Haščákov advokát reagoval na nové obvinenie v kauze Gorila

Finančníka Jaroslava Haščáka a ďalšie štyri osoby obvinil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v rámci kauzy Gorila. Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy. V prípade štyroch osôb aj o trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

19.03.2024 14:50
debata (19)
Lipšic: Viaceré významné trestné veci budú po schválení novely premlčané
Video
Zdroj: ta3

„K vydaniu uznesenia pristúpil prokurátor po tom, ako bolo na základe vyžiadaných správ zistené, že sa nejaví ako reálne bez zbytočného odkladu splnenie jeho pokynu – vydaného vo veci konajúcej vyšetrovateľke – k vzneseniu obvinení,“ spresnila prokuratúra. Vysvetlila, že prokurátor tak postupoval vzhľadom na doterajšiu dĺžku a rýchlosť postupu vyšetrovania a úkonov v danej trestnej veci, v záujme práv samotných podozrivých osôb (aj poškodených).

Advokát Jaroslava Haščáka Martin Škubla reagoval, že stanovisko Pravde k uzneseniu poskytnúť nemôže, pretože jeho obsah nepozná. „Skutočnosť je totiž taká, že uvedené obvinenie klientovi doručené nie je. Dúfam aj preto, že pochopíte, že k tomuto obvineniu sa klient bude vyjadrovať až potom, ako mu bude doručené,“ odpovedal.

Hoci špeciálna prokuratúra informovala o obvinení podnikateľa a ďalších ľudí na Facebooku v utorok krátko po deviatej, po 14. hodine ho Škubla ako splnomocnenec k dispozícii ešte nemal. „Každopádne, pokladáme za prinajmenšom zvláštne, ak orgán štátu informuje verejnosť iniciatívne o obvinení skôr, ako má vykázané jeho doručenie všetkým obvineným. Nie je to zákonný postup,“ dodal.

Haščák, bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková, exminister hospodárstva Jirko Malchárek a ďalšie dve osoby boli v tejto kauze obvinení už v roku 2022. Prokurátor ÚŠP však obvinenie zrušil a vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry.

Jaroslav Haščák Čítajte viac V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #kauza Gorila #Jaroslav Haščák #Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR