SaS: Fico Ukrajinou prekrýva problémy svojej vlády. PS žiada odtajniť materiál k Parížu

Opozičná strana SaS považuje zvolanie pondelkovej Bezpečnostnej rady o cynickú snahu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prekryť nepopulárne témy vlády v súvislosti s tzv. promafiánskym balíčkom. Fico zvolal bezpečnostnú radu a vládu v súvislosti so stretnutím partnerov z Európskej únie (EÚ) a NATO v Paríži, kde by sa malo diskutovať o situácii na Ukrajine.

26.02.2024 10:26 , aktualizované: 16:10
debata (50)

„Robert Fico konšpiruje a zneužíva tému vojny na Ukrajine len preto, aby prekryl problémy a neúspechy svojej vlastnej vlády. Napriek tomu, že o samite sa vie už od štvrtka (22. 2.), Fico tvrdí, že má súvis s jeho kritikou Západu. Prikladá si tak väčšiu dôležitosť, než v skutočnosti má. Vyslanie našej armády je pritom zvrchovaným aktom Národnej rady SR,“ uviedol v stanovisku podpredseda SaS a predseda poslaneckého klubu Branislav Gröhling.

Gröhling tvrdí, že obviňovať našich zahraničných partnerov „pomaly z pokusu o puč“ je na hranici zdravého rozumu. „Robert Fico by si mal uvedomiť, že týmito konšpiráciami je nielen na smiech, ale poškodzuje aj Slovenskú republiku. Účelovo a manipulatívne nás totiž ťahá na Východ,“ dodal poslanec.

Nemecko Berlín SR premiér Fico Scholz návšteva Čítajte viac Premiér Fico zvolal bezpečnostnú radu a vládu pred rokovaním NATO v Paríži

Poslanec Tomáš Valášek (PS) vyzval Fica aby odtajnil dnešný prerokovaný materiál, ktorý sa týka stretnutia v Paríži. Poslanec si kladie otázku, či tento materiál utajilo Francúzsko, či slovenská vláda. Poslanec predpokladá, že to bola práve slovenská vláda. „Materiál utajili preto, aby mohli beztrestne strašiť ľudí," vyhlásil Valášek s tým, že Fico hovorí klamstvá a polopravdy. „Snaží sa vytvoriť dojem, že je tu tlak na nejakú spojeneckú misiu, možno aby NATO, dosť že nie intervenovalo na Ukrajine," uviedol poslanec a upozornil, že o intervencii nepadlo ani slovo a nič také v skutočnosti neexistuje. Valášek zdôraznil, že diskusia je o dobrovoľnej akcii, kde nikto nikoho do ničoho nenúti a ide o krajiny, ktoré do toho chcú ísť dobrovoľne.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude v pondelok hostiť európskych lídrov na konferencii, ktorá má byť zameraná na posilnenie západnej podpory pre Ukrajinu. Fico v súvislosti so schôdzkou avizoval, že Západ má dve možnosti, a to buď ďalšiu eskaláciu napätia a vojenskú podporu Ukrajiny, alebo predstaví zmysluplný mierový plán. Fico očakáva prvú možnosť. Deklaroval pritom, že urobí všetko pre to, aby zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne, aj keby ho to malo stáť funkciu premiéra.

Fico zvoláva bezpečnostnú radu, znepokojil ho Macronov samit
Video

Macron podľa Valášeka správne hľadá cesty, ako situáciu v súvislosti s konfliktom na Ukrajine vyriešiť. „Ruské vojská napredujú a scenár, že sa dostanú bližšie a možno až na našu hranicu je stále v hre," upozornil poslanec. Predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka dodal, že to, čo sa dnes odohralo, je klasickou taktikou Fica a aj jemu podobných politikov. „Keď sú pod tlakom, snažia sa odvrátiť pozornosť. A najlepšie sa odvracia pozornosť strašením, že Slovensko bude zatiahnuté do vojny, alebo že slovenskí vojaci budú musieť bojovať na Ukrajine. Nikdy to nebolo v hre, nie je v hre a ani nebude v hre a Fico to dobre vie," vyhlásil Šimečka a pokračoval, že PS považuje za správne, aby západný civilizovaný svet, do ktorého patrí aj Slovensko, naďalej pomáhal Ukrajine. „Ukrajinská armáda, ukrajinskí ochrancovia, ktorí sa bránia voči ruskej agresii bránia aj nás všetkých. Je to v našom bezpečnostnom záujme, aby Rusi neprevalcovali Ukrajinu a nestali sa našimi susedmi. Je to aj v záujme európskej bezpečnosti," zdôraznil Šimečka s tým, že by sa Slovensko malo pripojiť k ostatným ným štátom a pomáhalo Ukrajine ekonomicky, finančne, politicky aj materiálne. „Avšak žiadny plán o vyslaní jednotiek či už NATO alebo EÚ neexistuje a Fico to veľmi dobre vie," uzavrel Šimečka s tým, že ked je premiér zastáncom cesty mierovej iniciatívy, mal by ju predložiť.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Bezpečnostná rada