Premiér Fico po bezpečnostnej rade: NATO a EÚ zvažujú nasadenie vojakov na Ukrajine, my to odmietame

Nikdy nepodáme návrh, aby sa v rámci bilaterálnej dohody odsúhlasila prítomnosť slovenských vojakov na Ukrajine, zdôraznil premiér Robert Fico (Smer) pred očakávaným summitom v Paríži, na ktorom sa budú riešiť otázky spojené s Ukrajinou.

26.02.2024 12:45 , aktualizované: 13:54
debata (1408)
Premiér Robert Fico odmieta nasadenie slovenských vojakov na Ukrajine
Video

Jednotlivé členské štáty pripustili možnosť, že po bilaterálnej dohode medzi nimi a Ukrajinou by na jej území pôsobili vojaci NATO. Nie je zrejmé, aké úlohy by na Ukrajine vykonávali, pretože materiály sú tajné. „Žiadny vojak zo Slovenska nepôjde na Ukrajinu,” zdôraznil Fico. Vojaci členských štátov však Ukrajine pomáhajú aj dnes. Ide najmä o opravu a montáž vojenskej techniky a je to dobrovoľná pomoc. Fico taktiež odmietol priblížiť, na aký účel by boli na územie Ukrajiny vyslaní vojaci na základe bilaterálnych dohôd.

Konferencia na podporu Ukrajiny, Paríž, 26. februára

Dnes sa podľa Fica koná v Paríži bojová porada. Tú v súvislosti so zostrujúcim sa postojom Ruska organizuje prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron. Ide o mimoriadne stretnutie so skupinou hláv štátov a vlád s cieľom viac a lepšie podporiť Ukrajinu. Táto konferencia má byť príležitosťou zdieľať pozorovanie situácie na mieste, hlbokú destabilizáciu spôsobenú Ruskom a jeho obnovenú agresiu voči Ukrajine a Európe.

Na Úrade vlády bolo v pondelok rušno. Po tom, čo sa skončila bezpečnostná rada, sa v budove stretla aj koaličná rada. Fico tak rokoval aj s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim či s predsedom SNS Andrejom Dankom, ktorý sa vrátil z dovolenky v Abú Zabí.

Pred novinárov postupne prišli predsedovia strán koalície. Podľa Fica Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. Na postoji, s ktorým ide Fico na rokovanie európskych lídrov do Paríža, sa zhodli koaliční partneri. Slovensko podľa jeho slov vylučuje prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vláda bude rešpektovať, pokiaľ k tomuto kroku pristúpi niektorý z členských štátov EÚ a NATO.

Premiér Robert Fico a predseda NR SR Peter...
Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) prichádza...
+6Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) prichádza...

Fico tiež kritizoval európske štáty a štáty NATO, že v tézach na dnešné rokovanie nie je spomenuté slovo „mier“, ale stále sa spomína vojna. Konflikt na Ukrajine sa podľa neho vojensky vyriešiť nedá a zopakoval, že Slovensko poskytne Ukrajine len humanitárnu pomoc, nie vojenskú.

„Zo Španielska vyzerá inak konflikt na Ukrajine ako zo Slovenska. Aj my, keď sa pozeráme na vojnový konflikt v Afrike alebo v pásme Gazy, máme pocit, že to je od nás ďaleko. No v tomto prípade sa to týka priamej účasti vojakov členských štátov NATO a Európskej únie na Ukrajine, tak sa pýtame, kde sú naše bezpečnostné záruky,“ ozrejmil Fico. Spomenul riziká spojené s možnou eskaláciou vojny a podotkol, že Slovensku momentálne chýba protivzdušná obrana.

Ozrejmil, že prípadné nasadenie vojakov má plne v kompetencii Národná rada, ktorá by takéto nariadenie musela schváliť na odporúčanie vlády. „Máme to plne pod kontrolou. Vidíme obrovské bezpečnostné riziká v bilaterálnych dohodách medzi členskými štátmi a Ukrajinou,“ upozornil Fico.

Opozíciu, ktorá žiada obnovenie dodávok zbraní na Ukrajinu, vyzval, aby išla bojovať. „Keď som bojoval za príplatky za prácu v noci, tak som aspoň išiel do fabriky a noc som si tam odpracoval. Ak som povedal, že vojna v Iraku je nespravodlivá, tak som urobil rozhodnutie, stiahol som vojakov z Iraku. Ak vám máme veriť, že to myslíte vážne, tak tam choďte. Zoberte si samopaly na plecia a choďte tam,“ vyhlásil Fico a vyzval každého, kto chce bojovať proti Rusku, aby šiel na ukrajinský front.

Rokovanie v Paríži označil slovenský premiér za „bojovú“ poradu. „Pre mňa je dnešná porada potvrdením, že stratégia Západu úplne zlyhala, pokiaľ ide o Ukrajinu. Napriek tomu chcem ísť na toto rokovanie v konštruktívnej atmosfére a konštruktívne pripravený. Hoci z téz, o ktorých sme rokovali, ide mráz po chrbte,“ priblížil.

Pellegrini: Premiér má našu plnú podporu

Peter Pellegrini Ficovu vládu podporil v tom, že Slovensko má v prípade Ukrajiny poskytovať len „nesmrtiace zariadenia“. Dôležitá je pre neho pokračujúca humanitárna pomoc a komerčné kontrakty v prípade vojenského priemyslu. Podľa Pellegriniho bude jednoznačný postoj vlády, že Slovensko nepošle na Ukrajinu svojich vojakov. S týmto názorom sa stotožnila aj SNS.

Pellegrini dodal, že krajiny by sa nerozhodovali na základe mandátu NATO. „Napríklad ak by poslali vojenský systém, ktorý by neobsluhovali ukrajinskí vojaci, ale vojaci členských štátov,“ dodal.

Predseda vlády Fico naznačil, že za jeho názory by mohla byť ohrozená jeho pozícia premiéra. Pellegrini tento postoj odmietol. „Premiér má našu plnú podporu a ak by niekto chcel na Slovensko tlačiť, tak my by sme sa nedali,“ ozrejmil pre Pravdu.

Fico zvoláva bezpečnostnú radu, znepokojil ho Macronov samit
Video

Danko hovorí o ohrození kolektívnej bezpečnosti

Predseda SNS Andrej Danko po rokovaní uviedol, že ani jeden slovenský vojak z rozhodnutia tejto vlády alebo z rozhodnutia koalície v parlamente, nepôjde na Ukrajinu. Dodal, že z pozície SNS sú plne stotožnení s mandátom, s ktorým Fico odchádza do Paríža. „Pre mňa informácie, ktoré nám premiér poskytol, sú veľmi závažné. Verím, že pán premiér má podporu väčšiny tohto národa a že si všetci uvedomujeme bezpečnostné riziko, ktoré by z individuálnych dobrodružstiev jednotlivých vlád, ak by tak konali a posielali by tam vojakov, hrozilo nám všetkým. Nič horšie, ako, nedajbože, ohrozenie našej kolektívnej bezpečnosti by sa nemalo stať," vyjadril sa šéf národniarov. Materiál, o ktorom na vláde rokovali, je tajný.

V Paríži sa má podľa Fica rokovať o „novej kvalite, novom rozsahu podpory Ukrajiny v nasledujúcom období.“ Tézy rokovania svedčia podľa neho o tom, že na Ukrajine to ani zďaleka nejde tak, ako sa očakávalo.

sulík grohling Čítajte viac SaS: Fico Ukrajinou prekrýva problémy svojej vlády. PS žiada odtajniť materiál k Parížu

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #bezpečnosť #vláda SR #Ukrajina