Nedostatočná ochrana detí na školách: Odborník na bezpečnosť volá po týchto okamžitých zmenách

Koľko peňazí potrebuje jedna škola, aby malá základnú ochranu pred teroristickým útokom? Ako pomáhať a počúvať deti, ak na to učitelia nemajú podmienky a školských psychológov je všade akútny nedostatok? Vypočujte si podcast denníka Pravda s referentom školskej krízovej intervencie v Banskej Bystrici Michaelom Mikulášom.

08.03.2024 06:05
debata (2)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V posledných mesiacoch na našich školách zaznamenali viacero incidentov, ktoré sa mohli skončiť podobne ako vlaňajší útok v Prahe, kde jeden zo študentov zabil 14 ľudí, alebo tragédiou podobnou tou v Parchovanoch, kde šikanovaný chlapec spáchal priamo v škole samovraždu. Uvedomuje si to aj psychológ a expert na bezpečnosť Michael Mikuláš, ktorý je od vlaňajšieho leta referentom mesta Banská Bystrica pre tzv. školskú krízovú intervenciu.

Využíva preto svoje skúsenosti z praxe psychológa v armáde, v polícii, vrcholovom športe, a aj pri pomoci odídencom z Ukrajiny, aby trend zhoršovania sa bezpečnosti našich detí na školách zmenil. Zákaz mobilov, školské uniformy, posilnenie dostupnosti psychológov spoluprácou s vysokými školami, koordinácia školy, psychologických centier a špecializovaných policajných zložiek, školenia pre učiteľov, žiakov aj rodičov, bezpečnostné technické opatrenia na školách, či dvakrát ročne nácvik správania sa a evakuácie žiakov a učiteľov v kritických situáciách, napríklad pri teroristickom útoku z vonku aj z vnútra školy. To sú v skratke opatrenia, na ktorých mesto Banská Bystrica v súčasnosti pracuje a ktoré sú podľa Mikuláša potrebné zaviesť aj na školy v ostatných slovenských mestách a obciach. A hoci bol postoj u väčšiny škôl spočiatku zdržanlivý, postupne si uvedomujú, že zatváraním očí pred problémami, ktoré na školách sú, sa iba zväčšujú a doplatia na to deti, ktoré ich navštevujú.

  • Koľko peňazí potrebuje jedna škola, aby malá základnú ochranu pred teroristickým útokom?
  • Ako pomáhať a počúvať deti, ak na to učitelia nemajú podmienky a školských psychológov je všade akútny nedostatok?
  • Ako menia správanie a dynamiku v kolektíve v úvodzovkách problémové deti, či traumatizované deti z Ukrajiny a nie sú väčším problémom skôr dospelí?

Vypočujte si podcast denníka Pravda s referentom školskej krízovej intervencie v Banskej Bystrici Michaelom Mikulášom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #šikana žiakov #Počúvajte Pravdu #psychologická pomoc #bezpečnosť na školách