Fico sa zahráva s povesťou Slovenska, ak chce obísť prezidentku pri vymenovaní šéfa SIS, mieni KDH

KDH odmieta účelové konanie vládnej koalície, ktorá sa snaží nájsť cesty, ako dostať Pavla Gašpara na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Táto dôležitá inštitúcia má podľa hnutia už teraz pokrivenú reputáciu na domácej aj medzinárodnej úrovni.

23.02.2024 14:20 , aktualizované: 16:25
debata (11)
Fico k menovaniu šéfa SIS
Video
Zdroj: TV NR SR

Tvrdí, že premiér Robert Fico (Smer) sa zahráva s demokratickými princípmi a vracia Slovensko do čias mečiarizmu, informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

Robert Fico, Gašpar, Kaliňák, para, kaliňák, lindtner, boris susko Čítajte viac Fico: Ak nebude konať prezidentka, budeme konať my. SIS bude mať do niekoľkých dní riadne vedenie

„V KDH si nemyslíme, že obchádzanie pravidiel a hľadanie skratiek pre vymenovanie Pavla Gašpara pomáha SIS. Táto inštitúcia má mať riadne vedenie, ktoré menuje pani prezidentka. Je to jej kompetencia a hľadaním si nových cestičiek premiér Fico už vopred spochybňuje jej reputáciu na medzinárodnej úrovni,“ uviedol poslanec parlamentu za KDH František Majerský.

Fico, Pavol Gašpar, Čítajte viac Prípad Gašpar: Čaputová ešte o šéfovi SIS nerozhodla, Fico už áno. Vláda našla spôsob, ako obísť prezidentku

Kresťanskí demokrati od začiatku pochybujú o vhodnosti nominácie Gašpara za šéfa SIS. Ako poukázali, z jeho životopisu nemožno identifikovať, či má nejaké skúsenosti so spravodajskými službami, a pochybujú, že bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou.

„SIS potrebuje dôveryhodné a profesionálne vedenie, ktoré bude mať integritu a autoritu tak v rámci domácich bezpečnostných zložiek, ako aj v zahraničí, preto je nevyhnutné, aby nebola žiadna pochybnosť o dodržaní pravidiel pri vymenovaní riaditeľa služby a jeho kompetenciách,“ doplnil člen vedenia KDH Viliam Karas.

Šipoš aj Krúpa sa obávajú reputačného rizika pre SIS po krokoch vlády

Zmeny vedenia SIS obídením kompetencie prezidenta krajiny a zmenou štatútu tajnej služby by mohli predstavovať reputačné riziko pre našu tajnú službu. Myslia si to poslanci Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) a Juraj Krúpa (SaS). Obaja sa pýtajú aj na odborné predpoklady súčasného štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara, ktorého vláda na post riaditeľa SIS nominovala.

„Idú hlava-nehlava, je to valec zo Súmračnej a nezastavia sa pred ničím. Je to obrovská hanba a nečudoval by som sa, keby nás ostatné tajné služby z okolitých krajín vylúčili z úzkej spolupráce,“ povedal Šipoš v súvislosti s prípadnou zmenou štatútu SIS tak, aby vláda mohla dosadiť svoje vedenie tajnej služby bez zapojenia prezidenta krajiny.

Prezidentka nevidí dôvod ponáhľať sa pri rozhodnutí o menovaní šéfa SIS
Video
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Šipoš dodal, že hnutie Slovensko považuje Gašpara za nevhodného kandidáta na takúto pozíciu. Poukázal aj na to, že je synom poslanca Tibora Gašpara, ktorý aktuálne čelí obvineniu zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Pýta sa aj na postoj lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho, ktorý avizoval, že nepodporí zmenu zákona o SIS tak, aby sa prezidentovi krajiny brali kompetencie.

„Idú to meniť takým spôsobom, ktorý jednoducho nemá obdoby a nemá obdoby ani v žiadnej demokratickej krajine, v žiadnej krajine našich partnerov,“ podotkol Krúpa. Myslí si, že toto značne poškodí renomé SIS. Zatiaľ však nemá detailné informácie o zmene štatútu, dokument nevidel, no chce sa naň pýtať. Predpokladá však, že vláda chce meniť štatút SIS tak, aby mohol námestník poverený riadením tajnej služby všetky kompetencie odovzdať inému námestníkovi. Tým by sa podľa neho mohol stať práve Pavol Gašpar.

Krúpa sa rovnako pýta na odbornú kvalifikáciu a predpoklady vládneho nominanta na takúto závažnú funkciu. Poukázal aj na jeho rodinný vzťah s Tiborom Gašparom a aj na výroky z tzv. poľovníckej chaty. Krúpovi preto nestačí argument, že nominant vlády má dôveru premiéra. Obáva sa takisto využitia SIS na prípadné politické ciele.

čaputová, fico Čítajte viac Obštrukcia alebo nie? Medzi Ficom a Čaputovou to kvôli šéfovi SIS vrie. Prezidentka nezdržuje, no musí mať dôvod

Premiér vo štvrtok (22. 2.) vyhlásil, že do niekoľkých dní bude mať SIS riadne vedenie. Na post riaditeľa SIS vláda 14. februára nominovala súčasného štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Gašpara. Šéfa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident. Prezidentka už informovala o úvahách, že menovanie nového riaditeľa nechá na svojho nástupcu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #KDH #SIS #Pavol Gašpar