Saharského prachu na Slovensku podľa meteorológov naďalej pribúda, vzduch vyčistí až studený front

Saharského prachu na Slovensku podľa meteorológov naďalej pribúda. Najviac sa ho nachádza nad západným Slovenskom, v Žilinskom kraji, na západe Banskobystrického kraja a na hornom Spiši.

31.03.2024 17:27
debata (36)
Počasie na sviatky: Ako maľované, ale pondelok s oblievačkou
Video

Postupne sa však dostane nad celé územie. Naďalej znižuje dohľadnosť. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Saharský prach Čítajte viac Viacero európskych krajín vrátane Slovenska zaplavil saharský prach. Obloha sa sfarbila do bielej či okrovej farby

Maximum koncentrácie saharského prachu podľa SHMÚ na Slovensko ešte len príde. „Očakávame ho zajtra tesne pred prechodom studeného frontu od západu. Studený front ukončí mimoriadne teplú periódu a zároveň vyčistí vzduch,“ dodal.

Zvýšenú koncentráciu saharského prachu vo vzduchu v sobotu hlásilo aj Nemecko, veľké množstvo prachu sa začalo dostávať aj do Česka počas noci z juhozápadu. Vo Švajčiarsku úrady odmietli obavy, že by veľké množstvo prachu, ktoré spadne na tamojšie hory, mohlo poškriabať pri zimných športoch lyže. O typickom zákale, ktorý spôsobuje saharských prach, informovala aj nemecká meteorologická služba DWD.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #saharský prach