Fico sa stretol s Klausom. Naše vzťahy nesmú byť poškodené, zhodli sa

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú pre premiéra Roberta Fica (Smer) vzácne a cenné. Nevidí žiadny dôvod ich zaťažovať rozdielnymi názormi na udalosti, ktoré sa často nedotýkajú spoločného slovenského a českého života. Uviedol to po pondelkovom stretnutí s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom.

11.03.2024 13:57
Václav Klaus, Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico (vpravo) počas stretnutia s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom v Bratislave 11. marca 2024
debata (43)

„Náš rozhovor vychádzal z presvedčenia, že kým politici prichádzajú a odchádzajú, národy ostávajú, a takto to určite vnímajú aj občania SR,“ podotkol Fico.

Český vicepremiér Jurečka: Konzultácie s Ficovou vládou nám už nedávali zmysel
Video

Klaus poukázal na to, že stretnutie s Ficom plánoval dlhý čas. „Táto náhodnosť aktuality, ktorá sa vyhrotila minulý týždeň, skutočne nebola plánovaná,“ skonštatoval.

Klaus pripomenul, že bol viac ako tri desaťročia v centre slovenských a českých vzťahov a zaslúžil sa o pokojné a mierumilovné rozdelenie Česko-Slovenska.

Premiér Robert Fico (vpravo) počas stretnutia s...
Premiér Robert Fico (vpravo) počas stretnutia s...
+8Premiér Robert Fico (vpravo) počas stretnutia s...

„Súhlasím s premiérom, že česko-slovenské vzťahy bez priority sú niečo, čo je v základe vzťahu našich dvoch národov, nesmú byť žiadnou politickou reprezentáciou poškodené,“ zdôraznil český exprezident. Doplnil, že hašterenie konkrétnych politických zoskupení nemôže tieto vzťahy narušiť.

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Premiér Fico reagoval, že rozhodnutie českej vlády neovplyvní suverénnu slovenskú zahraničnú politiku.

Robert Fico / Petr Fiala / Čítajte viac Česko v reakcii na slovenskú zahraničnú politiku odložilo medzivládne konzultácie
43 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #Robert Fico #Václav Klaus