových slov spred dvoch rokov, keď na proteste v Nitre uviedol, „že celé Slovensko sa bude veľmi čudovať, keď povedia, kto je skutočným objednávateľom vraždy".

Protestujúci počas hymny na zhromaždení...
Protestujúci počas hymny na zhromaždení...
+15Protestujúci počas hymny na zhromaždení...

Na zhromaždenie prišli aj viacerí novinári, medzi nimi aj šéfredaktorka denníka Sme Beáta Balogová a šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, ktorí verejnosti prečítali spoločné vyhlásenie šéfredaktorov. Slovo dostal aj Pavol Szalai z Reportérov bez hraníc a uviedol, že Fico aj po šiestich rokoch opäť robí z novinárov terče a ohrozuje slobodu tlače. Na zhromaždení sa zúčastnila aj speváčka Katarína Koščová i niekoľko hercov, ako napríklad Richard Stanke, Alexander Bárta, Henrieta Mičkovicová či Ady Hajdu. „Nikdy na nich nezabudneme," uviedol Stanke v úvode svojho prejavu. „Majú pocit, že im patrí všetko a nikto im už nesmie stáť v ceste, ale to sa veľmi mýlia. Môžu nás zastrašovať, diskreditovať, ale my sa ich nebudeme báť," dodal. Roberta Fica zároveň nazval „obyčajným zbabelcom". „Nám beriete prítomnosť a deťom budúcnosť, ale spravodlivosť si na vás počká. Choďte už konečne do čerta, Slovensko si bez vás poradí," adresoval Ficovej vláde v závere prejavu.

Na spomienkového zhromaždení sa zúčastnila aj riaditeľka Nadácie Zastavme Korupciu Zuzana Petková či Katarína Batková zo združenia Via Iuris. Batková ľuďom pripomenula, že na Slovensku je ešte stále sloboda a demokracia a súčasne vyzvala, aby sme si ju nenechali vziať. „Ak o ne raz prídeme, získať ich naspäť bude oveľa ťažšie. Nečakajme, kým sa stane ďalšia vražda. Nebuďme ticho, keď sa deje krivda tak, ako Ján nebol ticho, keď sa diala korupcia a zneužívanie moci. Nedáme sa," uzavrela.

Tri tisícky v Košiciach

V Košiciach sa na zhromaždení zišlo približne 3-tisíc ľudí. Uviedol to vo vyjadrení pre médiá jeden z organizátorov Ján Gálik. Zdôraznil, že účasť sa odhaduje pomerne ťažko, dodal ale, že mali pripravených tisíc odznakov, ktoré išli „ako teplé rožky". Uviedol, že predošlé ročníky spomienkového zhromaždenia mali väčšmi pietny charakter, s cieľom pripomenúť si Jána a Martinu. „Tento rok je taký smutnejší, trpkejší, práve pre to, že vláda, počas ktorej bol Ján Kuciak zavraždený, je späť pri moci. A to, čo táto vláda predvádza posledné týždne a mesiace, je katastrofálne. Naozaj ide veľký strach z toho, akým spôsobom budú túto krajinu spravovať. Myslím si, že im ide o všetko. Sú ochotní obetovať celú krajinu, spravodlivosť, sú ochotní obetovať slobodu a demokraciu, len pre pár ľudí, ktorých chcú ochrániť pred zákonom" vyjadril sa.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Z vraždy novinára Kuciaka sme sa nepoučili

Označil to za nebezpečnú situáciu, aká tu ešte nebola a považuje za potrebné postaviť sa k nej vážne a jasne vyjadriť nesúhlas s tým, akým smerom sa štát uberá. Práve z tohto dôvodu bolo podľa Gálika tohtoročné pietne zhromaždenie viac protestné, než v minulosti. „Netreba však očakávať, že protesty zmenia túto krajinu zo dňa na deň na Švajčiarsko. Je to dlhodobý, bolestivý proces," podotkol. Zdôraznil, že protesty Za slušné Slovensko boli výlučne občianskeho charakteru a nepodieľali sa na nich žiadni politickí predstavitelia. V aktivitách by podľa Gálika radi pokračovali, nevedel však spresniť termín, kedy by sa tak malo stať, vzhľadom na náročnosť organizácie. „Ak by sme toto všetko mali pripravené, kľudne tu budeme každý týždeň. V tejto chvíli je ale predbežné hovoriť o tom kedy, ale určite to bude pokračovať. Neviem ešte presne odkedy dokedy," uzavrel.

zväčšiť Snímka zo zhromaždenia iniciatívy Za slušné... Foto: TASR, František Iván
SR Košice Kuciak Kušnírová vražda výročie spomienka KEX Snímka zo zhromaždenia iniciatívy Za slušné Slovensko k 6. výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Košiciach 21. februára 2024.

