Učitelia si prilepšia, dostanú regionálne príplatky, rezort prerozdelí 60 miliónov eur

Ministerstvo školstva zavedie regionálne príspevky pre pedagogických a odborných zamestnancov. Cieľom je riešiť problém s výrazným nedostatkom pedagógov v regiónoch. Na tento účel prerozdelí v tomto roku 60 miliónov eur.

14.03.2024 11:20
debata (27)
Ministerstvo školstva zavádza regionálne príspevky učiteľom
Video
Zdroj: TASR

Výška regionálnych príspevkov sa určí na základe porovnania platov pedagogických a odborných zamestnancov s priemerným platom vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov v oblasti. Medzi susediacimi oblasťami je maximálny povolený rozdiel 60 eur v hrubom mesačne. Minimálna hodnota príspevku je stanovená vo výške 30 eur v hrubom mesačne. Rezort školstva zverejní metodiku prideľovania príspevku na svojej stránke.

Tomáš Drucker Čítajte viac Vyčlenených je 60 miliónov eur. Drucker: Nový systém odmeňovania učiteľov by mohol byť v marci

„Nízke platy učiteľov v porovnaní s vysokoškolsky vzdelanými pracovníkmi v iných oblastiach a vysoké životné náklady spôsobujú, že v niektorých regiónoch chýbajú pedagógovia,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas). Rezort školstva sa v programovom vyhlásení vlády zaviazal, že tento problém bude riešiť. Odpoveďou má byť regionálny príspevok, ktorého cieľom je prilákať a udržať viac kvalifikovaných pedagógov v oblastiach, kde je najväčší nedostatok učiteľov.

Slovenskí žiaci v testovaní PISA dopadli tragicky
Video

Problémom je najviac zasiahnutý západ Slovenska, predovšetkým Bratislava, kde dochádza k výraznému odlivu pedagógov. V menšej miere však podobné problémy majú aj v iných väčších mestách, ako je Trnava, Žilina či Košice.

deti, elektronika, smartfón, technológie Čítajte viac Smartfóny na vyučovaní - pomocník či hrozba? Školský poriadok je podľa učiteľov prikrátky, Drucker avizoval zmeny

„Príspevok zatiaľ pokrýva rok 2024, pracujeme však na dlhodobom riešení. Budeme intenzívne rokovať s ministerstvom financií o možnostiach kontinuálneho financovania tejto iniciatívy v nasledujúcich rokoch,“ upozornil minister Drucker.

materská škôlka, Ružinov, Haburská 6 Čítajte viac O miesta v škôlkach je bitka, obce nové nestavajú. Podľa Druckera ich musí rezort presviedčať

Cieľom je zabezpečiť, aby príspevky nielen pokračovali, ale aby ich výška bola minimálne rovnaká, ako v tomto roku. To je nevyhnutné na zabezpečenie stability a predvídateľnosti pre školy aj zamestnancov. Ministerstvo uvažuje aj o zahrnutí materských škôl do systému financovania. V záujme zabezpečenia systémového a udržateľného riešenia vytvoril rezort školstva pracovnú skupinu, ktorá zahŕňa viacero externých partnerov vrátane odborov. Legislatívne zmeny, ktoré z tejto iniciatívy vyplynú, by mali byť dokončené do septembra tohto roka.

Tomáš Drucker Čítajte viac Drucker o plánoch v školstve: Máme obrovský problém s duševným zdravím. Nechcem, aby sa opakovali tragédie ako tá v Česku
27 debata chyba
Viac na túto tému: #platy učiteľov