Taliansky systém protivzdušnej obrany končí na Slovensku o pár dní. Ministerstvo náhradu nedohodlo

Systém protivzdušnej obrany (PVO) SAMP/T, ktorý Slovensku dočasne poskytla talianska vláda, končí svoje pôsobenie na Slovensku. Na to, že po odchode Talianov naša kritická infraštruktúra zostane bez dostatočnej ochrany, ešte pred mesiacom upozorňoval premiér Robert Fico (Smer). Ministerstvo obrany a jeho šéf Robert Kaliňák v tom čase ubezpečili, že náhradu za SAMP/T intenzívne hľadajú.

08.04.2024 06:00
debata (179)
Minister obrany Kaliňák o kúpe ďalších lietadiel F-16
Video
Zdroj: TV Pravda

Slovensko malo systém protivzdušnej obrany do roku 2022, po začiatku ruskej invázie vláda Eduarda Hegera (Demokrati) darovala svoju batériu S-300 susednej Ukrajine. Stálu náhradu za ňu zatiaľ nemá. Náhradu za S-300 nám zatiaľ poskytovali spojenci z NATO, a to vo forme požičania svojich systémov PVO.

Vzdušný priestor po odchode S-300 dočasne chránili štyri batérie systému Patriot – dve požičalo Nemecko, jednu Holandsko a jednu USA. Časom však americké systémy zo Slovenska odišli, dve posledné batérie opustili naše územie vlani v lete. Časť Patriotov pred rokom nahradila batéria systému SAMP, ktorú požičala talianska vláda. Dohoda s Rímom však platila iba rok a Kaliňák ešte v marci pripúšťal, že sa podarí vyrokovať jej predĺženie. Zo stanoviska rezortu, zaslaného pre Pravdu vyplýva, že to sa zatiaľ nepodarilo.

Systém Patriot, PVO Čítajte viac Ako je strážené naše nebo? Taliani sa sťahujú, americké Patrioty nekupujeme. Kaliňák: na nový systém protivzdušnej obrany sa čaká roky

“Taliansky systém protivzdušnej obrany SAMP/T ukončí svoje pôsobenie na území SR 10. apríla,” odpísalo ministerstvo v tým, že ochrana vzdušného priestoru SR je v súčasnosti zabezpečená integrovaným systémom NATINAMDS, v ktorom sú zaradené prostriedky prehľadu o vzdušnej situácii nad územím členských krajín NATO. Naďalej tiež nebo strážia lietadlá vzdušných síl Česka, Poľska a Maďarska v rámci tzv. air policingu. “Ten by mal byť zo strany partnerov z V4 zabezpečovaný až do doby doručenia vlastných stíhacích lietadiel F-16,” doplnil rezort.

Podľa ministerstva obrany, vzdušný priestor krajiny aj bez talianskeho systému je dostatočne chránený. Pripomína zároveň, že už má rozbehnutý proces obstarávania ďalších protiraketových systémov. “Rezort obrany posilní protivzdušnú obranu SR prostredníctvom prostriedkov PVO stredného a krátkeho dosahu, ktoré budú vo vlastníctve SR tak, aby mal štát plnú kontrolu nad touto spôsobilosťou,” uviedlo ministerstvo.

V tomto a budúcom roku budú zároveň na Slovensko dodané stíhacie lietadlá F-16, ktoré budú tiež plniť úlohy pri obrane vzdušného priestoru, doplnilo tlačové oddelenie v stanovisku. “Ministerstvo obrany SR plánuje v oblasti ochrany vzdušného priestoru zaobstarať aj ďalšie prostriedky, ktoré doplnia naše spôsobilosti nad rámec vyššie uvedených prostriedkov PVO a stíhacích lietadiel F-16,” uzavrel rezort. Prvé stíhačky F-16 by mali prísť na Slovensko v lete. Dočasne budú umiestnené na vojenskom letisku v Kuchyni, teda práve tam, kde pôsobil taliansky protivzdušný systém.

Súčasťou ochranného dáždnika sú národné systémy... Foto: Pravda
Protivzdušný systém Súčasťou ochranného dáždnika sú národné systémy Kub a prenosné rakety Igla. Zároveň Nemecko natrvalo a bezodplatne poskytlo Slovensku dva systémy Mantis s krátkym dosahom.

Do roku 2022 bol slovenský vzdušný priestor chránený viacvrstvovým systémom PVO. Tvorili ho prenosné protilietadlové komplety krátkeho dosahu Igla, mobilné raketové systémy stredného dosahu 2K12, raketový systém dlhého doletu S-300 a flotila stíhačiek MiG-29. Všetky prvky boli sovietskej alebo ruskej výroby, časť z nich sa už nedala modernizovať a časti z nich končila životnosť.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine vtedajšia vláda rozhodla časť protiraketových zbraní odovzdať brániacemu sa štátu. Sankcie totiž znemožnili opravy a údržbu tejto techniky, kým Ukrajinci mohli jej prevádzku zabezpečiť vlastnými silami alebo ju použiť ako zdroj náhradných dielov pre poškodenú techniku.

Robert Kaliňák, Čítajte viac Kaliňák pre Pravdu: Na ochranu neba potrebujeme ešte viac stíhačiek, o nákupe náhrady za S-300 sa už rokuje

Slovensko tak odovzdalo susedom S-300, všetky stíhačky MiG-29 a časť systémov Kub. Spojenci zo Severoatlantickej aliancie sa zároveň zaviazali, že budú chrániť naše nebo, kým vláda nezaobstará náhradu za darované systémy. Tu poskytujú pomocou už spomínaného air policingu. O ochranu a monitoring strategických častí slovenského územia sa okrem toho starajú prieskumné drony zahraničných spojencov.

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #protivzdušná obrana #S-300 #SAMP/T Mamba