Premiér Fico zvolal bezpečnostnú radu a vládu pred rokovaním NATO v Paríži

Premiér Robert Fico (Smer) zvolal na pondelok (26. 2.) ráno bezpečnostnú radu a vládu, rokovať chce aj s koaličnými partnermi. Urobil tak v súvislosti s plánovaným stretnutím partnerov z Európskej únie a NATO v Paríži, kde by sa malo diskutovať o situácii na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej sieti.

25.02.2024 19:09 , aktualizované: 22:38
Nemecko Berlín SR premiér Fico Scholz návšteva Foto: ,
Zľava nemecký kancelár Olaf Scholz a predseda vlády SR Robert Fico v Berlíne 24. januára 2024
debata (1393)

„Z informácií o témach, o ktorých máme v pondelok hovoriť, ide mráz po chrbte. Aj preto musím ráno hovoriť s bezpečnostnými, spravodajskými a politickými zložkami štátu,“ vyhlásil premiér.

Fico zvoláva bezpečnostnú radu, znepokojil ho Macronov samit
Video

Priblížil, že na rokovaní vo Francúzsku by sa mali zúčastniť partneri z EÚ a NATO, venovať by sa mali práve Ukrajine.

Západ má podľa neho dve možnosti, a to buď ďalšiu eskaláciu napätia a vojenskú podporu Ukrajiny, alebo predstaví zmysluplný mierový plán. Fico očakáva prvú možnosť. Deklaroval pritom, že urobí všetko pre to, aby zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne, aj keby ho to malo stáť funkciu premiéra.

Róbert Fico úrad vlády SR Čítajte viac Fico: Pokiaľ budem predsedom vlády, budem vždy vetovať vstup Ukrajiny do NATO

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude v pondelok hostiť európskych lídrov na konferencii, ktorá bude zameraná na posilnenie západnej podpory pre Ukrajinu. Podľa Paríža bude cieľom preskúmať všetky možnosti, ako túto krajinu podporovať efektívne.

Stretnutie v Elyzejskom paláci bude príležitosťou „znovu potvrdiť jednotu, ako aj odhodlanie poraziť útočnú vojnu vedenú Ruskom proti Ukrajine“, uviedla v nedeľu francúzska prezidentská kancelária. Jej nemenovaný predstaviteľ novinárom povedal, že nie sú plánované nové oznámenia o pomoci, ale prebratie spôsobov, „ako robiť veci lepšie a rozhodnejšie“.

Na konferencii sa zúčastní 20 hláv štátov a vlád vrátane nemeckého kancelára Olafa Scholza a poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Účastníkom sa cez videospojenie prihovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Macron už roky zdôrazňuje potrebu európskej strategickej autonómie v bezpečnostných otázkach a konferencia je preňho dôležitou príležitosťou ukázať, že Európa môže byť samostatnejšia. Rastú totiž pochybnosti o dlhodobej podpore USA pre Ukrajinu, keď americký Kongres nedokáže schváliť financovanie novej podpory a Donald Trump sa snaží vrátiť do Bieleho domu.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Bezpečnostná rada #vojna na Ukrajine