Turecká armáda na Cypre napadla členov mierových síl OSN vrátane slovenských vojakov

Turecké sily na Cypre v piatok v ranných hodinách napadli príslušníkov mierových síl OSN, ktorí sa snažili zabrániť výstavbe cesty v demilitarizovanej zóne rozdeľujúcej stredomorský ostrov, potvrdili Mierové sily OSN na Cypre (UNFICYP). Cyperská vláda uviedla, že turecké okupačné sily napadli slovenských a britských členov mierovej misie.

18.08.2023 13:35 , aktualizované: 14:11
Cyprus / Turecko / Foto:
Vojak stojí na tureckom kontrolnom bode na Cypre
debata (100)

Ozbrojené sily SR v statuse na sociálnej sieti uviedli, že pri strete nedošlo k zraneniu žiadneho slovenského príslušníka misie. Podľa cyperských médií utrpeli zranenia traja príslušníci mierových síl OSN, ktorých štátna príslušnosť nebola známa.

Slovenskí vojaci trénujú na misiu na Cypre, cvičia aj potláčanie davu

Video

Ozbrojené sily SR odsúdili akékoľvek kroky, ktoré vedú k eskalácii napätia a vyzývajú na rešpektovanie mandátu misie OSN. Slovensko pôsobí v misii UNFICYP od roku 2001. Aktuálne by malo byť podľa údajov na webe Ministerstva obrany SR nasadených 240 slovenských vojakov.

Nikózia útok v demilitarizovanej zóne rozdeľujúcej stredomorský ostrov vo vyhlásení odsúdila. Uviedla, že zo strany tureckých síl ide o „organizované incidenty“.

Cyprus, misia, Lešť Čítajte viac Vojaci trénujú na cyperskú misiu, cvičia aj potláčanie davu

K poslednému incidentu došlo pri obci Pyla, ktorej časť leží v demilitarizovanej zóne na ostrove neďaleko Larnaky. Obec Pyla však spadá pod „sektor 4“ mierových síl OSN, ktorý má na starosti slovenský kontingent, napísal denník Cyprus Mail.

Misia OSN ešte vo štvrtok upozornila úrady v Tureckom okupovanej časti Cypru na „neoprávnené stavebné práce v nárazníkovej zóne OSN“. Príslušníkov mierových síl podľa jej tvrdení napadli v piatok, keď chceli zablokovať výstavbu cesty, ktorá zasahuje územie demilitarizova­nej zóny.

„Mierové sily Organizácie Spojených národov na Cypre odsudzujú útoky na príslušníkov mierových síl OSN a poškodenie vozidiel OSN zo strany personálu cyperských Turkov,“ uviedla UNFICYP vo vyhlásení. Dodala, že incident sa odohral v demilitarizo­vanej zóne.

Cyprus  Čaputová Čítajte viac Čaputová sa na Cypre stretla so slovenskými vojakmi a policajtmi

Ohrozenie bezpečnosti mierových síl OSN a ich majetku je podľa UNFICYP neprijateľné a z pohľadu medzinárodného práva ide o závažný zločin.

Nemenovaný predstaviteľ pre agentúru AFP priblížil, že polícia z okupovanej časti Cypru a vojaci v civile udreli päsťou príslušníka mierových síl OSN a desiatky ďalších „násilne odtlačili“. Jedno z vozidiel OSN podľa neho odtiahli traktorom, pričom značne poškodili tri vozidlá OSN.

Mierové sily vyzvali cyperských Turkov, aby „rešpektovali mandát misie v nárazníkovej zóne OSN, zdržali sa akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli ďalej eskalovať napätie a okamžite stiahli všetok svoj personál a stroje“ z demilitarizovanej zóny. Dodali, že príslušníci mierových síl zostanú v oblasti a sú odhodlaní zabrániť stavebným prácam.

Cyprus je rozdelený od roku 1974 na severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku, ktorá je členským štátom EÚ. Turecká armáda v uvedenom roku obsadila sever ostrova po tom, ako gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #OSN #Turecko #mierové sily