Generálna prokuratúra § 363 zrušila obvinenie exšéfa SIS a šéfa NBÚ. Pčolinský: OČTK by mali niesť trestnoprávnu zodpovednosť

Bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému a šéfovi Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romanovi Konečnému zrušila Generálna prokuratúra SR postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku obvinenie v kauze Rozuzlenie. TASR to potvrdil advokát Ondrej Urban. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

21.03.2024 10:38 , aktualizované: 17:10
debata (55)

„V celom rozsahu, ako je skutok jeden a dva vo vzťahu k Vladimírovi P., bolo zrušené obvinenie. To znamená, že bol obvinený nezákonne. Bude si voči štátu uplatňovať nárok na náhradu škody,“ priblížil právny zástupca exšéfa SIS Urban.

Vladimír Pčolinský, súd Pezinok, Čítajte viac SIS má na krku desiatky káuz. Škandál so stíhaním jej šéfov uškodí podľa odborníkov záujmom Slovenska

„Generálna prokuratúra SR podaným návrhom na preskúmanie zákonnosti rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní v kauze Rozuzlenie osobe V. P. a R. K. 12. marca 2024 vyhovela, pretože vydanými rozhodnutiami bol porušený zákon,“ priblížila hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová. Doplnila, že v predmetnom prípade pokračuje vyšetrovanie „vo veci“.

Opozičné hnutie PS mieni, že generálna prokuratúra týmto rozhodnutím pravdepodobne znemožnila vyšetrenie kauzy Rozuzlenie a stíhanie zločineckej skupiny, ktorá mala mariť vyšetrovanie veľkých korupčných káuz. „Maroš Žilinka tak opäť úraduje v prospech mocných ľudí. A vládnej koalícii tento stav očividne vyhovuje,“ uvádza PS v tlačovom vyhlásení. Zdôraznili zároveň, že hoci im na februárovej schôdzi neprešiel návrh na zmenu paragrafu 363, sú pripravení aj naďalej vyvíjať aktivitu na sprísnenie podmienok, ktorými by sa musel generálny prokurátor riadiť.

NAKA Rozuzlenie hamran kišš danko Čítajte viac Všetci obvinení v akcii Rozuzlenie podali sťažnosť proti obvineniu

Na zrušenie obvinenia reagoval Pčolinský na sociálnej sieti. „Celá kauza Rozuzlenie bola vymyslená, žiadna zločinecká skupina v stíhanom zložení nikdy neexistovala, jej členovia sa nikdy spolu nestretli, mnohí sa ani nepoznajú. Rozuzlenie bolo vykonštruované za účelom paralelnej línie obhajoby stíhanej skupiny Čurillovci,“ uviedol Počolinský, ktorý príspevok doplnil fotografiou z kamery, ktorá má byť zo zásahu, kde kukláči mieria na jeho dcéru. "Som presvedčený, že všetci zúčastnení na strane OČTK by mali niesť za svoje konanie trestnoprávnu zodpovednosť a mala by im byť zosobnená spôsobená škoda, " uviedol tiež esšéf SIS.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci svojej poslednej veľkej akcie Rozuzlenie obvinila vlani v auguste viacero osôb. Obvinenie sa týkalo zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #roman konečný #Vladimír Pčolinský #paragraf 363 #akcia Rozuzlenie