Župan Trnka aj exposlanec Gyimesi čelia obvineniu z machinácií pri verejnom obstarávaní

Košický župan Rastislav Trnka má na krku ďalšie obvinenie, potvrdil to na tlačovej konferencii prokurátor končiaceho Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa. Predseda Košického samosprávneho kraja čelí opätovne obvineniu z machinácií pri verejnom obstarávaní.

19.03.2024 15:40 , aktualizované: 17:25
debata (4)

Podľa denníka PLUS JEDEN DEŇ je spoločne so županom údajne obvinená aj jeho advokátka Iveta Rajtáková a bývalý poslanec NR SR György Gyimesi. Ten podľa informácií denníka o ničom nevie, žiadne obvinenie mu neprišlo a o prípade počuje prvýkrát.

Košický župan Rastislav Trnka nejde do väzby
Video
Košický župan Rastislav Trnka nebude stíhaný väzobne. Druhý obvinený z kauzy Valentín, Richard Reday, ide do väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor aj obvinený Reday podali sťažnosť. Rozhodne tak Najvyšší súd SR. Hovorí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel a po ňom advokátka Rastislava Trnku Iveta Rajtáková. / Zdroj: TASR

„Siedmeho marca bolo vznesené obvinenie ďalším trom osobám. Jednou z osôb je súčasný župan Košického samosprávneho kraja, taktiež bývalý poslanec Národnej rady SR. Treba povedať, že ide o poslanca z minulej vlády, čo opäť len potvrdzuje, že na Úrade špeciálnej prokuratúry sa žiadnym spôsobom nehľadelo na politickú príslušnosť a týmto osobám bolo vznesené obvinenie pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní. Týkalo sa to podozrenia z predraženia zákazky na právne služby,“ potvrdil Ondrej Repa na tlačovej konferencii.

Priblížil, že ide o kauzu, ktorú má špeciálna prokuratúra v dozore už dlhší čas.

SR Košice KSK predseda Trnka Rastislav médiá KEX Čítajte aj V Košiciach to opäť vrie. Krajskí poslanci chcú schvaľovať výdavky nad milión eur, župan Trnka to odmieta

Trnka považuje obvinenie za nezákonné a „absurdistan“

Rastislav Trnka považuje svoje najnovšie obvinenie zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní za nezákonné a celú vec za „absurdistan“. V stanovisku na prípad reagovala hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.

„Obvinenie je nezákonné, a preto bola podaná sťažnosť. Ku žiadnej škode neprišlo a ani nemohlo prísť. Predseda to celé považuje za absurdistan, čo dokazuje aj spôsob medializácie neverejného prípravného konania zo strany prokurátora Repu,“ uviedla v reakcii Strojná.

Akcia Valentín

Národná kriminálna agentúra (NAKA) už v minulosti (17. februára 2023) v rámci akcie Valentín obvinila päť osôb z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. V nej rezonoval aj Rastislav Trnka. Kauza sa týkala obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť vyše 300 000 eur. Trnka vtedy uviedol, že obvinenie sa v jeho prípade vzťahuje len na ovplyvňovanie špecifikácie pri obstaraní štyroch vozidiel značky Tatra, a zdôraznil, že trvá na svojej nevine. Na pondelkovom verejnom zasadnutí využil právo nevypovedať.

Obvinený predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka bol stíhaný na slobode. Rozhodol o tom Najvyšší súd, keď zamietol sťažnosť prokurátora proti nevzatiu Trnku do väzby Špecializovaným trestným súdom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Rastislav Trnka #György Gyimesi #NAKA polícia