Zhromaždenie v Košiciach sa začalo minútou ticha za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu. Následne Shoshana Chovan prečítala list od rodičov zavraždeného páru. Ako rečníci vystúpili básnik Tomáš Straka, študentka Scarlett Langová, ale i výkonná riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel a novinár Dušan Karolyi. Pred začiatkom prichádzajúci účastníci zhromaždenia zapaľovali sviečky pri pamätníku Kuciaka a Kušnírovej pri Vedeckej knižnici.

Asi stovka ľudí sa zišla pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe, aby si pripomenuli pamiatku novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Pietne akcie sa konali aj v ďalších siedmich krajinách, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na zhromaždení v Prahe vystúpil aj slovenský publicista Fedor Gál. „Naši nepriatelia rozumejú len sile. Ich zbrane sú moc a prachy. Naše zbrane sú pravda, láska a výdrž. Výdrž preto, lebo pravda, láska, zlo a nenávisť sú večné. Ten zápas nemá konca,“ povedal Gál.

Čaputová: Aj šesť rokov od vraždy Jána a Martiny stále počujeme vyhrážky novinárom a útoky na občiansku spoločnosť
Video

Zazneli aj slová českej investigatívnej novinárky a bývalej Kuciakovej spolupracovníčky Pavly Holcovej, ktoré prečítala jej matka. „Ešte vlani sme sa mohli utešovať tým, že Jano a Martina položili život za lepšie Slovensko, za to, aby sa spoločnosť prebrala a začala si nárokovať spravodlivejší a férovejší štát. Dnes už vieme, že sme túto bitku prehrali. Bojovať však budeme ďalej. Ak by sme tento boj vzdali, vzdali by sme sa aj odkazu Jána a Martiny,“ napísala Holcová.

Šieste výročie vraždy novinára a jeho snúbenice si v stredu pripomenuli aj niektorí českí politici. „Vo veľkej úcte dnes spomínam na dvoch mladých ľudí a prajem Slovensku, aby bojovalo za to, čo je správne,“ napísala na sociálnej sieti X predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.

Iniciatíva Za slušné Slovensko zorganizovala spomienkové akcie v desiatkach slovenských miest. V zahraničí sa ľudia okrem Prahy zišli aj v Brne, Zlíne, Luxemburgu, Bruseli, Paríži, Osle, Haagu, Kodani či Vancouveri.

Jozef Kuciak Čítajte viac Otec Jána Kuciaka k 6. výročiu vraždy: Nemám dobrý pocit. Obávam sa, že všetko začne odznova

V Bruseli sa zase na spomienka zišlo vyše 70 Slovákov. Pri tejto príležitosti protestovali aj proti krokom slovenskej vlády, ktorá podľa nich podkopáva demokraciu a slobodu médií. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Organizátormi protestu boli v rámci platformy Od Tatier k Schumanu viacerí študenti a občania SR pracujúci v euroinštitúciách.

Na podujatí s prejavom vystúpil generálny tajomník Európskej federácie novinárov (EFJ) Ricardo Gutiérrez, ktorý upozornil, že EFJ spolu s Medzinárodnou federáciou novinárov (IFJ) sa domnievajú, že dvojnásobná vražda z februára 2018 zostala nepotrestaná. Pozorne tiež sledujú kroky slovenskej vlády, ktorá sa podľa neho dopúšťa zastrašovania novinárov a šíri nenávistné prejavy voči predstaviteľom mé­dií.

Ako hostia na proteste vystúpili diplomatka Magda Vašáryová, autor knihy Postsedliaci Juraj Buzalka, bývalý hlavný architekt Európskej komisie Peter Beňuška, spisovateľka žijúca v Bruseli Katarína Ďurica, riaditeľka pre inštitucionálne vzťahy v globálnom investičnom fonde Temasek Otilia Dhand či europoslanec Vladimír Bilčík.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas...
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas...
+3Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a...

Medzi účastníkmi protestu, ktorí si vypočuli text zaslaný z Bratislavy Investigatívnym centrom Jána Kuciaka, bol aj podpredseda europarlamentu Martin Hojsík, poslanec NR SR Tomáš Valášek, mnohí zamestnanci euroinštitúcií, študenti a Slováci pôsobiaci v súkromnom sektore.

Vašáryová pre TASR vyjadrila ľútosť, že sa nemôže zúčastniť na veľkom proteste v Bratislave, ocenila však, že do hlavného mesta EÚ prišli domáce protesty podporiť aj vysokí predstavitelia inštitúcií Únie. Pripomenula aj výročie vraždy novinára.

kuciak, kočner Čítajte viac Kauza Kuciak sa nekončí ani po šiestich rokoch. Ovplyvní ju rušenie ÚŠP? Rodičia sa s verdiktom nezmierili

„Nie som šťastná, že sme sa stretli pri takejto príležitosti, ale som šťastná, že toľkí z nás sa tu zišli a že toľkí si uvedomujeme, že toto už nikdy nesmieme dopustiť,“ odkázala bývalá diplomatka slovenskej vláde.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. V prípade sú právoplatné tri rozsudky. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne. V prípade objednávateľov vraždy však proces ešte neskončil, rozhodovať bude Najvyšší súd.

321 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kuciak a Martina Kušnírová