Horská záchranná služba varuje pred veľmi silným vetrom na hrebeňoch hôr, neodporúča tam pohyb

Horská záchranná služba (HZS) varuje pred silným vetrom, ktorý sa môže vyskytnúť v pondelok na hrebeňoch s nadmorskou výškou nad 2000 metrov nad morom vo Vysokých, Západných, Belianskych a Nízkych Tatrách. Pre mimoriadne silný vietor tam dôrazne neodporúča pohyb turistom. Informuje o tom na svojom webe.

01.04.2024 12:14
Západné Tatry, mReportér Foto:
Pohľad na Západné Tatry
debata

Výstrahu tretieho stupňa pred silným vetrom na hrebeňoch hôr vydal Slovenský hydrometeorologický ústav. „Očakáva sa výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 45 až 50 metrov za sekundu a možnú priemernú rýchlosť 30 až 34 metrov za sekundu, čo predstavuje mohutnú víchricu až orkán,“ upozornila HZS.

Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa nej v danom ročnom období a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „HZS na základe vyššie uvedených informácií dôrazne neodporúča pohyb v daných oblastiach,“ dodali horskí záchranári.

saharsky prach Čítajte viac Saharského prachu na Slovensku podľa meteorológov naďalej pribúda, vzduch vyčistí až studený front
debata chyba
Viac na túto tému: #hory #vietor #horská záchranná služba