Kultúrna obec protestovala pred parlamentom: Zastavme zvrátenú ideológiu

Približne 250 členov kultúrnej obce z rôznych odvetví a regiónov Slovenska sa dnes zhromaždilo pred budovou parlamentu, aby dali poslancom nahlas najavo, že nesúhlasia s „politickým únosom" Fondu na podporu umenia prostredníctvom novely zákona z dielne SNS. Ako ďalej pripomenula iniciatíva Otvorená Kultúra!, parlament má o novele hlasovať práve dnes o 17:00.

14.05.2024 14:46
PROTEST: Kedy, ak nie teraz? Foto: ,
Účastníci z radov umeleckej a kultúrnej obce, členstva komisií FPU a odbornej verejnosti počas protestu pred Národnou radou 14. mája 2024.
debata (146)
Účastníci z radov umeleckej a kultúrnej obce,...
Účastníci z radov umeleckej a kultúrnej obce,...
+12Účastníci z radov umeleckej a kultúrnej obce,...

Na úvod protestu pod názvom Kedy, ak nie teraz? si účastníci oblečení v krojoch aj v reflexných vestách odkazujúcich na ich príslušnosť k pracujúcim v kultúre symbolicky zaviazali ruky povrazmi. „Dali tak najavo, že kontroverzná novela zviaže nezávislému a slobodnému umeniu ruky," informovala iniciatíva.

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Video

Podľa protestujúcich dve tretiny členov odborných komisií FPU v prípade schválenia novely odmietajú svojou odbornou expertízou kryť rozhodnutia politických nominantov v rade FPU. Zároveň vyjadrili presvedčenie, že kultúra a umenie vo všetkých podobách sú neoddeliteľné od slobody prejavu a iných demokratických slobôd a nemôžu sa stať mocenským nástrojom. „Kultúrna obec nebude mlčky znášať snahy o mocenské ovládnutie kultúry a využije všetky demokratické formy odporu na ochranu slobodnej a otvorenej kultúry," doplnila iniciatíva.

Zuzana Dolinková, Martina Šimkovičová Čítajte viac Koalícia uspela v dvoch z troch bodov. Otáznik visí nad zmenami v FPU, Šimkovičová aj Dolinková odvolávanie ustáli
146 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #protest #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová #Fond na podporu umenia