Fico: Pokiaľ budem predsedom vlády, budem vždy vetovať vstup Ukrajiny do NATO

Predseda vlády Robert Fico (Smer) je stále na sto percent presvedčený, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie.

24.02.2024 12:45
debata (139)

„Je naivné sa domnievať, že jadrovú veľmoc, ako je Ruská federácia môže niekto poraziť v konvenčnej vojne," uviedol premiér v diskusnej relácii Sobotné dialógy verejnoprávnej televízie RTVS. Súhlasí však s tým, že Rusko vstupom na územie Ukrajiny porušilo medzinárodné práva. „Slovania sa zabíjajú a Západ to podporuje," doplnil. Skonštatoval, že na Ukrajine boje zamrzli.

Fico tvrdí, že vojenská agresia na Ukrajine má korene ešte v roku 2014 a dodal, že Rusko bolo neustále klamané. Podľa premiéra Rusko za vážne bezpečnostné rizika vyhodnotilo klamstvo, že NATO sa nebude rozširovať. Zároveň si myslí, že by bolo obrovskou chybou, keby sme v súčasnosti uvažovali o vstupe Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Pokiaľ bude predsedom vlády, bude túto možnosť blokovať.

Ukrajina, vojna Čítajte viac Ukrajinský veľvyslanec: Putin má choré predstavy. Rusko môže zastaviť len sila

Podotkol, že Európska únia by sa mala prestať pozerať na USA a začať apelovať na hľadanie riešenia. Chce, aby sa hľadala dohoda tak, aby sa na jednej strane rešpektovali požiadavky Ukrajiny a na druhej by sa dali bezpečnostné záruky Rusku. „Tlačme obidve bojujúce strany – aj Ukrajinu, aj Rusko – do prímeria,“ uviedol s tým, že konflikt nemôže viac eskalovať.

Fico o pomoci Ukrajine: Kántria sa tam Slovania
Video

Avizoval tiež, že na výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach plánujú rokovať o urýchlení zapojenia cudzincov v slovenskom priemysle. Premiér podľa vlastných slov pozval na Slovensko aj ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Obsahom ich spoločného rokovania majú byť civilné témy ako vlakové spojenie Kyjev-Košice, energetické prepojenie Mukačevo – Veľké Kapušany, obnova hraničného prechodu Vyšné Nemecké. Okrem toho by sa mohli zhovárať aj o efektívnejšom zaraďovaní ukrajinských odídencov do pracovných pomerov.

Zuzana Čaputová, oznámenie, kandidatúra, prezidentské voľby Čítajte viac Čaputová: Naším bezpečnostným záujmom je mať suseda, u ktorého vládne mier a prosperuje
139 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #vojna na Ukrajine