Na Chopku a Holom vrchu zaznamenali orkán. Vietor si na juhu Poľska vyžiadal štyri obete

Na staniciach Chopok a Holý vrch zaznamenali meteorológovia v pondelok predpoludním orkán. Silný vietor komplikuje v pondelok dopravu na Orave. Výstraha prvého stupňa pred vetrom v pondelok pribudla pre okresy Ilava, Považská Bystrica, Púchov a pre takmer celý Žilinský kraj. Najmenej štyroch mŕtvych si vyžiadali poryvy vetra v Poľsku.

01.04.2024 15:19 , aktualizované: 16:41
debata (3)

Silný vietor sa vyskytol aj v nižších polohách, informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Silnejšie nárazy vetra sa podľa SHMÚ lokálne vyskytli aj v nižších polohách, najmä na severe a krajnom západe, väčšinou dosahovali rýchlosť 70 až 100 kilometrov za hodinu. „Aktuálne už vietor trochu zoslabol, najmä na horách, no pri prechode frontu vo večerných a nočných hodinách sa zmení na západný, ale väčšinou nebude silnejší ako aktuálne,“ uviedol SHMÚ.

Slovenská polícia z bezpečnostných dôvodov dočasne uzatvorila cestu III/2311 medzi Habovkou a Oravicami v okrese Tvrdošín, popadané stromy sú i na ceste II/520 v Suchej Hore (okres Tvrdošín). Informuje o tom na sociálnej sieti.

Policajti vodičov vyzývajú, aby zvýšili na cestách opatrnosť. Úseky monitorujú hliadky Policajného zboru.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom v pondelok pribudla pre okresy Ilava, Považská Bystrica, Púchov a pre takmer celý Žilinský kraj. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred dažďom bude podľa meteorológov platiť od 18.00 h pre celý Žilinský kraj a pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Žiar nad Hronom, Považská Bystrica, Prievidza a Poprad. SHMÚ upozornil, že výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách naďalej platí v okresoch Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín.

Západné Tatry, mReportér Čítajte viac Horská záchranná služba varuje pred veľmi silným vetrom na hrebeňoch hôr, neodporúča tam pohyb

Na juhu Poľska si živel vyžiadal štyri obete

Silný vietor v pondelok v južnom Poľsku vyvracal stromy, ktoré zabili najmenej štyroch ľudí a ďalších zranili.

V podtatranskom meste Zakopané pád stromu na auto zabil 23-ročnú ženu, uviedol hovorca hasičov Andrzej Król-Łęgowski. V meste iný strom zasiahol 2-ročného chlapca, ktorého museli resuscitovať a previezť do nemocnici, doplnil hovorca. V meste Rabka-Zdroj zomreli traja ľudia vrátane šesťročného dieťaťa, keď ich privalil strom v kúpeľnom parku, uviedol hovorca miestnych hasičov Hubert Cieply pre agentúru PAP.

Miestne úrady vydali výstrahu pred nebezpečným vetrom s rýchlosťou najmenej 100 km/h a uzavreli vysokohorské chodníky v Tatranskom národnom parku. „Odradzujeme od všetkých túr v Tatrách. V horách veje veľmi silný vietor, ktorý ešte silnie. Na chodníky padajú ulomené vetvy a vyvrátené stromy, čo predstavuje značné nebezpečenstvo pre zdravie a životy ľudí. Uisťujeme, že nejde o prvý apríl,“ uviedla správa parku.

Vo vyšších polohách Tatier naďalej panujú zimné podmienky a platí druhý, teda mierny stupeň lavínového nebezpečenstva. Od soboty ale v Tatrách veje prudký vietor, ktorý spolu s prílivom tepla priniesol aj saharský prach, ktorý môže byť vidieť na snehu, dodala stanica TVN 24.

V Beskydoch sú na turistických chodníkoch podľa horských záchranárov dobré podmienky, ale tiež je nutné počítať so silným vetrom, kvôli ktorému nejazdia lanovky. Vo výškach do 1200 metrov však panuje „úplná jar“.

saharsky prach Čítajte viac Saharského prachu na Slovensku podľa meteorológov naďalej pribúda, vzduch vyčistí až studený front
3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor