Pellegrini na Cypre. Rokoval o cyperskej otázke, vyznamenal vojakov, pozdravil futbalistov

Predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho prijala v pondelok na pôde Snemovne reprezentantov Cyperskej republiky jej predsedníčka Annita Demetriosová, ktorá sa poďakovala za prítomnosť slovenských vojakov v mierovej misii OSN na Cypre. Diskutovali aj o výzvach, ktorým čelí EÚ. Pellegrini zároveň deklaroval snahu Slovenska aj naďalej prispievať k mierovej misii.

04.03.2024 18:58
Peter Pellegrini / Cyprus / Mierová misia... Foto: ,
Vľavo predseda NR SR Peter Pellegrini počas neformálneho stretnutia so ženijnou jednotkou OS SR v Kempe Tatry 4. marca 2024 na Cypre
debata (23)

Demetriosová ocenila, že Slovensko podporuje riešenie cyperskej otázky. Obaja podľa nej uznávajú nevyhnutnosť nastolenia mieru, a to nielen na Cypre.

Pellegrini zdôraznil, že aj v prípade Cypru drží SR líniu v tom, že nikdy neuzná odtrhnutie územia jednostranným rozhodnutím napríklad etnickej skupiny či zabratím územia vojenskou cestou. „Slovensko neuznáva riešenie tohto konfliktu ako riešenie dvoch štátov, ktoré by mali vzniknúť, pretože šlo o inváziu vtedajšieho Turecka na severnú časť Cypru,“ uviedol.

Uprostred predseda NR SR Peter Pellegrini počas...
Zľava futbalisti Robert Pich, Adam Kopas,...
+14Predseda NR SR Peter Pellegrini a vpravo...

So šéfkou cyperského parlamentu našli podľa Pellegriniho zhodu na riešení európskych záležitostí, napríklad problému migrácie. „Cyprus je priamo zasiahnutý migračnými tokmi,“ povedal a doplnil, že Demetriosová trvá na riešení migrácie iným spôsobom, napríklad vytvorením tzv. hotspotov ešte na území, kde migrácia vzniká, a to mimo územia EÚ.

Cyprus / Turecko / Čítajte viac Turecká armáda na Cypre napadla členov mierových síl OSN vrátane slovenských vojakov

Otvorila aj diskusiu o práve veta členských krajín EÚ. „Aj v tomto sme sa zhodli. Aj Cyprus ako malá krajina deklaroval, že nebude nikdy súhlasiť s oslabovaním pozícií aj malých členských krajín pri rozhodovaní o vážnych veciach,“ zdôraznil šéf NR SR s tým, že tak by sa stratila potreba hľadať konsenzus.

Pellegrini o V4 aj o situácii na Ukrajine
Video

Pellegrini a Demetriosová sa dotkli aj témy blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu. Podľa Pellegriniho treba hovoriť o úspešnom príbehu rozvoja Slovenska za posledných 20 rokov, počas ktorých je krajina členom EÚ.

Pripomenul, že dôvera Slovákov v EÚ klesá. EÚ nie je podľa šéfa NR SR schopná vyslať signál občanom, že ich vie ochrániť a že je schopná ochrániť vonkajšie hranice. Pellegrini zdôraznil potrebu presadzovať v eurovoľbách štandardné politické strany, „aby sme sa vyhli tomu, že sa Európa rozrastie o nejaké silné extrémistické strany, pretože si myslím, že to nie je dobré pre budúcnosť EÚ“.

Mierová misia OSN na Cypre si pripomína 60. výročie pôsobenia

Mierová misia OSN na Cypre si v pondelok pripomína 60. výročie pôsobenia v tomto ostrovnom štáte. Na slávnostnej ceremónii v cyperskom hlavnom meste Nikózia na území pod ochranou OSN prijali príslušníci misie pri tejto príležitosti medaily a pamätné mince. Ocenenie pre slovenský kontingent prevzal predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Slovenskému kontingentu na Cypre velí od minulého roka Katarína Gargalíková ako prvá žena v tejto funkcii.

Uprostred vľavo predseda NR SR Peter Pellegrini... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Peter Pellegrini / Colin Stewart / Cyprus / Mierová misia UNFICYP / Uprostred vľavo predseda NR SR Peter Pellegrini a vpravo osobitný predstaviteľ GT OSN a vedúci mierovej misie UNFICYP Colin Stewart počas ceremónie udeľovania medailí a pamätných mincí členom misie UNFICYP v priestoroch UNPA 4. marca 2024 v Nikózii

„Je to v prvom rade mierová misia, veľmi náročná na diplomaciu a vzťahy,“ uviedla pre slovenských novinárov. Slovenskí vojaci zabezpečujú styčnú činnosť, monitorovanie, pozorovanie, ako aj reportovanie incidentov, ku ktorým dochádza v nárazníkovej zóne. Okrem toho tam pôsobia vojenskí policajti aj slovenskí ženisti.

Šéf slovenského parlamentu si myslí, že misia na Cypre bude trvať ešte dlho. „Ani 60 rokov nestačilo, aby sa podarilo konflikt nejakým spôsobom urovnať,“ povedal. Misia OSN má podľa neho svoje opodstatnenie vzhľadom na narastanie napätia v oblasti. Zdôraznil, že je to doslova mierová misia. „Vojaci OSN nesmú použiť zbrane, pretože nemajú v rámci mierovej misie vynucovať poriadok militantným spôsobom,“ priblížil Pellegrini s tým, že by sa títo vojaci ani nemali zúčastňovať na ozbrojených stretoch.

Mierová misia UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus) má aktuálne vyše 1000 členov a pozostáva z troch komponentov – vojenského, policajného a civilného. V každom z nich má SR aktuálne zastúpenie. Územím pod ochranou OSN sa označuje časť tzv. nárazníkovej zóny na okraji Nikózie v blízkosti bývalého medzinárodného letiska. Nárazníková zóna je rozdelená na štyri sektory – za sektor 4 zodpovedá Slovenská republika.

Slovensko je súčasťou misie od roku 2001. Aktuálne pôsobí v UNFICYP 240 slovenských vojakov, z toho 50 je na veliteľstve misie v Nikózii a v sektore 4 vo Famaguste pôsobí 190 vojakov.

Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Peter Pellegrini #mierová misia